Koti Uutisia Talous Morgan Stanley: koronavirus voi laukaista yritysvelkapommin

Morgan Stanley: koronavirus voi laukaista yritysvelkapommin

13
kriisi

Koronaviruksen aiheuttamat talousvaikeudet voivat laukaista yritysvelkapommin, josta asiantuntijat ovat varoitelleet poliitikkoja ja keskuspankkiireja jo vuosien ajan. Toistaiseksi varoitukset ovat kaikuneet kuuroille korville, vaikka OECD:n mukaan maailman yritysvelkakirjojen yhteenlaskettu arvo (13,5 biljoonaa dollaria) on korkeampi kuin koskaan ihmiskunnan historiassa.

Edellisen globaalin finanssikriisin jälkeen keskuspankit ovat yrittäneet tarjota taloudelle tekohengitystä hukuttamalla yritykset puoli-ilmaiseen velkaan. Nollakorkopolitiikkaa on kritisoitu siitä, ettei se ole korjannut maailmantalouden perustavia ongelmia vaan lykännyt kivuliasta ratkaisua kauemmas tulevaisuuteen pitämällä yritykset keinotekoisesti hengissä. Koska velan määrä on kasvanut jatkuvasti, myös tuleva kriisi on muuttunut vuosi vuodelta potentiaalisesti vaarallisemmaksi.

Kriitikoiden mukaan keskuspankkien tarjoama hätärahoitus on synnyttänyt eri puolilla maailmaa valtavan määrän “zombieyrityksiä”, joiden kaatuminen on vain ajan kysymys. Kaatuessaan ne voivat aiheuttaa laajaa tuhoa ympärilleen, millä on arvaamattomia maailmantaloudellisia vaikutuksia. Nyt yhä useampi asiantuntija epäilee, että koronaviruksen synnyttämä markkinapaniikki voi olla laukaiseva tekijä.

Muun muassa suuret luottoluokittajat ovat koronapaniikin myötä alkaneet rivakasti muuttaa yritysten arvosanoja huomattavasti synkemmiksi. Matala luottoluokitus merkitsee sitä, että yritysten saama rahoitus supistuu ja korot nousevat. Tämä taas voi tappaa zombieyhtiöt, jotka ovat riippuvaisia jatkuvasta halvan rahoituksen tarjonnasta. Rajut luottoluokitusmuutokset ovat yllättäneet yritykset useilla eri toimialoilla.

Investointipankki Morgan Stanleyn mukaan esimerkiksi Amerikassa joka kuudes yritys ei tuota tarpeeksi voittoa selvitäkseen korkotaakastaan. Pankin mukaan näiden yritysten tarina on koronan vuoksi lähestymässä loppuaan.

Lähde: Financial Times

13 KOMMENTIT

 1. Optimistina ajattelen että viruksella on puhdistava vaikutus ehkäpä monessakin mielessä.

  • Kyllä vain. HIV:n ja muiden sateenkaaritautien heikentämät yksilöt tipahtavat toivottavasti pois, jos se tauti nyt oikeasti räjähtää täällä Suomessa.

   Sairaat, kepulikonstein pystyssä pidetyt ja mitääntuottamattomat pilipaliyritykset toivottavasti kaatuvat myös. Kuinkakohan iso osuus kaikista meidänkin instansseissa, julkisissa laitoksissa ja virastoissa istuvista ämmistä on kaveriensa palkkaamia suojatyöläisiä, jotka eivät oikeastaan tee tai tuota tälle yhteiskunnalle mitään muuta kuin perkeleellisiä veromenoja?

 2. Tämä on optimi hetki pankki ja finanssialalle tehdä jälleen hallitusten avulla kunnon pyramidihuijaus kuten -90 luvulla.
  Laskun maksavat sitten keskisuuret ja pienet yritykset, pienissä omistajat jopa mielenterveydellään ja hengellään kuten aikoinaan tapahtui.
  Globalistipankit hierovat käsiään voittoa tahkotessa, Wahlroosit saavat jälleen voita vehnäsen päälle.

  • Tämä ei ole mitään muuta kuin kontrolloitua lypsyliikettä: ylös, alas, ylös, alas — näin sitä lypsetään.

   Sankonsa kanssa maidot on keräämässä siellä nisän alla ison tuulenhalkojan, silvotun esinahan ja kipan takaraivollaan omaava Saatanan valittu.

   Meidän verta ja hikeä tässä on vuodatettu, jotta Saatanan synagoga kerää voitot. Ymmärtäkää nyt jo jokainen etteivät pörssit tai luottoluokittajat ole mitään muuta kuin voittoatavoittelevia yrityksiä nekin itsessään! Sisäpiiri tietää jokaisen kurssin notkahduksen jo etukäteen. Siellä on sormi joka painelee nappeja, niin kuin tahtoo ja parhaakseen näkee.

   Media — joka on saman tahon omistuksessa — kirjoittaa sitten niin, kuin agendan mukaan parhain päin on. Eli media voi käskeä vaikkapa suomalaisia sijoittamaan (kuten se on kovasti tehnyt keväästä 2019 asti), vaikka tietyllä porukalla on tiedossa se oikea totuus siitä mitä tuleman pitää.

   Helppoa kuin heinänteko.

   https://www.youtube.com/watch?v=vL8dHf16CEs

  • Valtio elää tarkoituksella yli varojensa. Se pitää ymmärtää. Lähetämme 4 miljardia vaalikaudessa kehitysapuun samaan aikaan kun kotia ja isänmaata julistavat poliitikot leikkaavat omiltaan ja jätttävät asioita tekemättä — koska “meillä on rahapula”. Tämä perustuu “Keep them poor” -ajatteluun. On hämmästyttävää kuinka ihmiset uskovat, että samat puolueet jotka ovat sata vuotta pyörineet vallassa, aina ensi vaaleissa saisi sen muutoksen. Hallituksella ei ole juurikaan valtaa — vain näennäistä vaikutusvaltaa. Eli “juokse huutajaa kohti” -tyyppinen ilmiö.

   Suomessa ei ole demokratiaa, jos sitä ei ymmärrä, on vaikea ymmärtää muutakaan. Se että neljän vuoden välein vaihdetaan napinpainajioita jonkin verran on se “demokratia”. Eli asia etenee — napinpainajan nimi voi vaihtua. Puoluekuri. Luuletteko oikeesti että valtaapitävät jättäisi asioiden etenemisen sen varaan, miten se haukiputaan mummo ja pappa äänestää? Hallitus ottaa käskyjä. Heidän tehtävä on myydä se sinulle ja puhua kaikki parhainpäin; mustasta valkonen.

   Korruptiota ei ehkä olekkaan niin älyttömästi. Miksi? Siitä tehtiin läpinäkyvää ja laillista. Ei tarvitse antaa tolle rahaa, kun se voidaan palkata huippupalkalla pyörittelemään kyniä. Ei tarvitse tolle antaa rahaa, koska kikkailimme hänet voittamaan merkittävän urakan. Korruptiosta luullaan, että se on elokuvamaisesti: “ruskea kirjekuori täynnä käteistä” salakavalasti toiselta toiselle. Kaikki on julkista. Kaikki. Poliitikot ovat kuin koukussa rimpuilevat kalat. Kysymys kuuluukin, mikä on tämän tarkoitus?

   Mitä täällä tapahtuu? “Se on kuin rahaa laittaisi pankkiin.” Voiko se olla niin, että kulta-ajat ovat vasta edessä päin joskus ja sitä ennen meitä uitetaan paskassa ja köyhyydessä, jotta arvostaisimme tulevia hyviä aikoja? Ei hyvää ilman pahaa periaate. Ei tää mitään sattumanvarasta roskaa ole, tässä on idea ja tarkoitus.

 3. RKP -Suomi ei halunnut antaa 90-luvun hirmutalolousrikollisten masinoiman laman uhreille 60% veloista anteeksi. Sensijaan oli kavereita ulkomailla, ja niin myytiin koko velkapotti saalistajille 60% ale-hintaan velkapotin määrään verrattuna.
  Silloin sadan tonnin velka voi tänään olla jo miljoonaluokkaa korkoineen päivineen. QuoBene? Laman erikoisuuksista on kirjoitettu myös kirjoja.

  pankkikriisi.blogspot.com

 4. Globalistit ovat paljastuneet, josta syystä tarvitsevat pahuutta kansojen kiroukseksi, niin että eivät voi vastustaa saatananpalvojien juutalais-pervoa globalistis-sairaalloisen kotimaattoman yhteiskuntahelvetin luomista.

 5. https://mvlehti.net/2020/03/13/kansanedustaja-juvonen-pohjanoteeraus-thl-viittaa-kintaalla-koko-koronalle/

  https://mvlehti.net/2020/03/12/tavio-paaministeri-harrastaa-koronaveikkausta-ps-peruutti-puolueen-yleisotilaisuudet/

  Tämähän menee ihan täysin huumorin puolelle koko homma. No, mitä voi odottaa THL:ltä, Hallitukselta tai miltään muiltakaan instansseiltamme, kun siellä kaverit palkkaavat kavereitaan, jotka palkkaavat kavereitaan, jotka palkkaavat kavereitaan jne.

  Sehän on selvä mitä silloin tapahtuu: degeneraatio.

  Tilanne on sama, kun jos olisit jäänyt luolaan loukkuun: jossakin vaiheessa on palkko alkaa juoda omaa virtsaansa. Meidän “päättäjät” ynnä muut keppihevosklovnit ovat nyt niin kyllästettyjä jo sillä omalla virtsallaan, että silmätkin kellertävät…

 6. Korona iskee talouteen – Ekonomisti: “Suomi syöksyy lamaan ja suurtyöttömyyteen.”

  GnS Economicsin mukaan Suomen talous supistuu 5 prosenttia vuonna 2020 ja 14 prosenttia vuonna 2021.

  GnS Economicsin pääekonomisti, valtiotieteen tohtori Tuomas Malinen sanoo, että Suomea odottavat hirveät ajat.

  Riippumaton GnS Economics ennustaa, että Suomen talous kutistuu tänä vuonna 5 prosenttia, ensi vuonna 14 prosenttia ja 11 prosenttia vielä 2022, kun koronaviruksen laukaisema lama kurittaa maailmantaloutta ja Suomea sen mukana.

  “Tämä on ihan hirveätä”, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kuultavaksi matkalla ollut Manninen kommentoi.

  Korona on laukaisija

  “Koronapandemia vain laukaisee sen, mikä on saanut muhia maailmantaloudessa pitkään ja rauhassa”, Malinen sanoo.

  Kaikki alkoi finanssikriisistä 2008. Se oli kova isku, mutta keskuspankkien luomalla likviditeetillä kriisi selätettiin. Finanssikriisin jälkeen keskuspankit jatkoivat ultrakevyttä rahapolitiikkaa, mikä painoi korkotason nollan tuntumaan. Monet yritykset ja valtiot velkaantuivat korviaan myöten. Omaisuusarvot, kuten osakkeet, ampuivat taivaisiin.

  “Finanssikriisissä rahoitusjärjestelmä meni täydelliseen šokkiin, mutta reaalitalous ei ehtinyt kunnolla reagoimaan. Se saatiin nopeasti palautettua, koska finanssijärjestelmät pystytään palauttamaan nopeasti. Tarvitaan vaan riittävästi likviditeettiä, jotta luottamus palautuu.”

  Nyt ydinongelma ja samalla suuri eroavaisuus finanssikriisiin nähden tulee Malisen mukaan siitä, että käsillä oleva pudotus tulee reaalitalouden kautta.

  “Meillä on maailmantaloudessa valtavan pitkä 11 vuoden nousukausi ja sitä on pidetty yllä elvyttämällä. Elvytyksen, halvan rahan seurauksena meillä on todella paljon heikkoja yrityksiä, jotka eivät tule kestämään taantumaa. Šokki iskee sitä kautta.”

  “Ja yritysvelkahan on nyt globaalisti ihan huipussaan”, Malinen lisää.

  5-vaiheinen tiekartta

  Kun yritysten näkymät heikkenevät, se heijastuu Malisen mukaan välittömästi yrityslainamarkkinoihin ja sitä kautta koko maailman pääomamarkkinoihin.

  “Meillä tulee yhtä aikaa reaalitalouden kriisi ja finanssikriisi. Tämä yhdistelmä on viimeksi nähty 1930-luvun suuressa lamassa. Meidän näkemys on se, että sitä kohti nyt valitettavasti mennään. Tätä on enää täysin mahdoton pysäyttää.”

  GnS Economics on laatinut 5-vaiheisen tiekartan siitä, miten kriisi etenee. Sen vaiheet ovat: alku, vastaisku, tulva, tuho, toipuminen.

  Missä nyt ollaan?

  “Jossain alun ja vastaiskun välissä. Globaalit johtajat ja keskuspankkiirit yrittävät nyt tätä pehmittää, mutta se ei tule onnistumaan, ja sitten alkaa tämä yrityskonkurssien aalto eli tulva.”

  Tulvan jälkeen tulee tuho.

  “Yrityksiä kohtaavan konkurssiaallon mukana sortuu rahoitusjärjestelmä, ja sen seurauksena on hyvin todennäköisesti pankkikriisi. Kaikki kertaantuu ja todella syvä kuoppa on tulossa.”

  Keskuspankkiirien vika

  “EKP on euroalueen velkakriisistä alkaen pitänyt yllä Euroopan talouskasvua pudottamalla korot 0-tasolle ja ostamalla euromaiden valtionlainoja. Halvan velkarahan ja matalan korkojen oloissa talouden rakenteelliset uudistukset esimerkiksi Italiassa ovat jääneet pitkälti tekemättä.”

  EKP lienee nyt aseeton, kun lähes kaikki paukut on jo käytetty?

  “EKP on nyt täysin hampaaton. Ja jossain vaiheessa poliitikkojen pitää kutsua kaikki nämä keskuspankkiirit kuultavaksi ja kysyä, mitä he ajattelivat, kun he elvyttivät koko tämän nousukauden läpi. Syvä romahdus, mikä nyt tulee, on vain ja ainoastaan keskuspankkiirien vika. Korona vaan aloittaa tämän.”

  “Koronasta olisi joka tapauksessa tullut vakava taantuma, se on aivan selvää, mutta se mihin keskuspankkiirit ovat talouden ja rahoitusmarkkinat ajaneet, pahentaa sitä huomattavasti.”

  On huolettomasti vaan eletty täysin epänormaaleja aikoja?

  “Takana oleva nousukausi on keinotekoinen monella tapaa. Se on tehty velalla ja halvalla rahalla. Tämä on ollut keskuspankeilta järkyttävän edesvastuutonta.”

  Malisen mukaan nyt kuullut uutiset yt-neuvotteluista on vasta pientä alkusoittoa sille, mitä tuleman pitää.

  “Kunnon isku talouteen näkyy huhtikuussa ja isku alkaa näkyä työllisyydessä kesän aikana. Ja sitä työllisyyden heikkenemistä sitten kestää vuoden ainakin vuoden 2021 loppuun asti.”

  Työttömyys räjähtää

  Kuinka korkeaksi työttömyys muodostuu?

  “Työttömyys nousee samoihin lukemiin kuin 90-luvun lamassa, jolloin työttömyys oli korkeimmillaan noin 18 prosentissa. Lähelle 20 prosenttia mennään, toivottavasti ei se yli.”

  Tilastokeskuksen mukaan 90-luvun lamassa Suomen työttömyys oli korkeimmillaan toukokuussa 1993, jolloin työttömyysprosenttia oli 19.

  Malinen varoitteli suuresta lamasta jo maaliskuussa 2017. Monet naureskelivat.

  “Olemme nyt kolme vuotta varoittaneet, että maailmantalous on hauras, ja jos tulee joku šokki, niin se ei kestä sitä. Ja kun tulee vielä näin paha šokki kuin korona, niin kyllä tämä menee tosi kamalaksi.”

  Miksi velkavetoiseen kasvuun on suhtauduttu kevyesti?

  “Kyllä esimerkiksi meillä taloustieteilijöillä on peiliin katsomisen paikka. Me emme ole olleet riittävän kriittisiä tälle jatkuvalle elvytykselle. Meidän olisi pitänyt näitä hälytyskelloja soittaa paljon aikaisemmin.”

  “Mutta on tässä myös se, että olen kolme vuotta yrittänyt selittää mm. toimittajille, että esimerkiksi Suomen Pankin ennusteilla ei tee yhtään mitään. Suomen Pankki ei mandaattinsa puitteissa voi ennustaa taantumaa tai lamaa. Nousukausina heidän ennusteensa ovat yleensä oikein hyviä.”

  Malisen mukaan ”oikeasti riippumattomia” tahot, jotka voivat rehellisesti sanoa ikäviä asioita ilman, että niiden oma liiketoiminta pahasti häiriintyy, ovat Suomessa aika vähissä.

  “Ja on sanottava sekin, että kun me aloitimme kolme vuotta sitten varoittamaan, niin kyllä meille naurettiin.”

  —————-

  Ei taida auttaa vaikka kuinka olisi uusia avustajia ministereillä – siis heidän aatetovereitaan siellä kuiskimassa, notta mulle sulle mulle sulle ja loput somaleille.

  Onneksi on kuitenkin asioita joista ei tingitä: kansainväliset sopimukset [“kansainvälisoikeudelliset velvoitteet”], musulmaanien ja afrikkalaisten elättäminen 100 000 kertaa paremmalla elintasolla vs. lähtömaa, kehitysavun syytäminen, somalijärjestöjen avustaminen… Ne rahathan eivät ole mistään pois…

  Suurtyöttömyys uhkaa, mutta onneksi meillä on työvoimapula. Vai miten se menikään – siis oikeasti.

  Viimeksi kun maailmalla alkoi lama, niin silloinen pääministeri, tämä savolainen mikkihiiri, Jyrki Katainen (kok) sanoi, että “ei koske Suomea”. Eläkämme siis vahvassa uskossa edelleen, että ohi menee.

 7. Tasan sadan vuoden välein luontoäiti on päästänyt jonkun pandemian valloilleen, kuten musta surma ruton,
  espanjan tauti ja nyt koronavirus siivotakseen ylikansoitusta.

 8. Pörssiromahduksesta varoiteltiin vaikka kuinka alle vuosi sitten, ennen kuin koronaviruksesta oltiin kuultu sanaakaan… hmmm

  • Loistava huomio, EV!

   Aivan kuin joku tietäisi etukäteen kurssien muutokset…

   Apropos, miten selitätte sen kun äänet ja muut tuntemukset sulautuvat uneen, saaden sen mukautumaan niihin? Eli jos vaikka ukkonen iskee, niin sen ääni saatta olla unessasi auton ääni tjmv. Salaman iskun ja siitä kantautuvan äänen välillä on kuitenkin yleensä sellainen viiden sekunnin viive…

Comments are closed.