Koti Uutisia Monsanto orjuuttaa eliniäksi

Monsanto orjuuttaa eliniäksi

0

uk_monsanto_control

Yhdysvaltalainen, juutalaisomistuksessa oleva Monsanto luopui yrityksistä tuoda uusia geenimuunneltuja viljelykasveja Eurooppaan. Tarkoittaako tämä, että geenimuuntelun vastaiset liikkeet ovat voittaneet? Poliittisen analyytikon ja kirjailijan William Engdahlin mielestä ei; kyseessä on taktinen veto Monsantolta. Vaikka yhtiö luopuu yrityksistä tuoda uusia kasveja, lisää se painostusta geenimuunneltujen elintarvikkeiden tuonnin lisäämiseen Yhdysvalloista Eurooppaan.

Monsanton toimintastrategiasta kertovat sen aikaisemmat toimet. Yhtiön pidettyä salaisen kokouksen Rockefeller-säätiön presidentin kanssa vuonna 1999 se luopui hankkeesta ottaa käyttöön terminaattoriteknologian, jossa siemenet tekevät itsemurhan ensimmäisen sadon jälkeen, jolloin viljelijä joutuisi joka vuosi ostamaan uudet siemenet Monsantolta. Seitsemän vuotta myöhemmin se hankki itselleen yrityksen, jolla on patentti terminaattoriteknologiaan – yhdessä USA:n hallituksen kanssa – mutta siinä ajassa vastustus oli jo laantunut ja geenimuuntelun vastaiset liikkeet nukkuivat, joten protesteja ei tällöin ollut. Yhtiö saattaa yrittää nyt jotain vastaavaa.

William Engdahl korjaa myös geenimuunteluun liittyviä myyttejä. Yhtiö väittää GMO-kasvien selättävän nälänhädän. Ei ole olemassa todisteita, että geenimuuntelu lisää tuottavuutta. Pitkäaikaisten tutkimusten mukaan tuottavuus alkaakin pienentyä ajan myötä. Väitetään myös, että GMO-kasvit tarvitsevat vähemmän kemikaaleja. Todellisuudessa kasvi kehittää kolmessa satokaudessa vastustuskyvyn Monsanton Roundup-kasvimyrkkyä vastaan ja tarvitsee näin enemmän kemikaaleja, ei vähemmän. Kyseessä on markkinahuijaus, jolla viljelijät saadaan monivuotisiin sopimuksiin yhtiön kanssa. Roundupin käyttö myrkyttää maaperän niin pahoin, että viljelijän täytyy odottaa ainakin seitsemän vuotta, ennen kuin hän voi jälleen kylvää tavallisia siemeniä. Käytännössä viljelijä on elinikäisessä orjuudessa.

William Engdahlin mukaan Monsanton tavoite ei ole tuottaa halvempaa ruokaa vaan luoda maailmanlaajuinen ruokakartelli. Toimintamalli on Rockefeller-säätiön kehittämä. Euroopalla on kuitenkin Engdahlin mielestä edellytykset välttyä kartellilta, laajamittaisesta virkamiesten ja tutkijoiden lahjomisesta huolimatta, koska vastustus ja tietoisuus ovat täällä niin suurta.

 

Lue William Engdahlin haastattelu täältä:
http://rt.com/op-edge/monsanto-eu-gmo-engdahl-491/