Koti Uutisia Kotimaa Ministeri puolustaa järjettömiä sähkön siirtomaksuja

Ministeri puolustaa järjettömiä sähkön siirtomaksuja

8

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) puolusti sähkönsiirtoyhtiöiden valtavia hintoja eduskunnassa. Keskustelu alkoi siitä, kun perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kysyi ministeri Tiilikaiselta, kuinka on mahdollista, että valtaosa sähkölaskujen summasta muodostuu sähkön siirtomaksuista.

Hakkarainen pohjusti kysymystään Keskisuomalaisessa ilmestyneellä mielipidekirjoituksella, jossa Multialta kotoisin oleva Matti Ronkainen ihmettelee saamaansa kesämökkiään koskevaa sähkölaskua. Siitä huolimatta, että sähköä oli kulunut 2,96 euron edestä, laskun loppusumman suuruus oli huikeat 92,69 euroa. Laskusta 18,51 oli arvonlisäveroa ja 1,32 euroa sähköveroa. Verojen jälkeen loppusummaksi jää sähkö- ja sähkönsiirtoyhtiölle 75,82 euroa. Laskun kokonaissummasta 97 prosenttia on siis muita kuluja kuin asiakkaan kuluttaman sähkön arvo.

– Siis kolme prosenttia oli energiasta. Loput 97 % oli veroja ja siirtomaksua. Liki jokaisessa muussakin perheessä ihmetellään valtavia siirtomaksuja. Ne ovat käsittämättömiä, Hakkarainen sanoi eduskunnassa.

Sähköyhtiö itse perusteli laskun suuruutta Ronkaiselle veroilla ja uusilla maakaapeli-investoinneilla. Näihin investointeihin ministeri perustelee oman puolustuksensa.

– Silloin kun maatamme ovat runnelleet erilaiset myrskyt eri puolilla ja sähkökatkot ovat olleet pitkiä, meillä on ollut suuri huoli toimitusvarmuudesta. Ja näitten huolien takia sähkönjakeluyhtiöille on säädetty melko suuria velvoitteita tehdä investointeja, joilla tuo toimitusvarmuus paranee. Olemme myös kuitenkin halunneet pitää sen siirtohinnoittelun järkevissä mitoissa ja asettaneet, esimerkiksi viime vuonna, korotuskaton siirtohinnoille. Tässä tasapainoillaan koko ajan toimitusvarmuuden ja sen seurauksena syntyvien kustannusten välillä, Tiilikainen vastasi ja jatkoi:

– Sähkönsiirtoyhtiöitten investoinnit sähköverkkoon runsaan kymmenen vuoden aikana ovat liki 10 miljardia euroa, jotta sähkö meille häiriöttä tulee, ja tästä toimitusvarmuutta parantavia investointeja on noin kolmannes. Totta kai kun investointeja tehdään, niille odotetaan myös tuottoa, ja valitettavasti me kuluttajat joudumme sähkön siirtohinnasta jatkossakin maksamaan. Mutta valvonnan täytyy olla kohdallaan, että ylisuuria hinnoitteluja ei tehdä.

Ministerin mielestä nyky-yhteiskunnassa oleellinen sähkö ja sen kansalle toimittaminen saavat ilman muuta olla yrityksille ja valtiolle arvolisäveron kautta rahan lypsylehmä. Tällaiset kansalle elintärkeät palvelut eivät mitä ilmeisimmin tulisi ministerin mielestä olla valtion omistamia ja sellaisia, että niiden investoinnit maksetaan julkisilla varoilla ja katetaan pitkällä aikavälillä vuosien kuluessa, vaan niistä tulisi mahdollisimman nopeasti saada voitot pörssiyhtiöiden taskuihin.

Lähde: Uusi Suomi, Keskisuomalainen

8 KOMMENTIT

  1. Sähköllä riistämisen on loputtava! Sähkön tuottaminen ja siirto on kansallisettava, ja kaiken maailman välistävetäjät potkittava pellolle! Verkot tulee rakentaa suomalaisin voimin ja niiden tulee olla vain ja ainoastaan Suomen kansan omistuksessa. Toiminnan on oltava voittoa tavoittelematonta, mutta tehokasta ja valvottua. Sähkön kulutuksen vähentämiselle ja sähkön tuottamiseksi uusiutuvilla energiamuodoilla on asetettava vahvat tavoitteet.

    • Kaikki vastaava infra kuuluisi nimenomaan valtion valvontaan, mutta ahneet paskiaiset ovat myyneet ja yksityistäneet kaiken, mistä vaan irtoaa pari latia omaan pussiin. Kukahan tutkisi kaikkien näiden yksityistämisten lehmänkaupat, kytkökset ja ostajafirmojen todellisen omistuspohjan?

  2. Niin juuri, TUOTTOA TUOTTOA ja TUOTTOA!
    Yksityistetään kaikki myymällä ulkomaalaisille sijoittajille että saavat TUOTTOA!
    Mites olisi tuo peruskoulu? Ulkoistetaan sa ja maksetaan lukkausimaksua esim 100€ kk per oppilas. Varmaan joku saa TUOTTOA!
    Kohta ne myy meidän tiet ja pohjavedet, sitten on kallista liikkua. Viitsiikö enää suihkussa käydä, kraanavesi maksaa äkkiä saman kuin kaupan pullovesi.
    Ja joku saa TUOTTOA.

  3. Vielä muutama vuosikymmen sitten tilanne oli toinen. Suuri osa pienistä sähköyhtiöistä oli oman alueensa kuntien perustamia. Tarkoitus oli rakentaa Suomea järjestämällä kotitalouksille, yrityksille ja maatiloille mahdollisuus liittyä sähköverkkoon. Pienet sähköyhtiöt on myyty. Kuntien taloutta rahat lämmittivät kuin pissa housussa ja hetken päästä asiakkailta alettiin kerätä sijoituksen tuottoja.

  4. Menikö tästäkin taas jotain ohi?
    Koko ongelman ydin on Ruotsi, kollektiivisesti kaikki ruotsalaiset. Me suomalaiset ollaan niin typerän sinisilmäisiä länsinaapurimme touhujen kanssa, että annamme varmaan kohta perseraiskata itsemme, koska eihän ruotsalainen nyt suomalaista halua satuttaa.
    Väärin.
    Haluaa se, mitä enemmän suomalainen kärsii, sen mukavammin ruotsalainen kääntää kylkeään ja maksaa mutakuonoille bussiliput saapua tänne.

    Ruotsi ja ruotsalaiset on suomalaisuuden vihollisia numero yksi, ollut aina, tulee aina olemaan.
    Isoviha ja pikkuviha vain yhtenä esimerkkinä, miten meidän maalaisväestö maksoi verellään hurrin ylpeydestä, typeryydestä ja vallanhimosta.

Comments are closed.