Koti Uutisia Mies tönäisi veljeään, joka kuoli viisi päivää myöhemmin – kuolemantuottamussyyte kaatui

Mies tönäisi veljeään, joka kuoli viisi päivää myöhemmin – kuolemantuottamussyyte kaatui

3

Oulun käräjäoikeus päätti hylätä syytteen kuolemantuottamuksesta miehelle, jota syytettiin pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta. Hänet tuomittiin kuitenkin pahoinpitelystä. Rikos tapahtui syksyllä 2015.

Veljekset olivat ryypiskelleet ja polttaneet kannabista illan mittaan, kun heille jossain vaiheessa tuli riitaa. Syytetty oli tönäissyt veljeään, joka oli kaatunut pöydän kulmaa vasten. Uhri oli kaatunut ja menettänyt tajuntansa. Aluksi muut olivat luulleet tämän vain sammuneen, mutta he olivat myöhemmin huolestuneet uhrin tilasta havaittuaan uhrin olevan eloton. He soittivat ambulanssin paikalle.

Ambulanssin saapuessa ensihoitajat yrittivät elvyttää potilasta 33 minuutin ajan. Kesken elvyttämisen he tajusivat, että uhrilla on jonkinlainen sisäinen vaurio. Hänet vietiin hätäleikkaukseen sairaalaan. Tällöin selvisi, että miehen maksa oli revennyt. Leikkauksesta huolimatta mies kuoli viittä päivää myöhemmin. Kuolinsyytodistukseen peruskuolemansyyksi on määritelty kuolintodistuksessa maksarepeämä, tähän liittynyt runsas verenvuoto vatsaonteloon sekä vaikea veren hyytymishäiriö. Muina kuolemaan myötävaikuttaneina tekijöinä on mainittu alkoholin ja kannabiksen yhteiskäyttö.

Puolustus kyseenalaisti sen, että tönäisystä johtunut isku olisi aiheuttanut maksan repeämisen. Sen mukaan oli mahdollista myös, että fyysisesti voimakas elvyttäminen olisi aiheuttanut sen tai ainakin vaikuttanut siihen.

Käräjäoikeus katsoikin, että on mahdollista, että kulmaa vasten paiskautunut mies oli voinut saada tästä maksarepeämän, mutta se oli mahdollisesti kasvanut elvytyksen vuoksi, mikä oli osasyyllisenä kuolemaan. Syy-yhteys jäi siis näyttämättä toteen. Tönäisijä tuomittiin kuitenkin pahoinpitelystä kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

 

Lähde: Oulun käräjäoikeus

3 KOMMENTIT

  1. Hyvä, että tällaisista tapauksista saadaan oikeuskäytäntöä. Sen sijaan tässä on mielenkiintoista, että miksi asema-aukion tapauksessa on edes nostettu koko syytettä, kun kaikki lääkärintodistukset on osoittaneet Karttusen kuoleman ja potkun välillä katkenneen syy-yhteyden. Sen sijaan tässä nyt uutisoidussa tapauksessa syy-yhteys (tai sen katkeaminen) on ollut huomattavasti epäselvempi, ja silti syyte on kaatunut.

    Toinen mielenkiintoinen asia tässä näyttäisi olevan, että alkoholi ja kannabis laskettiin kuolintodistuksessa myötävaikuttaviksi tekijöiksi, mutta Karttusen tapauksessa syyttäjän mukaan subutex, rivatril, alkoholi ja kannabis ei ole myötävaikuttava tekijä. Onko näissä kuolinsyytutkimuksissa kenties suuriakin alueellisia eroja vai onko taustalla jotain muuta?

    • Ero ei ole kuolinsyyntutkimuksessa vaan syyttäjän tulkinnassa. Karttusen tapauksessa poliittinen suuntaus ikäänkuin myötävaikutti siihen.

  2. No, jos tästä pitää jotain hyvää löytää niin pössyttelijöitä on yksi vähemmän.

Comments are closed.