Koti Uutisia Metsähallitus avohakkaa valkoselkätikan elinpiiriä

Metsähallitus avohakkaa valkoselkätikan elinpiiriä

0

UK_metsahallitus_avohakkaa

Metsähallitus on alkanut avohakata Ruovedellä sijaitsevia yli 100-vuotiaita korpimetsiä. BirdLife Suomi, Greenpeace, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi ovat tuominneet jyrkästi hakkuut. Aluetta esitettiin viime syksynä suojeltavaksi. Luonnonsuojelujärjestöt totesivat jo viime vuonna alueella valkoselkätikan jälkiä ja nyt keväällä metsässä on tehty myös näköhavainto linnusta.

“On käsittämätöntä, että valtion mailla suojeluarvoja hävitetään samaan aikaan kun yksityismailta ostetaan kovalla rahalla metsiä suojeluun”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Metsähallitus on aikaisemminkin ohittanut luonnonsuojelujärjestöjen esityksiä. Metsähallituksen mukaan valtion metsissä kaikki suojelunarvoiset alueet olisivat jo suojeltuja. Greenpeacen metsävastaava Matti Liimataisen mukaan käytäntö on kuitenkin toistuvasti osoittanut, ettei Metsähallitus ole tutkinut hallinnoimiaan metsiä kunnolla.

Valkoselkätikka on Suomessa erittäin uhanalainen laji, joka viihtyy lahoa lehtipuuta sisältävissä metsissä. Ikäväksi tilanteen tekee se, että valkoselkätikan kannan seuranta on juuri lajin elintilaa hakkaavan Metsähallituksen käsissä. Lajin selviytyminen vaatii aktiivisia suojelutoimia.

 
Aiheesta muualla:

WWF.fi