Koti Artikkelit “Markkinat ja tutkijat liian optimistisia talousromahduksen suhteen”

“Markkinat ja tutkijat liian optimistisia talousromahduksen suhteen”

0

Talousjulkaisu Financial Times (FT) varoittaa, että markkinat ja taloustutkijat ovat edelleen aivan liian optimistisia maailmantalouden tulevaisuuden suhteen. Ilmiö on tuttu myös Suomessa, jossa hallitus on tukijoineen väittänyt kansalle järjestelmällisesti, että koronan laukaisemat ongelmat on saatu jo hyvin haltuun vallanpitäjien “tehokkailla toimilla”.

Alkukevään pörssipaniikki on muuttunut nousuhumalaksi keskuspankkien tyhjästä luoman rahan avulla.

FT:n mukaan markkinoiden ja tutkijoiden virheellinen pääväittämä on, että talous tulee elpymään “V-kirjaimen muodossa”, jolloin nopeaa romahdusta seuraisi aivan yhtä nopea nousu. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä romahduksen yhteydessä ihmiset menettävät työnsä, yrityksiä tuhoutuu, rahoituskanavat sulkeutuvat ja kansainväliset toimitusketjut katkeavat.

Talous ei voi nousta yhtä nopeasti kuin se romahti, sillä konkurssit eivät peruunnu, kuluttajien luottamus ei palaudu eivätkä työpaikat ilmesty taianomaisesti takaisin, kun koronarajoitukset puretaan. Kaikki uusi täytyy rakentaa vanhan raunioille, mitä rahoittajien epävarmuus ja köyhyyden aiheuttamat sosiaaliset ongelmat hankaloittavat merkittävästi. Toisin sanoen nopeaa romahdusta seuraa pitkä taantuma tai lama “L-kirjaimen muodossa”.

Romahduksen realiteetit ovat kuitenkin myrkkyä poliitikoille, rahaelitisteille ja näiden suosiota tavoitteleville tutkijoille. Siksi poliitikot ja keskuspankit ryhtyivät heti romahduksen käynnistyttyä pumpata maailmalle tyhjästä luotua velkarahaa, jotta osakemarkkinoille saatiin puhallettua kupla talouskasvun illuusion luomiseksi.

FT:n mukaan yhteiskunnan yltiöoptimismi heijastuukin nyt osakkeiden ja velkakirjojen hintoihin. Koska keskuspankit ovat ilmoittaneet antavansa tarvittaessa äärettömästi velkarahoitusta markkinoille, suuryhtiöt ovat aloittaneet tänä keväänä entistäkin rajumman velkaantumisen. Velka on nyt kuitenkin erityisen riskialtista, sillä yhtiöiden voitot ja luottoluokitukset ovat sukeltaneet nopeasti. Summaten tämä merkitsee sitä, että yhtiöt velkaantuvat samalla kun korot nousevat ja velanhoitokyky rapautuu, mikä luo täydelliset puitteet konkurssiaallolle.

Goldman Sachs -taustainen juutalainen finanssielitisti Jim Cramer nousi viime viikkojen tuhokehityksen symboliksi juontamansa Mad Money -talousuutisten tuoreessa jaksossa.

Sosiaalisessa mediassa levisi kuvakaappaus juutalaisesta, joka iloitsi “pörssin parhaasta viikosta sitten 1938” samalla, kun näytön alaosan uutissyötteessä kerrottiin yli 16 miljoonan amerikkalaisen joutuneen työttömiksi viimeisen kolmen viikon aikana (nyt luku on kavunnut jo 17 miljoonaan, mikä on yhtä kuin 10 prosenttia maan työvoimasta). Poliitikot, rahaelitistit ja valtavirtaiset tutkijat tahtoisivat meidän tuijottavan pörssiä, jottemme huomaisi reaalitalouden joukkotuhontaa.

MarketWatch siteerasi erästä Cramerin saamaa yleisöpalautetta, joka summaa Yhdysvalloissa ja Euroopassa vallitsevan tilanteen: “Pörssi ei ole yhtä kuin talous. Se on vain jättimäinen hallituksen rahoittama pyramidihuijaus rikkaiden tukemiseksi!”

FT:n mukaan markkinat luottavat tällä hetkellä siihen, että pörssissä voi ilmaisen keskuspankkirahan avulla tehdä vielä pikavoittoja, minkä vuoksi kurssit jatkavat nousuaan. Lopulta “ilmainen raha” on peräisin kaikkien meidän veronmaksajien taskuista. Voimme olla varmoja siitä, että meidän joutuessa työttömiksi hallitukselta ei ole luvassa samanlaisia tuhansien miljardien tukipaketteja, joista suursijoittajat ja pankit ovat viime viikkoina nauttineet.

Lähteet: MarketWatch, Financial Times