Koti Uutisia Mäntsälän kunta yhtiöittää toimintojaan

Mäntsälän kunta yhtiöittää toimintojaan

0

Mäntsälä yhtiöittää toimintojaan yksityissektorilta tutun veronkiertoa harjoittavien konsernien mallin mukaan. Uudistus ajettiin kuntaan pienten ja salaisten kokousten turvin, eikä konsulttiyhtiön tekemistä selvityksistä tiedotettu.

UK_mantsalan_kunta_yhtioittaaYlen haastatteleman Mäntsälän kunnanjohtaja Esko Kairesalon (kok.) mukaan konsernilla haetaan synergiaetuja. Perustetun holding-yhtiön alle tulevat ensimmäiseksi kunnan sähkö- ja vesilaitokset. Myöhemmin konserniin liitetään myös muun muassa vuokratalo- ja jäähalliyhtiöt sekä yrityskehitystyöyhtiö.

Synergiaetujen lisäksi kunnanjohtaja Kairesalo näkee yhtiöittämisessä ja holding-yhtiön käytössä myös taloudellisia etuja. Yhtiöittämisen kautta kunta voi minimoida muun muassa valtiolle päätyvää yhteisöveroa. Tämän lisäksi kunnalla ovat käyttävissä myös konserniavustukset ja osakaslainat.

Mäntsälän yhtiöittämisaikeet ovat aiheuttaneet paljon kritiikkiä. Ylen haastatteleman Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään mukaan yhtiöittämisessä on paljon arveluttavia piirteitä sekä useita selviä sudenkuoppia. Mäenpää kertoo, että malli kaventaa demokratiaa ja siirtää päätöksentekoa pois kunnan luottamushenkilöiltä. Myös kunnan toimintojen avoimuus ja valvontamahdollisuudet heikkenevät.

 

Aiheesta muualla:

Iltalehti.fi

Yle.fi

Yle.fi