Koti Uutisia Maaseutuasuminen suojaa astmalta ja allergioilta

Maaseutuasuminen suojaa astmalta ja allergioilta

2

UK_maatilapoly

Belgialaistutkijat ovat havainneet yhteyden niin sanotulle maatilapölylle (farm dust) altistumisen sekä astman ja allergioiden välillä. Tulos voi olla käännekohta astman päihittämisessä. Gentin yliopistolla tehty tutkimus julkaistiin ensimmäisen kerran Science-tiedelehdessä.

Jo aiemmin havaittiin yhteys astman ja allergioiden esiintyvyyden sekä asuinolojen välillä. Maaseudulla asuvilla lapsilla esiintyy vähemmän allergioita ja astmaa verrattuna kaupunkiympäristössä varttuneisiin. Ennen tätä tutkimusta syy oli mysteeri.

Professori Bart Lamrecht selittää: “Tässä vaiheessa olemme osoittaneet varsinaisen yhteyden maatilapölyn sekä allergialta ja astmalta suojaavan vaikutuksen välillä. Toteutimme tämän altistamalla hiiriä maatilapölylle, jota kerättiin Saksasta ja Sveitsistä. Kokeet paljastivat, että hiirille oli kehittynyt suoja pölypunkkiallergialle, joka on ihmisten yleisin allergeeni.”

Tutkijoiden mukaan ilmiö liittyi A20-proteiiniin, jota keho erittää altistuessaan maatilapölylle. Allergioista ja astmasta kärsivien elimistö ei tuota tarpeeksi A20-proteiinia. A20-proteiinin erityksen vajaavaisuus voi johtua osittain perintötekijöistä.

Lähde: Flanders Institute for Biotechnology, Science

2 KOMMENTIT

  1. Tätä se kaupungistuminen teettää. Saasteet ovat todennäköisesti suuressa osassa myös. Eikun ilmastotavoitteita täyttämään.

    • Puhumattakaan myös siitä, että monet kaupungeissa asuvat (varsinkin Helsingissä) altistuvat monikulttuurille erittäin helposti, niinkuin suurin osa ikäluokastani (olen 21v).

Comments are closed.