Koti Uutisia Maailman suurin laiva nimetty SS-upseerin mukaan

Maailman suurin laiva nimetty SS-upseerin mukaan

6

Maailman suurimpana pidetty alus Pieter Schelte on nimetty hollantilaisen laivanvarustajan ja SS-upseerin mukaan. Juutalaistaustaiset arvostelijat ovat närkästyneet vastavalmistuneen laivan nimestä, koska sen katsotaan olevan “loukkaus holokaustin uhreja kohtaan”.

UK_Pieter_Schelte

Sveitsiläisen Allseas Group -yhtiön laiva Pieter Schelte on saanut nimensä hollantilaisen SS-upseeri Pieter Schelte Heereman (1909–1981) mukaan. Heereman poika ja Allseas-varustamon johtaja Edward Heerema kertoi halunneensa näin kunnioittaa isänsä saavutuksia offshore-bisneksessä sodan jälkeen.

Pieter Schelte Heerema toimi toisen maailmansodan aikaan Waffen SS -joukoissa upseerina ja propagandistina. Talouslehti Forbesin mukaan Heerema tuomittiin sotarikoksista kolmen vuoden vankeuteen sodan loputtua.

Terje Emberland Oslon holokaustikeskuksesta reagoi vahvasti siihen, että varustamon johtaja nimensi aluksen isänsä mukaan. Emberlandin mukaan tämä on “häpeä ja loukkaus holokaustin uhreja ja heidän jälkeläisiään kohtaan”. Centre for Information and Documentation on Israelin (CIDI) johtaja Esther Voet kertoi, että laivan nimeä on yritetty muuttaa, mutta tässä on epäonnistuttu.

Forbes uutisoi, ettei Allseas-varustamolla ole aikeita vaihtaa aluksen nimeä. Forbesin mukaan varustamo myös kieltäytyi kommentoimasta väitteitä, joiden mukaan Pieter Schelte Heerema olisi aikoinaan kutsunut juutalaisia “parasiiteiksi”.

Jättimäistä Pieter Schelte -alusta pidetään maailman suurimpana; pituutta sillä on 382 metriä ja leveyttä 124 metriä. Myös majoitustiloiltaan laiva vetää vertoja matkustaja-aluksille; varustamon mukaan sillä pystytään majoittamaan 571 henkeä. Pieter Schelten kantavuudeksi taas ilmoitetaan jopa 930 000 tonnia, mikä on yhdeksän kertaa enemmän kuin Turun telakalta valmistuneella Allure of the Seas -risteilyaluksella. Forbesin mukaan aluksen rakentaminen on maksanut lähes kolme miljardia euroa.

Eteläkorealaisella telakalla valmistuneen aluksen on suunnitellut suomalainen Deltamarin ja sen potkurilaitteet on toimittanut Rolls-Roycen tehdas Raumalla. Laivan on tarkoitus toimia Pohjanmerellä lähinnä öljynporauslauttojen siirtämiseksi ja kaasuputkien laskemiseksi mereen. Suunnitelmissa on, että Pieter Schelte aloittaisi ensimmäisen tehtävänsä Pohjanmerellä kuluvan vuoden aikana.

 

Lähteet: Nordfront.net, Dagbladet, The Guardian, HS, Forbes

6 KOMMENTIT

  1. Komian laivan ovat kasanneet, vaan nimi ei kaikille piisannut. Siitä vaikka sitten loppukaneetiksi kättä vääntämään…

  2. Kyllä Suomalaisetkin osaa, jos olisivat vain pikkuisen parempia kauppamiehiä.

    Tämä nyt ei ole ihan mikään Tirpitz, mutta herättää kunnioitusta muutakin kuin nimellään.

    Vissiin sionistit eivät halua että heidän öljylauttojaan siirrellään “saksan hengessä”.

  3. Onhan kokoomuspellejen mielestä suomettuminenkin niin halveksittava asia, että ihme kun Urho-jäänmurtaja vielä saa pitää nimensä.

  4. Saattaapi olla ettei kyseinen laiva kauan pinnalla pysy. Sen verran herkkähipiäisiä ja ylimielisiä “mooseksen perilliset” ovat.

  5. Virkistävää vaihtelua jatkuvan antinatsismin lomassa. Vieläpä maailman suurin laiva ja SUOMESSA SUUNNITELTU!

Comments are closed.