Koti Uutisia “Maailman etsityin natsi” pidätetty

“Maailman etsityin natsi” pidätetty

7

Kuva: kuvakaappaus The Sun -lehden kuvasta Laszlo Csatarystä.

Unkarin viranomaiset ilmoittivat “maailman etsityimmäksi natsiksi” kuvaillun 97-vuotiaan Laszlo Csataryn pidätyksestä Budapestissa. Vastikään Suomessa vieraillut Simon Wiesenthal Centerin puheenjohtaja Efraim Zuroff on vakuuttunut, että Unkarin viranomaisten hallussa on oikea mies.

Laszlo Csataryniä syytetään 15 700 juutalaisen lähettämisestä Auschwitzin keskitysleirille toisessa maailmansodassa. Csatarynin väitetään toimineen Slovakian poliisin alaisuudessa sodan aikana.

Csatary muutti sodan jälkeen Kanadaan, kunnes Kanadan viranomaiset kiinnostuivat Csataryniin kohdistuneista sotarikosepäilyistä. Csatary oli tuomittu poissaolevana kuolemaan vuonna 1948. Hän jätti Kanadan ja asettui sittemmin Budapestiin Unkariin.

Yleisövihjeen avulla brittilehti The Sun jäljitti Laszlo Csatarynin Budapestiin ja yritti haastatella tätä. Csatary kuitenkin kieltäytyi puhumasta toimittajille. Sama yleisövihje kantautui myös Simon Wiesenthal Centerille ja lopulta viranomaisille. Wiesenthal Center on ilmoittanut palkitsevansa vihjeen antajan tuntuvalla 50 000 dollarin (noin 42 000 €) palkkiolla.

Wiesenthal Centerin seitsemän etsityintä

The Sun -sanomalehti listaa Wiesenthal Centerin seitsemän etsityintä “natsisotarikollista”. Listalla Csatary oli etsityin “natsirikollinen”.

Saksalaista Gerhard Sommeria, 93, entinen SS -panssariluutnantti, syytetään Wiesenthal Centerin mukaan 560 siviilin murhasta Italiassa kesällä 1944.

Ukrainalaista Vladimir Katriukia, 90, syytetään osallisuudesta Khatynin joukkomurhaan. Katriukin väitetään palvelleen SS-poliisijoukoissa sodan aikana.

Unkarilaista Karoly “Charles” Zentaita, 90, syytetään osallisuudesta Unkarin juutalaisten vainoamiseen.

Tanskalaista entistä SS-vapaaehtoista Soren Kamia, 90, syytetään tanskalaisen toimittajan murhasta Kööpenhaminassa toisen maailmansodan aikana. Helmikuussa 2007 Saksa torjui vaatimuksen Kamin luovuttamisesta.

Ukrainalaisen Ivan Kalymonin, 91, väitetään palvelleen poliisijoukoissa itärintamalla ja osallistuneen juutalaisten teloituksiin.

Liettualaista Algimantas Dailidéa, 91, syytetään Vilnan ghetosta paenneiden juutalaisten teloituksista. Dailidén väitetään palvelleen Liettuan salaisessa poliisissa toisen maailmansodan aikana. Liettualainen tuomioistuin vapautti Dailidén korkean iän vuoksi.

Ukrainansaksalaisen Helmut Oberlanderin, 88, väitetään palvelleen Einsatz-yksikössä itärintamalla. Hänen tehtävänään pidettiin partisaanien ja juutalaisten komissaarien jäljittämistä. Oberlander asuu nykyisin Kanadassa ja on Kanadan kansalainen. Maan viranomaiset harkitsevat kansalaisuuden poistamista Oberlanderilta sotarikosepäilyjen vuoksi.

Aiheesta lisää:

Operaatio “Viimeisen euron tähden”

Korvauksia natsi-Saksan uusille uhreille

Kaikki Auschwitziin

“Natsien metsästäjä” raivoissaan sotarikostutkimuksista

Aiheesta muualla:

97-vuotias natsirikollinen poliisin haavissa – Iltalehti

Sun Finds Nazi Who Sent 15 700 to Die At Auschwitz – The Sun

7 KOMMENTIT

 1. Aikamoinen “pappakerho” kokoelma tuossa listassa. Ja näemmä tosi kovia tekijöitä; väitetään osallistuneen johonkin toimintaan, ollut poliisijoukoissa itärintamalla, väitetään palvelleen liettuan salaisessa poliisissa jne. Mitähän
  Wiisentaalilaiset sitten keksivät, kun nämä papat kohtapuoliin väkisinkin kupsahtavat? Keitä alkavat tämän jälkeen “metsästämään”, mielenkiintoista nähdä.
  Aivan sairasta touhua..

 2. “Mitähän
  Wiisentaalilaiset sitten keksivät, kun nämä papat kohtapuoliin väkisinkin kupsahtavat? Keitä alkavat tämän jälkeen ”metsästämään”, mielenkiintoista nähdä.”

  Arvatenkin holokaustinkieltäjiä? Toimiva tutkintajärjestelmä Wiesenthal-keskuksella jo on, ja kun väitetysti holokaustiin osallistuneita ei enää ole, resurssit suunnataan revisionistien jahtaamiseen.

  Keskusta ei taatusti ainakaan pureta, henkilökuntahan joutuisi hakemaan oikeita töitä.

 3. Revisionisteja jahdataan jo nyt. Ehkä sitten vain revisionisteista tulee ykköskohteita, kun natsipaappoja ei enää ole. Hehän lopulta ovat miehiä ja naisia, jotka “voisivat tehdä uuden holokaustin mahdolliseksi”. Mutta sitten aloitetaan suoraan isoista tekijöistä, ja Mahmud Ahmadinejad lienee “maailman halutuin revisionisti”.

 4. konmentoijat ovat järjestään sitä mieltä että noita natsi hirvijöitä ei pitäs enää edes auttaa vastuuseen siitä mitä tekivät?,Miten on mahdollista että tänä päivänä ihmiset ovat täysin tunteettomija ja välin pitämättömijä niitten viattomijen ihmisten kohtalosta mitä nämä natsi hirvijöt saivatkaan aikaaan ollessaan vallassa??ja eikö kellenkään ole tullut mieleen että nämä natsit tuhosivat lopussa oman valtijonsakiin säälimättä sivilejä tai ketään?!!he olivat pienijä miehijä jotka pääsivät leikkimään vallalla ja eivät osaneet sitä käyttää muuhun kuin tuhoomiseen.

  • Kovin on kapeakatseinen Juhanin muodostama kuva Toisesta maailmansodasta. Liittoutuneiden historian kirjojen manipulointi nähtävästi tehnyt tehtävänsä. Saksan kansallissosialistien demonisointi on puolueettoman historian tutkimuksen pimeimpiä hetkiä, ja nähtävästi kyseinen suuntaus jatkaa surullista voittokulkuaan. Tässä tapauksessa tieto ei lisäisi tuskaa, päinvastoin.

Comments are closed.