Koti Uutisia Pohjoismaat Lionel Shriverin uusin teos liian “rasistinen” julkaisuun Ruotsissa

Lionel Shriverin uusin teos liian “rasistinen” julkaisuun Ruotsissa

4

Ruotsalaiskustantamo Ordfront ei julkaise yhdysvaltalaiskirjailija Lionel Shriverin teosta kirjan henkilöhahmojen rasistisuuden takia. Kustantaja Pelle Andersson kertoo The Mandibles -romaanin hahmojen puhuvan muslimeista tavalla, joka on liian “rajoittunut ja ennakkoluuloinen”.

Teos on dystopia Yhdysvalloista, jonka talous on tulevaisuudessa romahtanut. Kirjailija halusi tasapuolisuuden nimissä kirjoittaa myös toisenlaisista yhteiskunnallisista mielipiteistä.

– Tunnen, että romaani on väärintulkittu. Sen pääteema ei missään nimessä ole maahanmuutto ja maahanmuuttajat, vaikka väestömuutoksilla on osuus rakentamassani tulevaisuudennäkymässä. Kirjallisuudessa pitää tuoda esiin ääniä eri puolilta, kirjailija perustelee Svensk Bokhandelin haastattelussa.

– Olen erittäin pahoillani siitä, että kirjailijat ja kustantajat ovat alkaneet harjoittaa itsesensuuria. Meillä pitää olla mahdollisuus kirjoittaa etnisesti, seksuaalisesti tai muuten meistä poikkeavista ihmisistä mutta myös sellaisista hahmoista, joiden mielipiteitä emme voi hyväksyä, kommentoi Shriver brittilehti Guardianille kiistaa ruotsalaisen kustantajan kanssa.

Shriver myös totesi, että Ruotsissa kaikki maahanmuuttoon viittaava keskustelu on tällä hetkellä myrkyttynyttä.

Lionel Shriver tunnetaan maailmanlaajuisesti etenkin romaanistaan We Need to Talk About Kevin (2003). Kouluampujasta ja hänen äidistään kertova teos julkaistiin suomeksi vuonna 2006 nimellä Poikani Kevin. Kirjasta on tehty myös elokuva.

Lähde: Turun Sanomat

4 KOMMENTIT

  1. Eikös kyse ole romaanista? Samalla skaalalla Agatha Christein romaaneja ei koskaan olisi julkaistu koska ne kertovat rikollisista ja heidän ajatuksenjuoksuistaan.

    Maailmaa hallitsee outo pimeys. Jota kaikki eivät edes halua nähdä tai tietää siitä mitään. Kohta meillä on kirjaroviot SUPO:n ja EU:n toimesta. Kaikki väärinajattelijoiden kirjat poltetaan ja data hävitetään internetistä.

  2. Ruotsissa varmaan kohta kielletään paskalla käyminenkin koska se on ruskeaa/mustaa ja sen taas voi rinnastaa mustaan miehee.🙂

  3. Entäpä koiranpaska, joka vanhetessaan muuttuu valkoiseksi? Selkeä piilorasistinen viesti, jos jokin lakkaa haisemasta ja muuttuu valkoiseksi

  4. Ruotsi on nyt maailman koko valtion käsittä hulluinhuone. Eikä siitä sen enempää.

Comments are closed.