Koti Artikkelit Arki Liikenneministeriöltä karkasi mopo käsistä

Liikenneministeriöltä karkasi mopo käsistä

3

MopoKarkasi_AK

Liikenne- ja viestintäministeriön alainen työryhmä ilmoitti viime viikolla käynnistävänsä vapaaehtoisten avulla toteutettavan kokeiluhankkeen, jossa selvitetään mahdollisuutta verottaa autoilua ajettujen kilometrien perusteella ja näin ollen korvata kiinteät autoverot ja käyttömaksut. Mutta miksi? Meillähän on myös vastaava malli jo käytössä, nimittäin polttoainevero. Itse asiassa yksityisautoilusta maksetaan neljää, viittä päällekkäistä veroa: autovero ja ALV autoa hankittaessa, polttoainevero, “väliaikainen” käyttömaksu vuosittain sekä käyttövoimavero dieselautoissa.

Tiestön kunnossapitoon rahaa ei monista maksuista huolimatta heru, vaan rahat käytetään järjestelmän virheiden korjaamiseen. Tänäkin vuonna tyydytään usein vain vanhojen päällysteiden paikkaamiseen niiden uusimisen sijaan.

Ministeriön mukaan uudistuksella olisi useita positiivisia vaikutuksia. Autoveron poistuessa uusien autojen hinta putoaisi keskimäärin seitsemän tuhatta euroa, ja näin ollen autokanta uudistuisi. Ihmisten odotettaisiin myös siirtyvän enenevässä määrin julkisen liikenteen puolelle, joten autoilun päästöt vähenisivät. Tietysti julkiseen liikenteeseen pitäisi panostaa niillä alueilla, joissa se on mahdollista. Jotain on pahasti pielessä, kun nuorten on halvempi matkustaa Suomessa autolla kimppakyydillä kuin ottaa juna. VR ei muutenkaan ole profiloitunut käyttäjäystävällisyydellään. Bussilippujen hinnatkaan eivät kannusta luontoystävällisiin valintoihin. Tuntuu, että päättäjillä on nurinkurinen näkemys siitä, kuinka suomalaiset käytännössä omaksuisivat vihreän liikennekulttuurin. Suuret suunnitelmat eivät kohtaa arkitodellisuutta.

Suunnitellussa mallissa suurimman hinnan maksaisivat juuri ne ihmiset, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää julkista liikennettä asuinpaikkansa takia. On myös ihmisiä, joiden työajat ovat sellaisia, että oman auton käyttö on pakollista. Entä miten autokanta uudistuu, jos ihmisten ostovoima tippuu enemmän suhteessa auton hintoihin? Otetaan esimerkki:

Järvinen asuu Vantaalla ja ajaa bensiinikäyttöistä autoaan vuodessa 20 000 kilometriä, joka on realistinen määrä. Käyttömaksua hän maksaa nyt 160 euroa vuodessa. Uuden mallin mukaan hän maksaisi 6 senttiä kilometriltä, mikä tekisi 1 200 euroa vuodessa. Järvisen ostovoima putoaa siis 86 euroa kuukaudessa. Summalla maksaisi vaikkapa 4 500 euron lainaa viisi vuotta. Yhtälöön tulee myös laskea hyödykkeiden hinnan nousu lisääntyvien kuljetuskustannusten myötä.

Miten kilometrimääriä sitten seurattaisiin? Tietenkin satelliittipaikantimilla. Tämä onkin se huolestuttavin osa koko asiassa, nimittäin kansalaisten yksityisyydensuojan rajojen jatkuva supistaminen ja se, miten mahdollista uutta lakia sovellettaisiin muihin asioihin jatkossa. Tämä on ruuhkamaksuväännön jälkeen tällä hallituskaudella jo toinen ehdotelma, johon sisältyy paikantimien asentaminen autoihin. Ei liene epäselvää, että ne halutaan autoihin keinolla millä tahansa. Entä mitä nämä laitteet ja tällaisen järjestelmän ylläpito maksaisivat?

 

Janne Ahokas

3 KOMMENTIT

 1. Erikoista mikäli työryhmä ei ole ollut tietoinen nykyisen polttoaineveron olemassaolosta… ?
  Vai onko esitetty lisämaksu tulossa nykyisten autoverojen ja polttoaineveron lisäksi ?

  Mainittu 7000 € alennus uusien autojen hinnassa tuskin on muuta kuin uudistuksen myynti-idea…
  Käyttömaksuissa sama summa peritään aivan varmasti takaisin varsin lyhyessä ajassa…
  Lisäksi uusia autoja eivät hanki nykyisin juurikaan muut kuin ne joille asia ei ole taloudellinen este… varsin suuri enemmistö on tämänkin edun ulkopuolella…

  Ehdotettu uudistus on lisäksi yksityisten henkilöiden liikkuvuutta seuraava ja mielettömän kallis miljoona-hanke tarvittavine tietokone-järjestelmineen… Siinä taitaakin olla syy miksi teknisiä järjestelmiä tarvitaan, onhan polttoaineveron säätely aivan liian yksinkertaista ja helppoa… ei tarvita mitään järjestelmiä ja henkilöarmeijaa sekä organisaatiota seuraamaan liikenteen tapahtumia teillä joilla autoja liikkuu kerran tunnissa…

  Selvää tosin on piilevä tarve kansalaisten liikkumisen seurantaan… järjestelmien mahdollisuudet nopeusseurantaan, liikkumisen historian seurantaan, ostoskäyttäytymisen tarkasteluun karttatietoon yhdistettynä ovat erinomaiset…
  Mutta mikä onkaan kansalaisten yksityisyyden suoja ?
  Voiko liikkuvuutta seurata ja millä perusteella nykyisinkään ?

 2. Satelliittivalvontaa tuskin kovin moni kansalainen haluaa. Mutta eiköhän se tule jos ei muuten niin EU:n käskystä. Alamaisuus ja voimattomuus ei ole niin selvää, kun tuollainen komitea täällä puuhastelee. Ensin yritetään myydä hyvällä. Onnellinen orja on hyvä orja.

Comments are closed.