Koti Uutisia Lihottavat kemikaalit

Lihottavat kemikaalit

8

Maanantaina 25.3. Yle 1:n Prisma-ohjelmassa esitettiin dokumentti “Kemikaalitko meitä lihottavat?”. Dokumentissa esiteltiin lihomista selvittämään lähteneen Paula Baillie-Hamiltonin tekemiä löytöjä sekä lisääntymistutkimuksia kemikaalien aiheuttamasta lihomisesta, johon tutkijoiden mielenkiinto heräsi Baillie-Halmiltonin tekemän artikkelin pohjalta.

Tutkimuksissa on tullut ilmi, että ympäristössämme olevat kemikaalit näyttävät osaltaan vaikuttavan ihmisissä yleisesti tapahtuneeseen lihomiseen. Etenkin muovi- ja kosmetiikkateollisuudessa käytetyistä kemikaaleista on löydetty estrogeenipohjaisia kemikaaleja, joiden on todettu edesauttavan liikalihavuutta.

Tutkijat ovat tunnistaneet lihomiseen vaikuttavia kemikaaleja ja he ovat antaneet niille yhteisen nimityksen – obesogeenit. Obesogeenit ovat kemikaaleja, jotka aiheuttavat liikalihavuutta muuttamalla kantasoluja rasvasoluiksi. Tällä hetkellä jo kahdenkymmenen käytössä olevan kemikaalin arvellaan olevan obesogeenejä.

UK_tuttipullo_kemikaalitObesogeenejä on muun muassa seuraavissa tuotteissa: nikotiini, siivousaineet, rikkaruohomyrkyt, hiustenhoitotuotteet, aikakauslehtien kannet, kahvipannut, muovipullot ja elektroniikkalaitteet. Obesogeenejä on lisäksi säilykepurkkien sisäosan muovituksessa ja kassakuiteissa ja niitä on ollut myös vauvojen tuttipulloissa.

Etenkin muoveissa ja esimerkiksi lasten tuttipulloissa on käytetty Bisfenoli-A-nimistä estrogeenipohjaista kemikaalia. Bisfenoli-A-kemikaalia on koetettu korvata Bisfenoli-S-kemikaalilla. Molemmat ovat kuitenkin estrogeenipohjaisia kemikaaleja, eikä ole voitu todistaa, että Bifenoli-S olisi turvallisempi kuin Bisfenoli-A.

Dokumentin yksi tärkeimmistä viesteistä on, että ennen kaikkea odottavien äitien tulisi miettiä ravintoaan ja heidän tulisi välttää kemikaaleja niin paljon kuin mahdollista. Odottavan äidin raskausaikana saamat kemikaalit voivat vaikuttaa lapsen syntymäpainon nousuun ja altistaa myöhemmin lapsen paino-ongelmiin sekä muihin terveydellisiin haittoihin kuten esimerkiksi diabetekseen. Raskausajan tupakointi vaikuttaa myös lapsen lihomiseen sekä riskiin sairastua diabetekseen, vaikka yleisesti on ollut tunnettua, että tupakoitsijoiden lapsilla on yleensä alhaisempi syntymäpaino.

Tutkijoiden lihavuustutkimuksissa synteettiselle estrogeenille altistetut koe-eläimet syntyivät suuremmalla rasvaprosentilla ja lihoivat myös enemmän kasvuvaiheessa, vaikka niille annettiin samat liikuntamahdollisuudet ja tarjottiin vastaava määrä ruokaa kuin koe-eläimille, joita ei altistettu kyseiselle kemikaalille.

Tutkijoiden mukaan lapsen rasvasolujen määrä kasvaa teini-ikään asti, minkä jälkeen rasvasolujen määrä näyttäisi pysyvän vakiona. Rasvasolujen koko voi toki suurentua tai pienentyä lihomisen tai laihtumisen myötä aikuisiällä. Rasvasolujen määrää ei kuitenkaan pysty enää myöhemmin vähentämään. Näin ollen olisi erittäin tärkeää, ettei lapsi kasvuvaiheessa altistuisi liiallisten rasvasolujen muodostumiselle.

Dokumentissa tulee ilmi, että muun muassa EU:ssa on käytössä yli 100 000 eri kemikaalia, eikä tutkita, miten ne vaikuttavat lasten kehitykseen ja terveyteen. Kemikaaleista tutkitaan lähinnä se, onko niissä syöpää aiheuttavia aineita. Tutkijoiden mukaan taistelussa kemikaaleja vastaan äärimmäisin toimenpide olisi, että kaikki kemikaalit nähtäisiin vahingollisina kunnes toisin todistetaan. Kaikki kemikaalit tulisi tuolloin ennen käyttöönottoa testata toksikologisesti. Tämä olisi kuitenkin erittäin aikaa vievää ja vaatisi vuosia kestäviä tutkimuksia.

Kemikaaleja on nykyään kaikkialla ja niiden välttäminen voi olla vaikeaa ja jopa mahdotonta. Jos tiedostaa riskin, voi kemikaaleja kuitenkin pyrkiä välttämään omilla valinnoillaan. Tänä päivänä suurin syy lihomiseen on kuitenkin elintavat; syödään liikaa ja liikutaan liian vähän. Kemikaalit voivat kuitenkin moninkertaistaa huonon ruokavalion ja elintapojen vaikutukset.

 

Aiheesta muualla:

Yle Areena

WWF.fi

HS.fi

Evira.fi

8 KOMMENTIT

 1. Laitan tähän listan myrkyistä, joita meille päivittäin tyrkytetään ja joita meidän on tietenkin hyvä välttää. Listan kärkeen pääsee tietenkin todellinen pahis jota suosittelen ainakin tutkimaan:

  1. E961 Neotaami, Uusi aspartaamijohdannainen makeutusaine, joka on yli 10.000 kertaa aspartaamia voimakkaampi. Löytyy myös Eviran sivuilta ja myöntävät sen olemassaolon kysyttäessä mutta eivät kerro pitääkö lisäaineesta olla merkintä tuoteselostuksessa, vaikka on erikseen kysytty. Koskaan en ole tätä merkintää tuotteista vielä löytänyt, joten todellinen arvoitus siis..

  2. E951 Aspartaami, makeutusaine joka liitetään 92:een sen käytöstä johtuvaan oireeseen. Merkintä löytyy ja tuotetta on helppo välttää.

  3. E621 Natriumglutamaatti, haitallinen arominvahvenne joka on yhdistetty mm migreeniin, allergiohin yms. Varsinkin odottavat äidit varokaa.

  4. Fluori. Löytyy paljon kirjoituksia puolesta ja vastaan, mutta toisaalta fluorittomia hammastahnojakin löytyy helposti, joten suosittelen vaihtamista. Tarina kertoo Stalinin käyttäneen fluoria keskitysleirien juomavedessä saadakseen leiriläisissä tahdottomia zombeja. Oliko sitten Fluorin vai leiriolojen vaikutusta niin kuka tietää.

  5. Kaikki mitä artikkelissa jo mainittiin ja erityisesti ne kassakuitit, hormonihäiriköitä.

  • Enpä Stalinista tiedä, mutta Auschwitzissa sitä käytettiin vankien juomavedessä ja yhteyden fluorin vaikuttamiseen aivoissa löysi IG Farben yhtiö.

 2. Kiitos tästä uutisesta, ohjelma oli mennyt minulta ohi. Pyrin itse käyttämään ekopesuaineita tiskiaineesta pyykinpesuaineeseen sekä suosimaan myös luonnonkosmetiikkaa kun mahdollista, koska silikonit, parabeenit, alumiinit yms. arveluttavat shampoissa, voiteissa ja deodoranteissa. Säästääpä samalla myös ympäristöä.

 3. Ei ole varaa ostaa luonnonkosmetiikkaa tai ekopesuaineita. Kuollaan me täällä kuitenkin ja maailmanloppu tulee ennemmin tai myöhemmin. Tämän jälkeen ei ole ihmisistä tai ihmisten rakennelmista tai vouhotuksista enää mitään jäljellä, joten ihan sama miten me täällä eletään.

  • Joo, ollaan vaan kaikki omahyväisiä idiootteja, tuhotaan luontoa mielin määrin, ei välitetä jälkipolvista (eli omista lapsista) ja niin edelleen.

   …tai sitten ei. Juuri tuollainen omahyväinen asenne kiteyttää suurinpiirtein kaiken, mikä tässä maailmassa on päin mäntyä. Jos nyt oletetaan, että joskus tulee maailmanloppu (mitä se edes tarkoittaa?!), niin koska olet ajatellut sen tapahtuvan? Parinkymmenen vuoden päästä? Miljoonan vuoden päästä? Eikö kuitenkin olisi fiksumpaa ajatella niitä, joille me tämä maailma jätetään, koska meidän jälkeen täällä tallustaa vielä tuhansia ja taas tuhansia sukupolvia.

   Ja vaikka ihmiset itse onnistuisivat tappamaan koko lajinsa omalla typeryydellään, ei se silti oikeuta millään tapaa luonnon ja eläinkunnan tuhoamiseen. Ei edes vaikka se kallis minkkiturkki ja eläimillä testatut meikit olisi kuinka hieno ja sosiaalista hyväksyntää antava asia.

  • Onneksi kaikki eivät ole kaltaisiasi. Sen vuoksi on vielä olemassa toivoa.

 4. Sinunlaisillasi onkin varaa ajatella noin. Ei meikäläiselle vanhemmat tai muut sukulaiset vippaa satasta kun sitä haluan. Helppo se on aina sanoa jos loisii toisten nurkissa.

  • Valitettavasti nämä asiat tosiaan ovat pitkälti rahasta kiinni. Kyllä minäkin söisin pelkkää luomua, käyttäisin luomukosmetiikkaa ym, ym… Mutta ei pienipalkkaisella ole valinnanvaraa. Pakko tehdä se kauppalista rahapussin mukaan 🙁

Comments are closed.