Koti Uutisia Ukrainan kriisi Levottomuudet jatkuvat Kiovassa

Levottomuudet jatkuvat Kiovassa

0

uk_kiova_mielenosoitus

Ainakin 10 000 mielenosoittajaa on osallistunut sunnuntain mielenosoitukseen Kiovassa, Ukrainassa. Mielenosoitus alkoi rauhallisena, mutta muuttui väkivaltaiseksi poliisin käytettyä kyynelkaasua hajottaakseen mielenosoituksen. Mielenosoittajat vastasivat palo- ja savupommeilla sekä astaloita käyttäen. Poliisi sai paikalle myös vesitykin, mutta sitä käytettiin vain aggressiivisimpia mielenosoittajia vastaan lämpötilan ollessa seitsemässä pakkasasteessa. Väkivaltaisuuksissa on loukkaantunut 70 poliisia ja useita poliisibusseja on sytytetty tuleen.

Oppositiojohtaja Vitali Klitško yritti rauhoitella mielenosoittajia, joita on kannustettu “vallankumous”-huudoilla, mutta saikin suihkun jauhesammuttimesta kasvoilleen. Parlamentaarinen oppositio ei selvästikään hallitse mielenosoittajia.

Sunnuntain mielenosoituksen syynä on uusi mielenosoituslaki, jota pidetään yleisesti epädemokraattisena. Laki muun muassa kieltää pääsyn estämisen virastoihin. Poliisi voi nyt myös pidättää mielenosoittajat, jotka pitävät kypärää tai pystyttävät teltan ilman lupaa. Myös yli viiden ajoneuvon saattueet on kielletty.

 

Useat mielenosoittajat uhmasivat lakia sunnuntaina matkatessaan Itsenäisyyden aukiolle autosaattueessa kypärät päässään, mutta joutuivat poliisien pysäyttämiksi puolivälissä. Kymmenen ihmistä on pidätetty sunnuntain aikana. Heitä uhkaa jopa 15 vuoden tuomio.

Yhdysvallat on uhannut Ukrainaa pakotteilla ja vaatinut tilanteen rauhoittamista vetämällä mellakkapoliisit pois ja aloittamalla dialogin opposition kanssa.

Suurin osa mielenosoittajista on rauhallisia ja he haluavat lähempää kanssakäymistä Ukrainan ja EU:n välillä tavoitteenaan ennenaikaiset vaalit. Väkivaltainen vähemmistö on kuitenkin tiettävästi kansallismielisiä, jotka ovat kyllästyneet järjestelmän tehottomuuteen ja haluavat vallankumousta. Levottomuudet Kiovassa alkoivat joulukuussa.

Lähde: RT