Koti Uutisia Kotimaa Lakiehdotus: maksuhäiriömerkintä pois heti, kun velka on maksettu

Lakiehdotus: maksuhäiriömerkintä pois heti, kun velka on maksettu

4

Suomessa henkilö, joka on päätynyt ulosottoon ja maksanut velkansa, voi kärsiä vuosia maksamatta jääneestä velasta. Monessa tapauksessa maksuhäiriömerkintä säilyy jopa neljä vuotta sen jälkeen kun velka on maksettu pois. Uusi lakiehdotus muuttaisi käytäntöä niin, että heti velan maksettua merkintä poistuisi järjestelmistä.

Maksuhäiriöt tuottavat yhä enemmän velkaantuneille Suomen kansalaisille lisää hallaa. Esimerkiksi kokonainen perhe voi kärsiä siitä, jos yksi perheen jäsenistä on ulosotossa.

– Jos perheessä yksi on ulosotossa, se vaikuttaa muihin perheenjäseniin. Velkaisuus myös pitkittyy; velkojen vanheneminen 15 vuodessa ei ole henkilökohtainen vaan velkakohtainen. Kun meillä on tällainen mekanismi, että viivästyskorko on enemmän kuin se ulosotto, velka kasvaa koko ajan, sanoo Pekka Tiainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Kansan velkaantuminen näkyy myös siinä, että monella ei Suomen niin sanotussa hyvinvointivaltiossa ole edes varaa sosiaali- ja terveydenhuollon perusmaksuihin.

Uuden lakiehdotuksen olisi tarkoitus antaa velkaantuneille kansalaisille paremmat mahdollisuudet päästä velkaantuneesta elämäntilasta uuteen nousuun. Lakiehdotuksen on allekirjoittanut sata kansanedustajaa.

Lähde: Yle

4 KOMMENTIT

  1. Itse aikoinaan makselin omia ja exän velkoja 25.000 edestä voudille, silti 5 vuoden jäähtymisaika ei vaikuttanut mitenkään elämään tai elintasoon, päinvastoin, ei ole tullut elettyä enää enemmällä kuin tienaa.
    Tässä ajetaan nyt takaa sitä, että suuriakin kupruja tehneet pystyvät heti aloittamaan velkaantumisen uudelleen kun maksuhäiriömerkintä poistuu ja sama ralli on taas valmis.
    Mielestäni tämä juuri tukee harmaan talouden olemassaoloa, koska pikavippifirmat, yksityiset perintätoimistot tahkoavat suuria voittoja ihmisten velkaantumisella.
    Mielestäni tämä pitäisi muuttaa etenkin pk-yritysten kohdalla esityksen kaltaiseksi, mutta ei yksityishenkilöpuolella.

  2. Usein tulee esille ajatus, että velallinen on syypää siihen, että valtio, kunta, pankki tai luottofirma luototti häntä holtittomasti.

    Vieläpä monopoliin perustuen pakotetaan, esimerkiksi kunnan terveyskeskus, antamaan velkaa kenelle tahansa, joka kävelee ovesta sisään. — Poikkeuksena tietenkin kunniakansalainen, jonka uskonto kieltää koron perimisen velasta. Syntiähän ei saa tehdä. Ei edes kunta.

Comments are closed.