Koti Uutisia Kotimaa Lähes kolmasosa naisista Suomessa on kokenut parisuhdeväkivaltaa

Lähes kolmasosa naisista Suomessa on kokenut parisuhdeväkivaltaa

2

Sisäministeriön teettämä selvitys “Onko Suomi maailman turvallisin maa kaikille?” tutki tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista sukupuolten ja väestöryhmien kesken. Suomessa naiset kokevat lähisuhdeväkivaltaa EU-maista toiseksi eniten. Ensimmäisen sijan näissä tilastoissa jakavat Latvia ja Tanska.

Suomessa naisiin kohdistuva väkivalta tapahtuu useimmiten lähisuhteissa tai työtehtävissä. Parisuhteessa olevista naisista 30 prosenttia on kokenut nykyisen tai entisen kumppanin käyttämää väkivaltaa.

Tilastokeskuksen uusimman selvityksen mukaan yhdessä asuvien pariskuntien välinen väkivalta on kuitenkin lähtenyt selvään laskuun. Viranomaisten tilastoimia parisuhdeväkivallan tapauksia oli viime vuonna reilut 3 000, kun taas kolmena edellisenä vuonna tapauksia oli ollut vielä 500–600 enemmän.

Keskus arvioi, että syynä laskulle ovat muutokset parisuhteissa, eivätkä pariskunnat välttämättä muuta enää yhteiseen asuntoon. Silloin myös avoparit eivät näy rekisterissä. Muutos ruokakunnissa ja opiskelijoiden asumislisän siirtyminen yleisen asumistuen piiriin ovat myös taustalla vaikuttavia tekijöitä sille, miksi nuoret pariskunnat eivät muuta yhteen.

Opiskeluiässä olevien nuorten avo- ja avioparien väliset väkivaltatapaukset ovat vähentyneet kolmanneksella, mikä on eniten verrattuna muiden ikäryhmien pariskuntiin, joilla muutos ei ole ollut niin suuri.

Naisiin kohdistuvat henkirikokset tapahtuvat usein parisuhteessa. 61 prosentissa tapauksista tekijänä on ollut kumppani ja yhdeksässä prosentissa muu lähiomainen. Noin 20 prosentissa tekijä oli tuttava. Kymmenessä prosentissa henkirikoksista uhriksi joutunut nainen ei ole tuntenut tekijää entuudestaan lainkaan.

Sisäministeriön selvityksen mukaan maahanmuuttajataustaisilla on 2,5 kertaa korkeampi riski joutua väkivallan uhreiksi verrattuna kantaväestöön. Korkein riski on Lähi-idästä ja Afrikasta kotoisin olevilla ja matalin itä- ja kaakkoisaasialaisilla sekä Pohjois-Amerikasta muuttaneilla.

Selvitys kertoo myös maahanmuuttajien pahoinpitelyrikollisuuden kohdistuvan useammin toisiin maahanmuuttajiin kuin mitä väestöosuuden perusteella on voinut ennustaa. Vuosina 2015–2016 selvitetyistä pahoinpitelyrikoksista ulkomaalaisten tekijöiden uhreista 54 prosenttia oli ulkomaalaistaustaisia.

Yksi maahanmuuttajille tyypillinen lähisuhdeväkivallan muoto on kulttuurillinen kunniaan liittyvä väkivalta. Tämänkaltaiset tapaukset tulevat harvoin viranomaisten tietoon.

Lähde: Yle (1,2)

2 KOMMENTIT

  1. Parisuhdeväkivallan saisi pienenemään oleellisesti jos tialstoihin kirjattaisiin erirotuisten väkivaltatapaukset “ulkomaalaisten tekemiksi väkivaltarikoksiksi”, koska sitähän ne ovat. Kirjausmuutoksen jälkeen yli puolet poistuisi tilastoista.

    Ja sitten on se toinen puoli joka hakee kumppanikseen “seuraavaa laumanjohtajaa”. Sitä aroganttia urosta joka öykkäröi ja mahtailee koko ajan. Vaikka kerta toisensa jälkeen nainen pahoinpidellään, hän palaa aina saman miehen luo. Jos nämä tapaukset kirjattaiaiin pahoinpitelyihin 1kpl/a niin tilastot näyttäytyisivät todellisemmin. Nimittäin sama pariskunta viisikin kertaa vuoden sisällä käräjillä ei ole normaali parisuhde.

    Mutta… elämä on valintoja täynnä…

    • Jokanen on varmaan tuntenu jossain vaihees elämää jonkun rentun, jota naiset piirittää kuin se olis joku filmistara. Jostain syyst iso osa nartuist kusee hunajaa kaiken maailman sikojen takii ja fanittaa taparikollisii sun muit kivoja.

      Usein saanu lukee kun joku psykopaatti tappaja menee linnaan ja saa satoi kosintakirjeit, sit se menee naimisiin ja vaimo antaa haastatteluit et on se niin ihana ja lutunen. Esimerkkei on, Reijo Hammar, Sten Christensen, Juha Valjakkala alias mikä Fonteinblöö se nyt on nykyään.

Comments are closed.