Koti Uutisia Kymmenen maailman vanhinta elävää puuta

Kymmenen maailman vanhinta elävää puuta

6

Vanhat_Puut_UK

Ihmiselämä on lyhyt, ja harvat valtakunnat ovat kestäneet satoja vuosia kauemmin. Tämä mielessä voi alla olevasta linkistä katsoa maailman kymmenen vanhinta puuta – puut, jotka ovat nähneet valtakuntien syntymiset ja hajoamiset.

http://www.mnn.com/earth-matters/wilderness-resources/photos/the-worlds-10-oldest-living-trees/taking-the-long-view

6 KOMMENTIT

 1. On hyvä pitää suhteellisuus aina mukana mitä ikinä suunnitteleekin. Vauvalle ja elämille ihminen voi olla vanhakin. Mutta vuorille vanhakin ihminen on vasta syntynyt.

  On myös hyvä muistaa, että hitaammat muutokset ovat pysyvämpiä. Nopeat pyyhkiytyvät pois samalla tavalla kuin tulivatkin.

 2. Mielenkiitoista! mutta oletteko miettineet että monet katajat Lapissa, jotka eivät juuri ole kuvaamisen arvoisia, ovat yli 2000 vuotta vanhoja nekin…? Wotan rules!

 3. Hyviä kommentteja yllä,käytännössähän meidän puumme ovat lyhytikäisiä näihin kymmeneen verrattaessa,lukuunottamatta lapin katajia,ahvenanmaalla tosin myös on saatu joidenkin pähkinäpensaiden iäksi yli tuhat vuotta.

  Puiden iänmäärityksessä käytetään sitä aikaa jonka puu on sijoillaan ollut,käytännössä kuitenkin puun elävän solukon ikä on noin neljäkymmentä vuotta,muun osan ollessa kuollutta solukkoa joka samalla toimii tukirunkona.
  Vuoristoissa tai pohjoisilla/eteläisillä alueilla,joissa myös puut ovat äärirajoilla,ne monasti elävät hyvin pitkään,muistelen joskus lukeneeni kalliovuorilla kasvavaa vihnemäntyä(P.Aristata) pidetyn maailman vanhimpana puuna.

 4. Luonto ja varsinkin puut luovat kansallisosialistille hyvin tärkeän ja osin symbolisen merkityksen. Henrik kirjoitti artikkelissa “Viisaus tulee maasta” seuraavasti:

  “Äiti Maa on elämämme synnyttäjä ja näin ollen tärkein tekijä elämässämme. Kasvavalle puulle Äiti Maa antaa riittävän ravinteen, jotta puusta lopulta kasvaa elävä ja vahva osa luontoa. Puu vanhenee ja lopulta kaatuu pitkän elämän kautta. Puun kaataja on symbolisesti elämän tuhoaja – kuolema. Ennen kaatumistaan puu on luonut juuriensa kautta vahvan seuraajakunnan, mikä elää elinvoimaisena vuosisadasta toiseen. Puun juurista luonnon lakien mukaisesti voi vain kasvaa yhtä ja samaa lajiketta, juurien sekoittuminen olisi puun elämän jatkuvuuden kannalta turmiollista, eikä se enää voisi elää, vaan sen olisi kaaduttava haitallisena yksilönä tuhoten samalla Äiti Maan antaman elämän ja vuosisatojen mittaisen elämän ketjun.”

  Katsomalla muinaisia, muutoksia ja mullistuksia todistaneita puita, voimme luoda katseen omaan ideologiaamme. Ajan tuoma hävitys on väistämätätön; luonnon tuomitsema kuolemantuomio, mutta elämällä oman elämämme puhtaasti, vahvoja juuria vaalien, aatteemme tulee muinaisten puiden tavoin, todistamaan valtakuntien syntymiset ja hajoamiset.

 5. Olin Teneriffan saarella, jossa kävin katsomassa vanhaa puuta. Eräs puiston opas väitti tätä “El dragoksi” kutsuttua puuta miljoona vuotta vanhaksi. Puun alla oli myös kyltti, jossa sama tieto. Voiko väite pitää paikkaansa, onhan vanhimmaksi puuksi väitetty Ruotsissa kasvavaa, noin 6 000 v. vanhaa puuta?

  • Vastaus tulikin. Kyseessä käännösvirhe espanja-venäjä-suomi. Ikää puulla “joitain satoja” vuosia.

Comments are closed.