Koti Uutisia Kustantamo kieltää sianlihan maininnan kirjoissaan – muslimien tähden

Kustantamo kieltää sianlihan maininnan kirjoissaan – muslimien tähden

1

Arvostettu Oxford University Press -kustantamo on kieltänyt Ranskan terrori-iskujen jälkeen lastenkirjailijoitaan kirjoittamasta asioista, jotka liittyvät sianlihaan. Syy tähän on se, ettei kustannustalo halua loukata muslimeja ja juutalaisia.

UK_nasse-460x298

Oxfordin yliopiston hallinnoima maailman suurin akateeminen kustannustalo Oxford University Press (OUP) on tehnyt radikaalin päätöksen julkaisulinjauksistaan Ranskan terrori-iskujen jälkeen. Päätös tuli esille viime viikolla BBC Radio 4:n uutis- ja ajankohtaisohjelmassa Today, jossa keskusteltiin sananvapaudesta.

Kustantamo toivoo, etteivät sen lastenkirjailijat mainitse sianlihaan liittyviä asioita kuten possuja, makkaraa ja pekonia. Päätöstä perustellaan sillä, ettei kustantamo halua loukata muslimeja ja juutalaisia, koska OUP:n kirjoja myydään useissa maissa, jotka eroavat kulttuureiltaan Isosta-Britanniasta. Kustantamon mukaan linjaukset on luotu, jotta lastenkirjallisuus olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Todayn juontaja Jim Naughtie ilmaisi ohjelmassa mielipiteensä OUP:n linjauksesta: “Mikäli akateemiseen instituutioon yhdistetty arvostettu julkaisija on sitä mieltä, että sinun on kirjoitettava kirja, jossa et saa mainita sikoja, koska jotkut saattaisivat loukkaantua siitä, on se täysin naurettavaa, pelkkä vitsi.”

Muslimitaustainen Työväenpuolueen poliitikko ja parlamentin jäsen Khalid Mahmood kommentoi niin ikään: “Olen täysin samaa mieltä, tämä on täyttä hölynpölyä. Ja kun ihmiset menevät liian pitkälle, se tuo koko keskustelun huonoon valoon.” Eräs Jewish Leadership Council -neuvoston jäsen taas totesi: “Juutalainen laki kieltää sianlihan syönnin muttei sitä, ettet saisi mainita kyseistä sanaa tai eläintä, josta liha on peräisin.”

OUP:n linjaus on herättänyt Internetissä voimakkaita, pääosin negatiivisia, reaktioita. Esimerkiksi asiasta uutisoineen Daily Mailin artikkelia on jaettu sosiaalisessa mediassa jo yli 50 000 kertaa.

Lähteet: Nordfront.se, Daily Mail

 

Aiheeseen liittyen: Pipsa Possun laulaminen suututti muslimin – lapsiperhe häädettiin bussista

1 KOMMENTTI

  1. Nyt mennään absurdin puolelle. Miksi ei saisi edes mainita? Sananvapautta vaalimaan kieltämällä?!

Comments are closed.