Koti Uutisia Kotimaa Kotkan linnoitus muistuttaa Pohjoismaiden suurimmasta meritaistelusta

Kotkan linnoitus muistuttaa Pohjoismaiden suurimmasta meritaistelusta

1

Ruotsinsalmen merilinnoitus rakennettiin Venäjän hävittyä Ruotsinsalmen toisen suuren meritaistelun Ruotsille. Taistelu käytiin nykyisen Kotkan edustalla vuonna 1790. Taistelu on edelleen Pohjoismaiden historian suurin meritaistelu. Ylälinnake kunnostettiin vuosina 2007–2011, ja nyt ovat vuorossa muurin kunnostustyöt.

Öljy-yhtiö Shell sai 1950-luvulla luvan pitää säiliöitään Katariinan linnoituksen alueella, ja osa linnoitusrakenteista jopa purettiin säiliöiden tieltä. Öljysatama vaurioitti etenkin ylälinnakkeen aluetta. Shellin kanssa sovittiin vahingonkorvauksista, mutta niiden kattavuudesta ei ole tarkempaa tietoa.

Fort Katariina sijaitsee Katariinan meripuistossa Kotkansaarella. Linnoituskaupungista sai alkunsa Kotkan kaupunki. Meripuisto on saanut muun muassa Vuoden ympäristörakenne -palkinnon sekä Euroopan viherrakentajien järjestön Trend Award -palkinnon. Sakarallisen linnoituksen koko muuri on säilynyt vallin alla hyvin, ja kunnostustöissä alkuperäiset kivet on asetettu suunnilleen entisille paikoilleen. Neljä miestä tekee muurin kunnostustöitä, ja heillä on pitkä kokemus muurin korjaustekniikasta.

Työ oli kaksi vuotta tauolla, kun Museovirasto yksipuolisesti ilmoitti, että kaupungin täytyy ottaa jatkossa vastuu korjauksista. Keskeyttäminen liittyi valtion yleiseen säästökuuriin. Vuonna 2015 Museovirasto kävi läpi yt-neuvottelut ja vähensi työntekijöitä. Lisäksi Museoviraston kohteet oli jo aiemmin siirretty Metsähallituksen ja Senaatti-kiinteistöjen hallinnoitaviksi. Rakennustöihin ja restaurointiin varatut rahat vähenivät tuolloin kolmesta miljoonasta alle miljoonaan euroon.

Katariinan meripuisto on yksi valtakunnan merkittävimpiä puistoja. Esimerkiksi Aulangolla on rakennettu linnarakenteita romanttisista syistä. Täällä ne taas rakennettiin sotimista varten. Ruotsinsalmen merilinnoitus sijaitsee Kotkansaarella ja lähisaaristossa, ja siihen kuuluu parikymmentä eri varustusta. Uloimpana merellä sijaitsevalla Kukourin saarella on pohjamuodoltaan pyöreä ja halkaisijaltaan 75-metrinen Kunnian linnake (Fort Slava). Varissaaressa on hyvin säilynyt Fort Elisabethin linnoitus. Katariinan linnoitus toimii alueen keskuslinnoituksena.

Suomessa historiallisten kohteiden kunnostukseen on ollut vaikeaa järjestää rahoitusta, ja töitä paiskitaan siksi monissa paikoissa vapaaehtoisvoimin. Monikulttuurisuuden ja erilaisten marginaalisten alakulttuureiden rahoitus kiinnostaa tällä hetkellä globalisaatiota ajavaa Suomen valtiojohtoa enemmän kuin rahoituksen järjestäminen maamme ainutlaatuisen historian ja kulttuurin säilyttämis- tai tutkimustyöhön. Tavoitteena on säilyttää merilinnoitukset muistomerkkeinä, mutta lisäksi ihmisten toivotaan oppivan tuntemaan linnoituksen historiaa.

Lähteet: Yle, Museovirasto

1 KOMMENTTI

  1. Eikös nyt jo nuokin historian jäänteet voisi poistaa “paremman kulttuurin” tieltä joka tulee Afrikasta ja Lähi-idästä.🙂

Comments are closed.