Koti Artikkelit Kosovo 2018 – rumuuden jalansija Euroopassa

Kosovo 2018 – rumuuden jalansija Euroopassa

61

Suomalaiset tuntevat Kosovon lähinnä Martti Ahtisaaren Nobel-palkinnon sekä vuonna 2009 tapahtuneen Sellon ampujan Ibrahim Shkupollin kautta.

Paikallinen leikkikenttä.

Kosovo on yhä kuin kuuma kattila. 16. tammikuuta 2018 Mitrovican kaupungissa surmattiin serbialainen poliitikko Oliver Ivanović. Kansainväliset yhteisöt olivat ennen tätä halunneet “symbolisen rauhanvyöhykkeen” Mitrovicaa halkovan ja samalla albaani- ja serbiväestön erottavan Ibar-joen sillan alueelle. Paikan rakennustyyli symbolisoi samaa sieluttomuutta kuin kansainväliset yhteisötkin ja porttia Euroopan islamisaatiolle. Kosovon itsenäisyyshankkeessa Bryssel halusi, että sillan yli tulee sallia vapaa liikkuvuus ja barrikadit tulee poistaa. Serbialaiset keksivät istuttaa vuonna 2014 vyöhykkeen pieniä puita ja ruohoa keskelle siltaa, kutsuen sitä “Rauhan puistoksi” sen jälkeen kun aiemmat barrikadit tuli poistaa.

Tämän jälkeen serbien puolella räjähti käsikranaatteja. Serbialaista teiniä puukotettiin rintaan, useiden muiden väkivaltaisuuksien lisäksi. Paikalliset eristivät sillan barrikadein ja estein uudelleen, jottei sen läpi pääsisi kulkemaan. Ne jouduttiin purkamaan, ja tammikuun 2018 veriteko on selvittämättä. Nyt sillalta on suoraan näkymä kohti minareetteja, joista kaikuu rukouskutsu.

Ajaessa autolla serbien puolelta albaanien puolelle silloin tällöin pylväissä näkyvät Amerikan liput. Todellakin – kansainväliset yhteisöt ajoivat omaa agendaansa, joka yhä on epäselvä suurelle yleisölle. Itse asiassa suurin osa maailmasta on jo unohtanut Kosovon eivätkä he koskaan tienneet tai tule tietämän siitä muuta kuin EU:n ja YK:n ja valtamedian retoriikan.

Onko tuohon retoriikkaan kuitenkaan luottamista? Esimerkiksi jo 1990-luvun Bosnian sodassa valtamedia manipuloi yleisön mielipidettä yksipuolisella ja jopa kyseenalaisella uutisoinnillaan. Ajaessa syvemmälle maata ja albanialaisten asutuskeskusten läpi on vaikea uskoa silmiään. Ainoa ilmaisu, joka tulee mieleen, on “suuri kusetus”. Joka paikka on täynnä puolivalmiita rakennusprojekteja. Pelloille on pystytetty lukuisia talojen tiiliraameja ja jätetty sikseen. Kyseessä on mitä ilmeisimmin jonkinlainen törkeä rahanpumppausoperaatio, joka tunnetaan nimellä “Kosovon jälleenrakennus”.

Oliver Ivanovicin muistopaikka.
Kosovon albaanien liittolaiset.
Tyypillinen kosovolainen katukuva.

Upeiden hotellien (joiden määrä aivan absurdisti ylittää parhaimmatkin Euroopan turistikohteet) julkisivujen takana näkyy lopettamaton rakennustyömaa. Kerrostalojen tyhjäksi jääneet kerrokset on täytetty roskalla, autonromuilla, renkailla ja heinäpaaleilla. Tuon jälleenrakennuksen vielä kyseenalaisemmaksi tekee se, ettei ihmisiä juuri näy. Kosovon pakolaisia on jo alettu kylläkin palauttaa, vaikkeivät he ole tähän kovin innokkaita.

Kosovon ensimmäisissä, kuningas Stefanin 1300-luvulla teettämässä väestönlaskussa yli 96 prosenttia Kosovon alueen asukkaista laskettiin kuuluvan serbialaisiin. 1900-luvun alussa serbejä oli vielä noin puolet, mutta vuoden 2011 väestönlaskennassa enää 1,5 prosenttia. Kun länsimaat siis syyttivät serbejä etnisistä puhdistuksista, he käytännössä itse suorittivat lähes täydellisen etnisen puhdistuksen alueella. Serbialaisten mukaan albaanien tarkoituksena on pyyhkiä pois koko serbialainen menneisyys. Tämä manifestoituu esimerkiksi siinä, että tienviitoista on maalattu yli serbialaiset paikannimet. Kielitieteellisesti paikannimet eli toponyymit kertovat juuri sen, kuka paikalla on alun perin ollut ja sen nimennyt.

Tilanne Kosovon serbeille on erityisen vaikea. Asutus keskittyy serbialaisiin enklaaveihin pienissä kylissä ja tietyille kaduille suuremmissa asutuskeskuksissa. Jokainen talo, jonka serbialainen omistaja poistuu ajasta ikuisuuteen, on kuitenkin pian albanialaisten omistama ja serbien määrä pienenee pienenemistään. Millaista elämä on serbialaisille lapsille? Leikkipaikkojen löytäminen ei ole helppoa. Eräs urheiluun ja leikkiin tarkoitettu kenttä on sotkettu graffitein. “Fuck Serbia” lukee suurin kirjaimin viereisen talon tiiliseinässä.

Lapsia ei huvita tulla paikalle – minulle kerrottiin, että viime viikolla pieni poika oli joutunut albaanilasten pahoinpitelemäksi tuolla kentällä nyrkkiraudoin. Pojan veli pidätettiin ja häntä pidettiin sellissä muutama päivä, kun hän meni antamaan tupenrapinat hakkaajille, jotka selvisivät ilman rangaistusta. Juuri vapauteen päässyt veli kuitenkin tulee hymyssä suin vastaan kylätiellä. Ainakin hän on yhä ehjin nahoin. Monen mielissä ovat viime vuosikymmeninä tapahtuneet useat kidnappaukset ja tapot, joiden uhreiksi sukulaiset ja ystävät ovat joutuneet. Useat ovat menettäneet lähes koko perheensä albaaniterrorille. Kaikesta huolimatta ihmiset ovat uskomattoman ystävällisiä ja luottavaisia. Siinä missä albaanialueiden pellot on täytetty talonraameilla, serbit viljelevät hedelmiä ja valmistavat siitä esimerkiksi hyvää viiniä.

Prizrenin kaupunki on eräs selkäpiitä karmivimmista esimerkeistä. 1100-luvulla kaupunki oli serbien pääkaupunki ja eräs tärkeimmistä hengellisyyden keskuksista. Kiivetessä korkealla kukkulalla sijaitsevalle Prizrenin linnoitukselle avautuu silmien eteen vieras maa: minareettitorneja on niin paljon, että niiden määrää on vaikeaa laskea. Ilmoille kajahtava rukoushuuto aiheuttaa mahassa pyörähdyksen. Paikka tuntuu epätodelliselta – tätäkö on Eurooppa vuonna 2018, mutta se on totta. Useat moskeijoista on rakennettu serbialaisten kirkkojen päälle.

Itse vuoden 2004 serbialaisiin kohdistuneessa pogromissa tuhottiin yli sata kirkkoa ja luostaria sekä osa serbien sekä koko Euroopan menneisyyttä ja identiteettiä. Tätä ennen niitä oli tuhottu toiset sata. Esimerkiksi aivan Prizrenin keskustassa sijaitseva Pyhän Yrjön katedraali tuhottiin pahoin. Nyt se on rekonstruoitu, mutta portilla tervetulleeksi toivottaa kyltti, jossa selvennetään kaiken vandalismin ja ryöstelyn olevan rikollista ja rangaistavaa.

Linnoitukseen johtavan tien varrella on kuitenkin vuoden 2004 serbeihin kohdistuneessa pogromissa tuhottuja rakennuksia, joita ei ole kunnostettu, vaikka aikaa on kulunut jo 14 vuotta. Kaikesta jälleenrakentamisesta saa sellaisen kuvan, että serbeille apua ei ole annettu yhtä avokätisesti. Prizrenissä rahoituslähteet tulevat paremmin selville. Usea projekti on EU:n rahoittama, vaikkei Kosovo edes ole osa EU:ta. Moskeijan kunnostus on rahoitettu EU:n pussista yhteistyössä Turkin valtion kanssa.

2004 pogromin jälkiä.
EU-rahoitteinen moskeija – “No one is illegal”.

Hieman Prizrenin ulkopuolella on vuorenseinämien kätköön rakennetun Pyhien Arkkienkelien luostarin rauniot. Kertomusten mukaan paikka oli menneisyydessä niin hyvinvoiva, että sieltä johdettiin viiniä putkista kaupunkiin. Luostari oli rekonstruoitu toisen maailmansodan jälkeen, mutta Naton vuoden 1999 pommitusten tuoksinnassa albanialaisten joukot tuhosivat paikan, joka kerran oli eräs serbien suurimmista ja tärkeimmistä henkisistä keskuksista. Luostarin pihamaalla on tuhottu hauta, hautakivessä oleva kasvokuva on pirstottu kappaleiksi. Kiven vuosiluvuista päätellen kyseessä on lapsen tai nuoren hauta. “Luultavimmin albanialaiset olivat asialla”, kysymykseeni vastataan. Aivan kuin ottomaanitkin tuhosivat kirkkojen ikonimaalauksia esimerkiksi raaputtamatta ikonihahmojen silmät pois.

1990-luvun Naton pommitusten aikana lanseerattiin uusi käsite humanitäärisestä väliintulosta, toisin sanoen humanitäärisistä pommituksista. Pommitukset tehtiin kuitenkin esimerkiksi ilman YK:n käsittelyä, mikä sinänsä kuvaa myös YK:n merkityksettömyyttä politiikalle. Kosovon pommituksissa käytettiin kymmeniä tonneja köyhdytettyä uraania, minkä vaikutuksia on alettu tutkia vasta nyt. Kuulen useilla ihmisillä olevan ongelmia kilpirauhasen kanssa. Myös syöpätapausten määrä on lisääntynyt pommitusten jälkeen. Myös ympäristö on saanut kärsiä. Kuinka turvata kemiallisesti turvallinen tulevaisuus ja ruoka?

Vaikka Nato on myöntänyt uraanin käytön pommeissaan, joita Kosovossa käytettiin, tapauksessa tuskin koskaan tullaan näkemään samankaltaista sotarikosoikeudenkäyntiä kuin mitä serbialaisia johtajia vastaan on käyty – ja joka on aiheuttanut kansalle valtavan psykologisen taakan. Sellaista kuitenkin on häviäjän kohtalo.

Nato-monumentti juhlistaa serbialaisiin kohdistettuja murhia.
Kristityn arkea.

Serbialaisille sankareille.
Muistomerkki Kosovon sodassa kuolleille serbeille.

Myös Kosovon serbialaispoliitikko Oliver Ivanović oli syytettynä vuoden 1999 tapahtumista sotarikoksena. EU:n tuomarit tuomitsivat Ivanovićin tietoisuudesta siitä, että albaaneja tapettaisiin, vaikka serbialaiset reagoivat albaanien Kosovon vapautusarmeija -nimisen ryhmän aloittamaan konfliktiin. Ivanović vapautettiin sittemmin oikeuden päätöksestä ja hän odotti uutta oikeuskäsittelyä. Sitten hänet salamurhattiin. Ivanović kritisoi sitä, että koko serbiväestön tuli kärsiä sotarikosoikeudenkäyntien aikaan kuolleen ja ristiriitaisen Slobodan Miloševićin sekä tämän hallinnon 1990-luvun alkupuolella tekemistä päätöksistä koskien Jugoslavian hajoamista ja Bosnian sotaa. Juuri tätä kollektiivista syyllisyyttä käytti Martti Ahtisaarikin hyväkseen “Kosovon vapauttamiseksi”.

Kosovon albaanialueiden asutuskeskukset on rakennettu jäljitellen modernia amerikkalaista tyyliä. Tienvarsien avoinna olevat yritykset ovat kuitenkin hyvin yksipuolisia: autokauppoja, autopesuloita ja hautakivimyymälöitä toinen toisensa perään. “Vapautettu” Kosovo on tunnettu rikollisuudesta; se on ihmiskaupan, elinkaupan, rahanpesun ja kovien huumeiden kuten heroiinin ja kokaiinin tuontikeskus Euroopassa. Elinkauppaan oli alun perin sotkeutunut myös Kosovon vapautusarmeija. On yhä epäselvää, mihin monet 1990-luvulla siepatut henkilöt, joista suuri osa oli serbialaisia, ovat joutuneet. Elinkauppa kuitenkin kukoistaa yhä, ja suuri osa elinkaupan elimistä menee Israeliin. Se on maailma, jonka Ahtisaari, USA ja kansainväliset yhteisöt loivat. Kun rukoushuuto kuuluu, minulle sanotaan, että tämä on teidänkin tulevaisuutenne.

Kosovon serbeille Kosovo on osa Serbiaa, osa yhtä maata. Jäljelle jääneet serbit eivät halua lähteä, koska heille maa on kuin pyhä – se on koti, mutta myös Serbian kehto. Kaikessa puristuksessa he yhä haluavat säilyttää sitä kaunista ja luonnollista, josta nyt on vain pieni pala jäljellä. Kaikessa puristuksessa he uskovat periksiantamattomasti tulevaisuuteen ja siihen, että Kosovo tulee pysymään serbialaisena osana Serbiaa.

V. K.

Lähteitä:

Serbian ortodoksikirkko
RT
The Times of Israel

61 KOMMENTIT

 1. Serbian puolella on vaikka kuinka paljon rähjäisiä kadunvarsia ja romahtamispisteessä olevia taloja, täytyy vaan vaivautua pääkaduilta sivummalle. Samoin on vanhoja kirkkoja jotka ovat ennen selvästi olleet tosi sieviä, toivoisi että näihin löytyisi sen verran rahaa että ainakin katot ja ikkunat saataisiin korjattua. Bosniassa on serbialueiden tienvarsilla aivan loputtomasti Serbian lippuja, ei voi olla ihan halpaa hommaa. Ei mene kyllä Albaniassakaan tavallisilla ihmisillä hyvin, eikä Kroatiassa Bosnian itäpuolisella osalla. Yhteistä on näköalattomuus ja halu päästä Länsi-Eurooppaan töihin. Serbinationalistien mukaan Balkanin kansojen sekamelska on ihan kokonaan turkkilaisten invaasion seurausta.

 2. Puolin ja toisin tuolla on etnisiä puhdistuksia ja joukkomurhia. On naurettavaa väittää, että syy olisi albaanien. Tuskin tuolla albaanit enää haluavat elää serbien vallan alla ja ihan oikein, että enemmistöltään kirkkaasti albanialaiset alueet ovat jotain muuta maata.

  Jälleenrakennushuijaus on melko yöeistä maailmalla. Tshetshenian jälleenrakennusbudjetti kavallettiin useita kertoja aikoinaan. Samoin on käynyt Irakin jälleenrakennuksen kanssa. Ilmeisesti myös Haitin avustussummien ym. ym.

  • Avustaminen ja siihen kerättävät varat ovat yksi kovimman luokan bisneksiä.
   Filippiineillä avustustyöntekijät söivät ravintelissa hummeria, kun kadun toisella puolella ihmiset elivät pressumajoissa ja hukkuivat kirjaimellisesti paskaan, siinä oli moraali kohdillaan.

   • Tättärää voisi vetää päänsä pois perseestä ja lukea artikkelin.Valkoinen serbiväestö on etnisen puhdistuksen kohteena albaanien ja “kansainvälisen yhteisön” toimesta.Sanotko noin Suomestakin ,kun enemmistönä on jokin muu kansa kuin suomalaiset?

    • Mikä lähde yli 90 % serbiväestölle 1300-luvulla? RT etc. kuulostavat venäläissonnalta vai pitäisikö sanoa jonkun muun sonnalta

     • Ennen turkkilaisten invaasiota Balkanilla oli etnisesti ja kielellisesti homogeeninen kansa jonka peruja ovat serbit, kroaatit ja mitä muita sitten tulkinnan mukaan onkaan. Kielet ovat edelleen hyvin samankaltaisia (paljon lähempänä kuin Suomi ja Eesti), ja ymmärtävät kyllä toisiaan ihan hyvin. Albaanit (roomalaisajan illyrialaiset) sekä kreikkalaiset olivat toki jo silloin eri sakkia. Albaaniväestö on jo pitkään ollut enemmistönä nykyisen Kosovon alueella ja Jugoslavian hajoamissotien jälkeen osuus on kasvanut. Serbialueita on toki ollut ja on edelleen. Prishtina on kuulunut aikaisemmin albaaniväestön alueeseen joskus ennen Jugoslavian perustamista, mutta tarkkaa aikaa en osaa sanoa.

      Vuosisatojen aikana on muuallakin Euroopassa tapahtunut väestörajojen muutoksia osin suurempien ja pienempien sotien seurauksena, esimerkiksi Ranskan ja Italian raja Välimeren ranta-alueella.

     • Niin käsittääkseni Serbialla oli vain hetken 1300 -luvulla pääsy Adrianmerelle. Hävittivätkö heheti tuon alueen väestön ja tekivät sitten jonkin laskennan? Jos joku laskenta yleensä on tehty, niin miten voimme luottaa siihen, ettei se ole ploliittista. Tuo kaikki kuulostaa niin hämärältä putinistimedian jutulta. Vastaavalta kuin suomalaisten kidutuskeskus alueella, joka ei edes koskaan ollut Suomen armeijan hallussa. Albaanit ovat vain muslimeiksi kääntyneitä alueen alkuperäisasukkaita. Eivät mitään maahanmuuttajia

  • Sekä serbeihin että albaaneihin tutustuneena voin sanoa omana mielipiteenäni sen, että albaanit ovat Balkanin islaminuskoisia juutalaisia. Heidät pitäisi kaikki rahdata omaan luvattuun maahansa Albaniaan ja rakentaa muuri ympärille.

  • Serbien puolella pitää olla. Albaanit ovat roskasakkia ja sieltä ei tule muuta kuin pimppaajia ja huumeita.

   “Tuskin tuolla albaanit enää haluavat elää serbien vallan alla ja ihan oikein, että enemmistöltään kirkkaasti albanialaiset alueet ovat jotain muuta maata.” -> tuolla logiikalla mikä tahansa alue/kaupunki voi irtaantua ja perustaa oman “maan”. Vaikka Lontoo tai mikä tahansa länsi-euroopan suurkaupunki lähitulevaisuudessa. Tuolla logiikalla myös Krim kuuluu Iivanalle eikö? Ei sillä että itseä ainakaan haittaa mutta monia näköjään tuntuu joku random Krim vaivaavan kun Iivana otti sen.

   Tuo Balkanin alue on semmoinen soppa että ei ole yhtä eikä toista syytä tai ratkaisua tai mitään siihen. Montenegro on käytännössä Serbia, Bosniasta kuuluu sievä pala serbeille. Kroaatit,serbit ja bosnialaiset ovat käytännössä samaa kansaa. Samoja nimiä,samanlainen kieli,samannäköisiä jne. Bulgarian kielikin kuulostaa serbille. Itse tunsin lukioaikoina bosnialaisia,albaaneja ja kosovolaisia. Kukaan ei pitänyt serbeistä ja olivat patrioottisia(ainakin sanoivat olevansa) mutta edelleen asuvat täällä. Ei vissiin nappaa mennä takaisin johonkin spugemaahan. Albania = paskaa, bosnia = paskaa, kosovo = Srbija. Serbit ovat hardcore kansa joka ei kumarra turkeille ja jenkeille kuten edellä mainitut. Sen takia Nato pommitti Serbian aikanaan. Jos Jugoslavian sotien aikana olisi annettu heidän itse hoitaa omat asiansa niin varmaan nykyään olisi Suur-Srbija olemassa ja pikku analbania olisi aidattu ja eristetty maa. Niin sen pitäisi olla. Samalla olisi länsi-eurooppaakin säästynyt monelta pahalta.

   En tiedä Tshetsheniasta kokonaisuudessaan mutta Groznyi on aika hieno kaupunki nykyään. Se ainakin rakennettiin uudelleen suht nopiaa. Jenkkien ja muiden humanistien “apu” ja kädenjälki näkyy Kosovossa,Irakissa ja Haitissa. Mikään ei onnistu.

 3. No ei sitä minun nähdäkseni kovin nopeaa ole rakennettu. Tshetshenia elää nähdäkseni stalinistihelvetissä. Anjen logiikalla Suomen voisi liittää Venäjään. No ilmeisesti se olisikin hänestä ihan ok. juttu

  • En oikein luota serbien väestönlaskentoihinkaan. Suoritettiinko se kauhusotien jälkeen 1913? No väärennetty se silti on takuulla

  • Koita vastata oikeaan kohtaan. “Anjen logiikalla Suomen voisi liittää Venäjään. No ilmeisesti se olisikin hänestä ihan ok” -> Selitä tarkemmin vai trollaatko. Millä logiikalla?

   No eihän tässä ole kauaa Tshetshenian sodista ja Groznyi on ollut jo vuosia komeasti kunnostettu ja koko ajan rakennetaan siellä. Paremmin siellä on hommat hoidettu entä muualla. Ja omilla eväillä menivät eteenpäin toisinkuin kaikki kehitysmaat joissa on ongelmia koko ajan ja ruinaavat almuja muilta.

   • Oletko edes käynyt Groznyissä? Kyllä se maa on niin mafian ja rautakoron alla kuin voi olla. Ja niistä sodista on tosi kauan. On turhaa tulla ulostamaan minulle, joka on seurannuit raportteja alueelta mediasta vuosia. Nimenomaan ongelma on ollut Venäjän tiedotus, johon sinä tunnut uskovan. Jos haluat Suomeen Groznyin tilanteen, on lajattelusi juuri sellainen kuin sanoin

    • En ole käynyt Groznyissa enkä edes halua. Siitä näkee videokuvaa ilmasta käsin ja Kadyrov itse selostaa siinä kaupungista. Youtubesta löytyy kunhan jaksaa käyttää aivoja kokeile vaikka.

     Et vastannut kysymykseeni vaan heitit putinistit perään vailla mitään perää. En kannata Putinia enkä liiemmin tshetsheenejä. Kadyrov tosin on hardcore mies. Tarkoitatko että Tshetshenia vai Venäjä kokonaisuudessaan on mafian hallinnassa? Mikä maa ei olisi. Suomikin on.

     Lue uudestaa ylhäältä mitä sanoit ja mitä vastasin ja mieti hetki mitä vastaat.

 4. Albaanit polveutuvat muinaisista illyrialaisista jotka ovat balkanin alueen alkuperäiskansa, myöhemmin alueelle tulivat slaavit (mm. Serbit jne) jotka jäivät muhimaan illyrialaisten aluille joten miksi albaanit eivät olisi oikeutettuja omaan valtioon?

 5. 1,8 miljoonaa ihmistä omalta alueeltaan pieneen Albaniaan? Niinkö?

  • Miksei? Albania on n. 25% isompi kuin Israel ja siellä asuu alle 3 miljoonaa, kun Israelissa n. 9 miljuunaa. Belgia on n. 10% Albaniaa isompi ja siellä 11 miljoonaa virallisesti, sans papier milli lisää. Eli kyllä sinne mahtuu, eikä tee tiukkaakaan.

   • Albaniassa on vuoristoa aika paljon enemmän kuin Belgiassa tai Israelissa. Syrjäseuduillakin asutaan, mutta elannon hankkiminen on työlästä ja talvella voi olla yhteydet ulkomaailmaan poikki kauankin (toki muuallakin Balkanilla). Tiedän että Israelissa ollaan ihan fakiireja viljelemään kuivia alueita.

    • jos ei mahdu asumaan omassa maassa niin sitten se on voi voi, ei pidä sikiää yli äyräiden. tollaset homo kusipää suvakki juntit ei sitä tajuu. toivottavasti joku neekeri homo panee sua perseeseen ja niin saatanan kovaa ja isolla kyrvällä, että kuolet veren hukkaan.

 6. Anjelle tiedoksi kun hän niin serbien puolella on, serbit ovat venäjä-mielisiä ja jos nyt joskus sattuisi Suomen rajan yli tulemaan viherpukuisia miehiä ja näin ollen tulisi jonkun asteinen konflikti Suomen ja Venäjän välille niin mitä luulet kumpaan suuntaan venäjä-mieliset serbit kallistuisivat?
  Serbit ovat sotineet monta sotaa koittaen sortaa muita kansoja barbaarisin ottein, raiskasivat, paloittelivat,joukkomurhasivat ja sen sellaista, ihmisarvot nolla meiningillä.
  Onneksi nyt nuo asiat ovat ohi ja albaanit ovat päässeet rakentamaan maatansa.
  Kosovo ei ole ollut pitkään itsenäinen joten heille pitää antaa aikaa, ei Roomaakaan päivässä rakennettu.

  • Shotgunille tiedoksi: en usko valemedian satuihin vihreistä miehistä saati Iivanan miehityksestä. Se ei ole realistinen eikä tule tapahtumaan. Iivana on ystävä. Olen todellakin serbi JA Iivana mielinen. Ja se ei tarkoita mitään putinistia tai stalinistia jne. Minulla on venäläistä perimää ja ortodokseja suvussa ja muutenkin itäinen eurooppa on lähempänä sydäntä entä surkea länsi.

   “Serbit ovat sotineet monta sotaa koittaen sortaa muita kansoja barbaarisin ottein, raiskasivat, paloittelivat,joukkomurhasivat ja sen sellaista, ihmisarvot nolla meiningillä.” -> Serbit ovat hardocore kansa joka puolustaa kiivaasti omiaan. Barbaarisia keinoja on käyttänyt joka ikinen kansa maailmassa historian aikana. Turha alkaa silittelemään analbaanien päätä ja moittimaan serbejä kun analbaanit ovat tunnettuja pimppaajia,huumediilaajia ja murhaajia. Ja nimenomaan muualla kuin Albaniassa.

   Kosovo annettiin albaaneille lännen toimesta. Se ei ole yksinään yhtään mitään. Kosovolaisia aka albaaneja asuu varmaan muualla enemmän entä Kosovossa vaikka maa on “itsenäinen”. Ei vissiin kiinnosta asua niin paskassa maassa jossa mikään ei toimi paitsi Allahin huuto minareetista.

    • Se harvinainen oikeus kyllä tapahtui onneksi Kosovon itsenäistymisen myötä, Kosovo kosovolaisille. Serbeillä on tällä hetkellä tasan se mikä heille kuuluu eli Serbia.
     Kirjoituksessasi kerroit että olet saasta-slaavi etkä kyllä paremmaksi muutu, joten se selittää puolueellisen näkemyksesi asiaan, ainahan voitte muuttaa Venäjälle tuon kauniiseen kommunismin kehtoon mistä kaikesta päättää yksi ”presidentti”.
     Itse suomalaisena arvomaailmani on erilainen kuin sinun, en näe itää alueena missä tapahtuu suomalaisille tärkeä tasa-arvo sekä oikeudenmukaisuus, jos nyt liittolainen pitäisi valita idän ja lännen väliltä en kaksi kertaa miettisi joten kysymys kuuluu: kapitalistinen demokratia vai kommunistinen diktatuuri?

     • Olet varmaan vanhempi suomalainen sillä yleensä niillä on negatiivinen asenne Venäjää/slaaveja kohtaan. Elät menneisyydessä.

      “Serbeillä on tällä hetkellä tasan se mikä heille kuuluu eli Serbia.” -> väärin. Serbeiltä ryöstetiin osa maasta lännen toimesta. Nato/länsi näki serbeissä varmaan liikaa valkoista nationalismia + serbia on venäjän veli niin Jugoslavian sotien aikana se otti serbian kohteeksi vaikka serbejä murhattiin ja tapettiin koko ajan. Sitähän varten Nato perustettiin. Vastustamaan eurooppalaisten nationalismia.

      Kapitalistinen demokratia ja kommunistinen diktatuuri? Ei kumpikaan vaan valkoinen nationalismi. Valitsen sen.

    • Itäeurooppalaiset valtiot tai ainakin niidne äärioikeistolaiset tuntuvat melko omalaatuisilta. Muutenkin nuo ovat kaikkki naapuriensa kurkussa tai ainakin tukassa koko ajan. Oikeastaan tarvittaisiin uusi Hitler ja korkeatasoinen Suur-Saksan valtakunta, joka toimisi erotuomarina aj estäisi mielettömyydet. Asiat olivat kunnossa Itä-Euroopassa oikeudenmukaisen Hitlerin valtakautena.

     • Näin sen itsekin näen.
      Balkanin, puolan ja venäjän nationalismi tukeutuu suurelta osin uskontoon ja sen suomiin “etuoikeuksiin”.
      Ortodoksi, katoliset etc. papit oikein lietsovat väkeä väkivaltaisuuksiin itselleen edullisin tuloksin, samalla kääntävät katseensa muualle rikolisuudesta huumekaupasta, ihmissalakuljetuksesta, prostituutiosta yms., mutta kun kaikki on siunattu niin sen saa tehdä.
      Siksi näiden alueiden nationalismi on välillä täysin ristiriidassa puheiden ja tekojen suhteen.
      Tällainen nationalismi tapahtui ennen toista maailmansotaa ja oli yksi syy, miksi Adolf hermostui etenkin Puolaan, jossa saksalaisia tapettiin kansanhuvina pappien lietsoessa propagandaa taustalla.

  • Kun en tiedä asiasta tarpeeksi, katson miten juutalaiset ja niiden alajärjestöt kuten EU, NATO yms. suhtautuvat tähän asiaan. Jos nämä ovat puolesta – tiedän että tekeillä on jotakin pahaa. Tämä poliittinen kompassi ei petä koskaan!

   Joten: kun juutalaiset ovat Kosovon puolella, kuten EU, ja kun jutalaisjohteinen NATO jopa murhasi serbeja pommituksilla ja tuki albanilaisia terroristeja kaikin keinoin (ml. elinten kaupalla!) – se on varma, että koko “Kosovo” on niin sanotusti Perkeleen tekosia.

   Asia on täten selvä kuin pläkki: serbit ovat oikeassa omaa maata puolustamassa, albaanit ovat tunkeilijoita, terroristeja ja toimivat Rahavallan kassarana.

 7. Tässä tekstissä sekoitetaan kosova serbia ja Albania jotka ovat kaikki eri maita .Eri näköisiä kokoisia ja jollain tavalla mielestäni kuvat ovat rumimmasta päästä .Itse monesti vierailleena kyseisissä maissa vuodesta 2010 tähän saakka kasvu ja kehitys on valtava .
  Kaunista seutua ihania ihmisiä kaikkialla.I love Balkan.

 8. Sanokaa mulle että olinko niin idiootti että menin trolliin vai onko oikeasti nämä muutamat niin sokeita että lähtevät hyökkäämään slaaveja vastaan tällä tavoin? Ai että rasahtelee rusinat kun lukee näitä kommentteja. Heitellään loukkauksia ja syytöksiä toisia valkoisia veljiä vastaan, dissataan Srbijaa ja kompataan vittu Albaniaa. Löytyykö Euroopasta edes toista valtiota joka imee turkkilaista munaa niin kovasti, no ehkä Saksa mutta Albania kyllä huoraa hienosti turkille. Haukutaan iivanaa ja heti kun joku on iivanan puolella niin heitellään putinistia sun muuta skeidaa. Sanotaan pahaa slaaveista ja kirkkokin vedettiin mukaan. Jengi oikeasti elää varmaan siinä uskossa että Venäjä = CCCP ja itäeurooppa on huonompi puoli ja että iivana on automaattisesti joku verenhimoinen suomi/länsivihaaja joka haluaa valloittaa koko Euroopan. Huhhuh, onneksi PVL on ylempänä ja komppaa itäeurooppalaisia nationalisteja osallistumalla niiden tapahtumiin.

  • Sulla käy nyt Anje kone ylikierroksilla johtuen ilmeisesti venäläisestä verenperinnöstä.

   Mitä tulee albaaneihin ihmisinä, olen pitkälti kanssasi samaa mieltä, sietämätöntä sakkia. Yhden mukavan olen tavannut ja hänkin oli asunut Suomessa niin pitkään, ettei edes puheesta huomannut.

   Slaavien kanssa olen ollut paljonkin tekemisissä, niin työ- kuin vapaa-aikana. Satun myös omistamaan kiinteistön eteläisellä Balkanilla ja siellä tulee vietettyä aikaa joltisen verran.

   Venäjälle olen heittäny vajaat nelisenkymmentä työkeikkaa ja jatkuva vedätys, kusetus ja lahjusten pummaus sekä tahallinen hommien hankaloittaminen oli arkipäivää, valitettavasti. Ei tee mieli sinne, eikä enää onneksi tarvitsekaan.

   Balkanin slaaveista mielestäni mukavimpia ovat bulgaarit ja makedonialaiset. He ovat hyvin samankaltaisia, kunhan et Makedoniassa yritä keskustella politiikasta tai historiasta. Jos he aloittavat (mitä joskus tapahtuu), on parasta kuunnella, hämmästellä ja nyökytellä, kas kun ovat kirjoittaneet koko Balkanin historian uusiksi. Mutta muuten oikein lupsakoita ja ystävällisiä. Bulgaarit ovat heitä vähän varautuneimpia, mutta suvaitsevia ja vähemmän poliittishistoriallisia ja heidän kanssaan voi puhua niin politiikkaa kuin historiaakin, kas kun eivät ole sotineet sitten 1945.

   Serbien kanssa tulee hyvin toimeen samoilla ehdoilla kuin makedoonien, mutta jos homma lipsahtaa, muuttuu serbi siinä agressiiviseksi, kun makedoonista tulee vain ylenkatseinen. Fyysisen konfliktin mahdollisuus on serbien kanssa suuri, jos mielipiteet menevät ristiin.

   Kroaatit ovat kansallisylpeitä ja pitävät itseään länsimaisina verrattuna serbeihin ja sitä he jossain määrin ovatkin. Tietynlainen kovuus paistaa usein läpi, mutta kun alkuun pääsee, niin toimeen kyllä tulee. Historia ja politiikka ovat sielläkin varovasti lähestyttäviä, mutta kun heille selviää, että olet suomalainen, juttu kääntyy helposti II maailmansotaan, ystävällisissä merkeissä. Olivathan he samalla puolella, kun taas serbit olivat tunnettuja silmittömistä raakuksistaan Akselivaltojen sotilaita kohtaan.

   Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen sekoitus etnisesti pitkälti samaa juurta olevien kesken, joka on juurikin saatu sekaisin uskonnoilla. Ottomaanien aikana muodostuivat lopulliset jännitteet, joita ei ole saatu laukaistua vieläkään. Titon politiikka piti Jugoslavian kyllä kasassa ja rauhallisena, mutta sisällä muhi kitka ja jännitys ammoisista ajoista ja hommahan ikäänkuin otti ja levähti.

   Hyvänä esimerkkinä sikäläisten pitkävihaisuudesta ja jännitteiden laadusta on erään Balkanin sodan aikaisen ryhmittymän korkea-arvoinen upseeri, joka alkoi selittää jotakin lähes 700v vanhaa tapahtumaa, kun häneltä kysäistiin konfliktin alkusyytä. Kun korjattiin, että eikun tää nykyinen konflikti, niin ukko katsoi kuin oltaisiin idiootteja ja tokaisi, jotta niin niin, juuri tämä…

    • Eihän tuossa ole mitään järkeä, aivan kuten sun aikaisemmissa postauksissa.

     Muuten musta on hienoa kuinka suurta roolia Suomi on pelannut siihen että Kosovo itsenäistyi. Johtuu varmasti siitä että Venäjä on poliittisesti molempien vihollinen!

     • Sahtibaari on pelkkä pelle ja keulakuva. Lue kirja Operaatio Ahtisaari

     • Niin mikä ei tee järkeä? Ahtisaari on pelkkä tuhkamuna ja maanpetturi joka ei todellakaan edusta suomea. Venäjä ei ole vihollinen. Euroopan vihollinen löytyy ihan omien joukosta + semiittinen kansa jolla on nenä joka asiassa mukana.

  • No Amerikassa yleensä monet valkoiset nationalistit eivät pidä slaaveja valkoisina eikä ihme.

    • Niin? Puhuinko heistä? Tosin hekin tarviysisivat Hitlerin ylivaltaa

   • Miksi helvetissä vedät amerikkalaisen nationalismin tähän keskusteluun mukaan?

    • No ainakin he ovat perinteisen ajattelun mukaan ns. germaaneja eli “tosivalkoisia”

 9. Anje annappa jo olla ryssänpoikanen seli sitä seli tätä, iivana on huora samalla tapaa kuin sinä ja serbia

 10. Kosovon sodassa tapettiin 12 000 siviiliä 0-80 vuotiaita miehiä sekä naisia. Serbien armeija raiskasi noin 20 000 naista. Sodan jälkeen serbialaisilla, jotka asuvat Kosovossa on enemmän oikeuksia kuin Kosovon albaaneilla. He eivät maksa veroa, vuokraa tai sähköä ja he saavat sosiaalietuuksia sekä Kosovolta että Serbialta. Minä koin Kosovon sodan ja nyt asun Suomessa niin ei ole hyvä puhua asiasta mistä ette tiedä mitään.

  • On ihan hyvä puhua sellaisistakin asioista, joista ei tiedä, mutta ei pitäisi levitellä omia luuloja kiveen kaiverrettuna totuutena. Asiapohjaisella argumentoinnilla voi olla luuloja karsiva ja tietoa lisäävä vaikutus, jos asioita osaa tarkasella ilman värilaseja.

   Näissä uskonto- ja rotupohjaisissa jutuissa menevät usein tunteet ja luulot reilusti ohi ja yli terveen järjen ja faktojen. Kas kun toisen fakta on toisen emävale ja oma rotu/uskonto on usein se ainoa oikea.

 11. Hyvä että asiat on kuitenkin kääntynyt niin päin että muiden mielipiteillä ole enää mitäön väliä. Teidän kaltaista roskasakkia riittää kommentoimaan ja ottamaan kantaa tietämättään mitään menneisyydestä. Lienee varmaan turhaa minun kohdaltani selittää teille oikeudenmukaisilla faktoilla, kuinka Kosovo kuuluu albaaneille, sillä teidän välinpitämättömyyden takia, ette haluaisi ymmärtää hevonvittuakaan.
  Europaan islamisoitumisella ei ole minkäänlaista tekemistä kosovon kanssa!
  Voitte keksiä mitä ihmeellisimpiä tarinoita kummalle kosovo kuuluu, mutta nyt se ainakin on meidän. Ja näillä näkymillä se tulee pysymään meille hyvin pitkään aikaan, ikuisesti. Sillä ei ole väliä hyväksyttekö tämän vai ei. Enemmin tai myöhemmin serbia itse tulee hyväksymään tämän ja sen itsenäisyyden.

  • On tosiaan ikävää, että ei olla rehellisiä. Näin käy historian suhteen äkkiä venäläisten kelkassa tai serbien

 12. Paskanmarjat koko alue. Maantasalle koko paska ja hiekkaa päälle.

 13. En nyt muista kuuluisan suomalaisen nimeä, joka taisteli mm. Serbian vapaussodassa 1870-luvulla. Hän pettyi ja käsitykset muuttuivat paikan päällä. Syynä oli kristittyjen väkivalta muslimeita kohtaan ja muutoinkin yleinen raakuus. Balkanin sodissa Serbia oli suurin laajentuja. Kaikki raportit kertovat etnisistä puhdistuksista ja kuvaamattomista julmuuksista. Kärsijöinä etupäässä muslimit. Nimenomaan Serbia laajentui albaanien alueille etenkin toisessa Balkanin sodassa 1913.

  Muutoinkin on syytä muistaa, että Balkania ei ole ollut vapauttamassa vain Venäjä. Jo Kreikan vapaussodan aikoihin myös Länsi oli mukana eli alusta lähtien. Tämä merkitsee, että pankkiirit ja vapaamuurarit ovat olleet mukana. Kenties kaukaisena tavoitteena väikkyivät jo Suez ja Palestiina.

  • Esimerkiksi Bulgariassa muistetaan edelleenkin Suomen Kaartin alias Tarkk’ampujapataljoonan osallistuminen Ottomaanien hätistelyyn ja onpa heidän ensimmäiselle taistelupaikalleen pystytetty puistokin, mistä löytyy asian tiimoilta muistomerkki tai pari. Myös Plevenin kaupunginmuseossa asia on selkeästi esillä ja olihan Bulgarian ensimmäinen valtionhoitajakin suomalainen.

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Gornyi_Dubnjakin_taistelu

   • Muistelin kai Kreikan vapaussodan aikaisia kansannousuja tai sitten en. Se pätkii nyt

    • Kreikan vapaussotaan osallistuneen suomalaisen muistomerkki on Mesologissa Patraksen lähellä.

 14. Kaikki kansainväliset “projektit” ovat taipumuksiltaan taattua Clintonin säätiön petkutusta. Mukaan voi lukea YK:n ja Kansainvälisen punaisen ristin muista nyt puhumattakaan. Jälleenrakennus on hirmuista bisnestä aivan kuten Irakissakin, jossa rakennusfirmat antavat tarjouksiaan rakennusurakoista, jotka sitten juosten kustaan puolitekoisiksi ja sen jälkeen häivytään maasta suurten rahatukkojen kanssa. Erilaiset taloudelliset intressit painavat sotatoimialueilla niin paljon, että firmat ovat eräänlaisia korppikotkia, jotka seuraavat USA:n armeijaa, joka pommittaa kyseessä olevan maan kivikauteen, jonne sitten rahastajat saapuvat. Ennen sotaanl ähtöä pidetään korkea henkisiä puheita ja kun paikat ovat lopullisesti remana. Pidetään taas puheita, jonka jälkeen pidetään mahtavia kokouksia “demokratisoinnista” ja siitä “jälleenrakentamisesta” ja vielä kerran puheita. Sen jälkeen vuoden kuluessa koko maailmankolkka unohdetaan, koska jo siihen mennessä on noussut uusia akuutteja tilanteita maailmassa, jotka vievät tiedotusvälineiden huomion, puhumattakaan poliitikoista.
  Tällaiset juttusarjat osoittavat sitten sen missä kunnossa kriisialueiden jäljet todellisuudessa ovat. Yleensäkin ne ovat kaukana alkuperäisestä ja muistuttavat enemmänkin Tshernobylin hylättyä ydinonnettomuus kaupunkia, joka on ollut hylättynä jo 30-vuotta.

  Sisällissodat ovat sodista raa’impia ja niiden haavat eivät parane edes sadoissa vuosissa, siilä verikoston tavoin katkeruus ja viha sekä tunto epäoikeudenmukaisesta kohtelusta siirtyy aina sukupolvelta toiselle. Ja mikä pahinta. Näissä sodissa ei ole yksiselitteistä pahista, jonka kimppuun ulkopuoliset tahot ovat oikeutettuja käymään vastaan varsinkaan silloin kun kyseessä on useasta etnisestä ryhmästä kyse. Se ei edes ole ratkaisumalli, vaan yksi lisä osapuoli jo ennestään vastenmielisessä sodassa kaikkien kesken. Paremminkin se on vain bensan heittämistä tuleen ja Naton pommittamat serbit kostivat sen muille sisällissodan osapuolille, joskin silloin tällöin onnistuivat ampumaan Naton hävittäjiä alas. Alunpitäenkin Jugoslavia oli mielivaltainen valtio kokonaisuus kansallisuuksiensa suhteen, jota piti ainoastaan koossa WWII jälkeen presidentti Josip Broz Tito (1892-1980) voimakkaalla persoonallaan, joka ulottui aina suhteessa Neuvostoliittoon siten, että hän piti “oman päänsä” eli harjoitti perin itsenäistä sisä- ja ulkopolitiikkaa siitä huolimatta oli sosialistinen maa.

 15. Yrittäkäpää hakea netistä suomalaisten (((medioiden))) juttuja Kosovon serbitilanteesta. Löytyykö hirveästi mitään? Iltalehti on kerran maininnut toukokuussa aiheen.

  HS:n linnki johtikin vuodelle 1999.

  YLEltä löytyi tältä vuodelta kaksi uutista: “Kosovon serbialueella kymmeniä pidätyksiä ja ammuskelua – Serbian armeijan joukkoja siirtyy rajalle”.

  Eikö tuon pitäisi olla teksti-tv:n etusivulla ja kahden isoimman paskalehden lööpeissä? Eipä ole näkynyt.

  YLEn toinen juttu tältä vuodelta: “Serbia ja Kosovo palaavat neuvottelupöytään Merkelin ja Macronin suostuttelun jälkeen”.

  Missä muslimi, siellä ongelma.

Comments are closed.