Koti Uutisia Kosmetiikan eläinkokeet täyskieltoon EU:ssa

Kosmetiikan eläinkokeet täyskieltoon EU:ssa

0

UK_kosmetiikan_elainkokeet

Maaliskuun 11. päivä astuu EU:ssa voimaan kaikki eläinkokeet kosmetiikan alalla kieltävä laki. Eläinkokeilla testattua kosmetiikkaa ei myöskään saa myydä EU:ssa. Suurin osa kokeista on jo kielletty, mutta kolmelle kokeelle ei ole keksitty korvaavaa testiä. Näitä kokeita on saanut tehdä vuoden 2009 jälkeenkin, kun muut kokeet kiellettiin.

Testeille ei ole vieläkään löytynyt korvaavia menetelmiä, joten kosmetiikan tuotekehittely tulee todennäköisesti jatkossa hidastumaan. Jatkossa uusia raaka-aineita ei ehkä tule markkinoille entiseen tahtiin, sillä raaka-aineiden turvallisuuden testaaminen on vaikeampaa.

EU:n ulkopuolella saa vielä tehdä eläinkokeita. Esimerkiksi Kiinassa eläinkokeiden käyttö on pakollista. “Jos kuluttaja haluaa ostaa kosmetiikkaa, jota ei ole testattu eläimillä, niin kannattaa ottaa huomioon Kiinan vaatimukset. Jos kosmetiikkayritys toimii Kiinassa, se todennäköisesti käyttää eläinkokeita siellä”, kertoo eläinsuojelujärjestö Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Eläinkokeettomuutta ei kuitenkaan käytännössä tutkita ja se on pelkästään ilmoituksen varassa, kertoo Suomessa kosmetiikkatuotteita valvova Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Tukesilla on mahdollisuus tarkistaa yritysten antamia tuotetietoja, mutta eläinkokeettomuuden tutkimista ei painoteta.

Ihmisten turhamaisuus on aiheuttanut tarpeetonta kärsimystä eläimille jo liian pitkään, ja lainsäädännön onkin aika puuttua asiaan. Toivottavaa on, että laki todellisuudessa vähentää eläinkokeiden määrää.

 

Aiheesta muualla:

http://yle.fi/uutiset/nyt_tulee_taysstoppi_kosmetiikan_elainkokeille/6460855