Koti Uutisia Kotimaa Kokoomusnuorten Valtteri Koivunen: “Syljen Lotta-patsaan päälle”

Kokoomusnuorten Valtteri Koivunen: “Syljen Lotta-patsaan päälle”

10

Terässuikaleista muovattu, kirkkaaksi sinkitty Lotta-veistos paljastettiin Mäntyharjun Taidekeskus Salmelassa. Julkistamistilaisuudessa olivat läsnä muun muassa veistoksen tehnyt taiteilija Tiina Torkkeli ja 94-vuotias sodassa ilmavalvontalottana toiminut Maija-Liisa Heino. Teoksen nimi on Sota ja rakkaus.

Pienen lottatytön toinen puoli kasvoista on sileä, nuoren tytön poski. Toinen puoli on rujo, sodan jälkien kaivertama. Käsissään tyttö kantaa hevosenkengistä koottua palloa. Torkkeli on teoksellaan halunnut ilmentää niitä jälkiä, joita sota on jättänyt myös tuleviin sukupolviin. Patsaan jalustassa lukee: “Kunnioita mennyttä ja usko tulevaisuuteen.”

Lotta Svärd oli vuosina 1920–1944 suomalainen naisten vapaaehtoisuuteen pohjautunut maanpuolustuksen tukijärjestö. Järjestö perustettiin tukemaan suojeluskuntia. Lotat toimivat erilaisissa maanpuolustusta tukevissa toimissa sotavuosina 1939–1944 ja heidän työnsä vapautti noin 25 000 miestä sotilaallisiin tehtäviin. Järjestö lakkautettiin Moskovan välirauhan ehtojen perusteella valvontakomission vaatimuksesta vuonna 1944.

Forssan työläiskaupunki kieltäytyi patsaasta, ja erityisen aktiivinen kieltoasiassa on ollut paikallinen sosialidemokraatti Minna Lintonen, jonka mielestä suojeluskunnan patsas ei ole sopiva Forssaan. Historioitsija Teemu Keskisarja on hämmästynyt patsaan vastustamisesta:

– Minun on mahdotonta käsittää, että joku ajattelee, että lottia ja suojeluskuntia ei olisi tarvittu. Kaikki tieto on kuitenkin nyt käytettävissä, toisin kuin 50 vuotta sitten, Keskisarja sanoo.

Pian veistoksen julkistamisen jälkeen kokoomusnuorten Valtteri Koivunen kirjoitti Twitteriin, että hänen mielestään Lotta-järjestö oli avoimen rasistinen, militaristinen ja poliittinen:

– Aion sylkeä jokaiselle Lotta-patsaalle, mikä eteeni sattuu. Tampereellekin sellaista puuhattiin tässä, mutta toivon hartaasti, ettei ainakaan tänne, kulttuurin, akateemisuuden ja moniarvoisuuden kaupunkiin, moista hirvitystä tule ikinä.

Koivunen on saanut käsittämättömälle purkaukselleen runsaasti vihaista palautetta.

Lähde: Yle

10 KOMMENTIT

 1. Hyi helvetti mikä läski nilviäinen! Jos tulee vastaan niin syljen Valtterin päälle.

 2. Idiootti!
  Siinä kaikki mitä alennun kommentoimaan tuostakin orgaanisesta jätteestä.

 3. Kauas on tultu niistä ajoista, jolloin Kokoomus oli isänmaallisten ihmisten puolue. Lähisukulaiseni, nyt 95-vuotias, toimi ilmavalvontalottana koska hänen mielestään se oli velvollisuus. Hän halusi olla avuksi ja vähentää muiden valvojien työtaakkaa, olihan kovat pakkaset. Toiminta oli militaristista, olivathan vihollisen lentokoneet sotilaskoneita. Politiikkaa hän ei ole puhunut ja rasismin mainitseminen on tässä yhteydessä outoa.

 4. Tämä kertoo paljon nuoresta poliitikkosukupolvesta. Hänen edustamansa arvot vallitsevat kaikissa valtaa pitävissä puolueissa. Heidän käsiinsä Suomi jää. Eikä siihen mene kuin kolmekymmentä vuotta.

  Miten äänestän? Onko tälle vaihtoehtoja.

 5. Tämä kokoomuslainen on oppinut Stubbilta.

  Eliitti palkitsee ne oikeistopoliitikot, jotka selkeästi antavat signaalin maan- ja kansanpetturuudesta. Mitä törkeämpi kansan- ja maanvihollinen, sitä varmempi tulevaisuus myöhemmin jossakin palkkiovirassa. Osaamisella ei ole mitään väliä, tärkeintä on polvistuminen herran edessä ja nöyrä asenne. Sylkeminen on vahva signaali: “Syljen kansan päälle”. Herra rakastaa näitä nilkkejä.

  Soini on tästä myös mainio esimerkki. Ennen niin lipevä EU-kriitikko kävi Turun puolessa puhumassa koulussa ja herkistyi puhumaan tulevaisuudestaan. “Kansainväliset tehtävät” kuulemma kutsuvat. Tottakai eliitti kutsuu kansan pettäneen miehen “tehtäviin”. Varmaan tästäkin nilkistä hiotaan “pankinjohtaja”.

  Tätä niljakasta pettureiden palkitsemista kansan pitää seurata. Tällainen on maailma juuri nyt. Nilkit nostetaan ja suoraselkäisiä vainotaan. Mutta nämä nilkit löytävät taakseen jättämänsä vielä edestään.

 6. Siinäkin yks munaton hiiri niin kuin kaikki poliitikot Tässä maassa presidentistä lähtien. Just vittu tämmöisiä pellejä! Pistää niin vihaksi ja ahdistaa

  • Ilman lottien apua olis Koivusen pullamössönörtti lukenut koulussa pakkovenäjää ja marxilaista maailmanhistoriaa. Näkyis kyllä tuon historiapuolen opetelleen oma-aloitteisesti. Kravatti kaulaan ja munat vex. Jos niitä nyt yleensä onkaan.

Comments are closed.