Koti Uutisia Kotimaa Kiireelliset sijoitukset lastensuojelussa rajussa nousussa

Kiireelliset sijoitukset lastensuojelussa rajussa nousussa

7

Lastensuojeluilmoitukset ja kiireelliset sijoitukset lisääntyivät jopa 15 prosenttia viime vuoden aikana. Myöskään avohoitoon tulleiden lasten määrä ei ole lastensuojelun pyrkimyksistä huolimatta vähentynyt vuodesta 2016. Kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia ja nuoria oli yhteensä 18 000, mikä on kolme prosenttia edellisvuotta enemmän. Suhteellisesti eniten lapsia, joista lastensuojeluilmoitus on tehty, oli Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ja vähiten Pohjanmaalla.

– Kiireellisiin toimiin ryhdytään, kun lapsi on välittömässä vaarassa eikä vaihtoehtoja enää ole. Kiireellisten sijoitusten suuri kasvu kertoo siitä, että lasten hätää ei ole tavoitettu eikä pystytty auttamaan ajoissa, kommentoi THL:n tutkimusprofessori Tarja Heino.

Kiireelliset toimet kohdistuvat selvästi eniten 15-vuotiaisiin ja seuraavaksi eniten 16- ja 17-vuotiaisiin. Heinon mukaan nuorilla ei ole paikkaa, missä olla, ja suurin osa etsii omaa identiteettiään. Hänen mukaansa osan perhetilanne on selvästi turvaton.

Maakunnissa oli suuria eroja sijoituspaikoissa; Pohjois-Pohjanmaalla jopa 72 prosenttia huostaan otetuista lapsista oli perhehoidossa, Uudellamaalla puolestaan alle puolet. Uudellamaalla 30 prosenttia huostaan otetuista sijoittui laitoksiin, Pohjois-Pohjanmaalla laitoksissa oli 16 prosenttia. Sijoitettavien lasten perheet ovat usein köyhiä, ja Heinon mukaan näin on etenkin pienten sijoitettavien lasten kohdalla.

– Tavallisia perheitä, jotka haluavat avata kotinsa teini-ikäiselle, ei ole helppoa löytää. Asuntopolitiikka ei myöskään tue tilannetta, Heino toteaa.

Uusia ongelmia sijoitettavien lasten perheille on tuonut toimeentulotukiasioiden siirto Kelalle. Helpotusta ei tuo myöskään se, että lastensuojelu on siirtymässä maakunnille Sote-uudistuksen myötä.

– Saattaa olla, että epäselvässä ja liikkuvassa tilanteessa jotkut asiakkaat jäävät ilman riittävää apua. Henkilökunnan siirtymiset uudessa organisaatiossa tuottavat lisää katkeilevuutta asiakassuhteisiin, arvioi Heino.

Lähde: Helsingin Sanomat

7 KOMMENTIT

 1. Kohta saadaan taas lukea, minkälaisten pervojen luokse lapsia on sijoitettu.
  Niin siinä kävi aikoinaan samalla tavalla ja eräät tekivät tällä tavalla bisnestä, parhaimmillan taisi yhdessä “perheessä” olla kymmenkuntakin sijoituslasta.

 2. Tämä lasten huostaanotto on tietyille uskonnollisille tahoille melkoinen business. Nimittäin jokaisesta lapsesta maksetaan huostaanottajalle 9000e/kk puhtaana käteen. Tämän lisäksi tulevat kaikki harrastuskulut, lomamatkat ja muita korvauksia. Koska “huostaanotetulla lapsella pitää olla samat mahdollisuudet kuin muilla”. Ja kenenkähän työssäkäyvän perheellä on varaa sijoittaa lapseen 9000e/kk nettona? Katskokaapa mitä uskontokuntaa nämä perheet edustavat joille lapset määrätään. Ja missä on eniten huostaanotettuja lapsia.

  Jos lasketaan pikaisesti etä 18000lasta*9000e/kk*12kk/a = on kyse yli 1,944 miljardin euron vuotuisesta busineksesta. Siis verojen tulonsiirrosta tietyille tahoille. En sano etteivätkö lapset tarvitsisi sijoitusta. Mutta se että kustannukset ovat noin suuria, on omituista. Ja tietyt perheet.

 3. Yritin pistää tilastovertailun Suomi – Norja vaan katos bittiavaruuteen koko höskä?

 4. Just another day
  Caught in the illusion
  And I feel my heart ache from all the pain
  Just another day
  Facing the confusion
  As I tell myself
  There’s got to be a better way

Comments are closed.