Koti Uutisia Ukrainan kriisi Kiina kehottaa Ukrainan kriisin osapuolia rauhallisuuteen

Kiina kehottaa Ukrainan kriisin osapuolia rauhallisuuteen

4

Kiinan presidentti Xi Jinping on ottanut ensimmäistä kertaa kantaa Ukrainan kriisiin. Keskusteluissaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Yhdysvaltain presidentti Barack Hussein Obaman kanssa presidentti Xi Jinping on kehottanut kriisin osapuolia rauhallisuuteen.

Kiinan presidentin mukaan Ukrainan tilanne on monimutkainen, muttei hän toivo alueelle sotaa. Kiina aikoo pitää yhteyttä kriisin osapuoliin ja aikoo jatkossakin tukea Ukrainan itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta.

Yhdysvallat puolestaan lähettää kaksitoista F-16-taistelulentokonetta ja 300 sotilasta Puolaan. Hävittäjiä lähetetään myös Liettuaan.

 

Lähde: Yle

Aiheeseen liittyen: Yhdysvalloilta lisää sotilaallista tukea Puolaan ja Baltiaan

4 KOMMENTIT

  1. Julkisuudessa ei ole paljoa puhuttu siitä miksi Kiina on ottanut sovittelevan osapuolen pestiä tässä asiassa. Kiina nimittäin on ostanut melko laajoja alueita Ukrainnan ja Krimin alueilta. Se on muistaakseni toiseksi suurin ulkomaalainen omistaja Venäjä jälkeen.

    Eli, jos tuola aloitetaan rähintä, on niiden välitön vaikutuspiiri paljon laajempi kuin välimeren alue.

    • Tarkoitat siis Mustanmeren aluetta? Niin, ja ottaen huomioon Krimin eteläpuolella olevat kaasuvarainnot, jotka ovat Ukrainan aluevesillä. Sekös Venäjää kiristäisi kun Ukraina alkaisi myymään Euroopan unionin alueelle kaasua halvempaan hintaan. Se hillitsisi Venäjän vientiä liikaa. Minulla on vankka epäilys, että tämän kaiken takana on kuin onkin raha.

  2. Kuten PS totesi, niin Kiinalla on, jollei nyt aivan omaa lehmää ojassa, niin noin kolme miljoonaa hehtaaria viljelymaata ostettuna Ukrainasta ja sen puolesta tulee olla huolissaan.
    Maanhankinta herätti voimakkaan keskustelun Ukrainassa ja se selitettiin pitkäaikaisella vuokrauksella, niin ikään joistakin toimittamatta jääneistä viljaeristä on käyty oikeutta Kiinan ja Ukrainan välillä.

    Alueella on myös osakeyhtiöpohjaista suomalaista maanomistusta noin satatuhatta hehtaaria. Tämän lisäksi Hartwall-suvulla on viinintuotantoalueita krimillä sekä hotellitoimintaa ainakin Lvovin (taitaa olla ukrainaksi Lviv) kaupunkin alueella.

Comments are closed.