Koti Aktivismiraportit Kesäinen aktivismiretki Naantaliin

Kesäinen aktivismiretki Naantaliin

0
Naantalin kylpylä.

Suomen itsenäistyessä vuonna 1917 Naantalissa asui alle tuhat asukasta. Kylpylaitoksen merkitys Naantalin kaupungille ja sen väestölle on ollut merkittävä. Kylpylä tarjosi suoraan työtä osalle asukkaista mutta se elätti myös muita kaupunkilaisia, kun nämä vuokrasivat omia asuntojaan kylpylävieraille.

Tupavuoren merikylpylä 1927.

Tupavuoren merikylpylä toimi 1918–1940. Nunnalahden merikylpylä perustettiin vuonna 1931. Nykyinen Naantalin Kylpylä on perustettu vuonna 1984, minkä jälkeen tiloja on useamman kerran perusparannettu ja laajennettu. Vuonna 2002 kylpylän yhteyteen ankkuroitiin laivahotelli Sunborn Princess.

Naantalin Ukko-Pekan silta.

Ukko-Pekan silta on vuonna 1934 valmistunut Naantalissa sijaitseva, kaksiosainen ja -aukkoinen teräsbetoninen holvisilta, jolla on pituutta 211 metriä. Silta on saanut nimensä Suomen tasavallan presidentin Pehr Evind Svinhufvudin lempinimestä Ukko-Pekka, ja hän itse vihki sillan käyttöön.

Tänä päivänä sillan paviljonki on poistettu, ja vuonna 1986 viereen rakennettiin ajoneuvoliikenteelle uusi Naantalinsalmen silta, jolloin vanha silta jäi kevyen liikenteen käyttöön.

Suomen tasavallan presidentin kesäasunto Naantalin Kultarannassa sijaitsee aivan sillan läheisyydessä.

Jos Naantali on yksi Suomen kauneimpia kaupunkeja, niin samaa ei voi sanoa kaupungintalosta. Musta möhkäle ennemminkin rumentaa kaupungin keskustaa. Nykyään Kanta-Naantalin asukasluku on noin 14 500.

Naantalin kaupungintalo.

Naantalissa on paljon pieniä ja romanttisia sivukujia. Venesataman ympäristön vilinästä on hyvä lähteä välillä rauhoittumaan.

Naantalin islamkerroin on hyvin pieni, itse asiassa aivan olematon. Arvailtavaksi jääkin, onko syynä se, että presidentin lomanviettoa ei haluta häiritä monikulttuurisuuden rikkauksilla?