Koti Aktivismiraportit Kesäinen aktivismiretki Kaarinan Piikkiöön

Kesäinen aktivismiretki Kaarinan Piikkiöön

0

Piikkiö on pienehkö entinen kirkkopitäjä, joka on nykyään liitetty Kaarinan kaupunkiin. Asukkaita siellä on noin 7 500. Turun ja Helsingin välinen juna on aikoinaan pysähtynyt myös Piikkiössä, mutta nykyään lähimmät asemat sijaitsevat Turussa ja Salossa.

Asiakirjoissa Piikkiö tulee mainituksi vasta vuonna 1331. Nykyinen kirkko on valmistunut vuonna 1755.

Piikkiön kirkko.

Pukkilan kartano on Kaarinassa sijaitseva kartanomuseo. Kartano oli perustettu jo 1540-luvulla. Sen rokokootyylinen päärakennus, jonka rakennutti maaherra Christoffer Johan Rappe, on vuodelta 1762. Museo esittelee 1700-luvun yläluokan asumisoloja.

Pukkilan kartanomuseo.

Jos ruokailu kartanomiljöössä ei maistu, niin aina voi vierailla entisen Ykköstien varressa sijaitsevalla pikaruokapaikalla.

Pikaruokapaikka Piikkiössä.

Piikkiön seutu on merellistä. Sen suurin saari on Harvaluoto, jolla on noin 200 vakituista asukasta. Alueella sijaitsee Kaarinan kaupungin virkistysalue sekä karavaanarialue.

Harvaluodon silta.

Raadelman kartanon maille on parin viime vuosikymmenen aikana noussut Piikkiön paremman väen asuinalue. Venäjän keisari Aleksanteri I vieraili Raadelman kartanossa Porvoon valtiopäivien avajaismatkansa yhteydessä vuonna 1809.

1900-luvun vaihteessa alueella toimi Fredric von Rettigin perustamana Piikkiön ensimmäinen meijeri sekä myös oma tiilitehdas ja sähkölaitos.

Raadelma.

Tuorlan maaseutuoppilaitos on 1880-luvulta periytyvä maanviljelyä ja puutarhanhoitoa edistävä oppilaitos, joka on perustettu Tuorlan keskeisiltä osiltaan 1810-luvulla rakennetun kartanon maille.

Opetustoiminnan lisäksi Tuorlan yksikkö tarjoaa monenlaisia palveluja. Majatalon yhteydessä on 1800-luvulta peräisin oleva rakennus, johon on kunnostettu puoti ja kahvila, jotka ovat ympäri vuoden päivittäin avoinna.

Tuorlan kahvilarakennus.
Tuorlan rakennuksia.