Koti Uutisia Kotimaa Kapitalistit kieltävät yhä useammalta suomalaisnuorelta yhtäjaksoisen loman

Kapitalistit kieltävät yhä useammalta suomalaisnuorelta yhtäjaksoisen loman

5
Kuvituskuva.

Yhä useampi yritys orjuuttaa nuoria työntekijöitään, kieltämällä heitä pitämästä yhtäjaksoisia lomia. Tuoreen kyselyn mukaan vain 52 prosenttia alle 30-vuotiaista suomalaisista työntekijöistä saa halutessaan vuosilomalain mukaisen neljän viikon kesäloman yhdenjaksoisena.

Useat nuoret eivät myöskään ole tietoisia heidän lain suojasta, ja antavat näin ollen työnantajien orjuuttaa heitä tuottojen nimissä.

Vuosilomalain mukaan kesälomaa on annettava yhdenjaksoisesti, jollei työn käynnissä pitämiseksi ole välttämätöntä jakaa lomasta 12 arkipäivää eli ylittävää osaa yhteen tai useampaan osaan. ( https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2005/20050162#Pidp446379712 )

– Vuosilomalaissa on erittäin selkeästi annettu työnantajalle mahdollisuus poiketa yhdenjaksoisesta neljän viikon lomasta vain hyvin poikkeuksellisesti, joten yhdenjaksoisen loman puute on yleensä aina lainvastainen. Hyvin poikkeuksellisia syitä on nimittäin käytännössä niin vähän, ettei sillä ole tilastollista merkitystä, sanoo toimihenkilöliitto Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen

Suurin syy sille, että yritykset pilkkovat lomia on Aaltosen mukaan se, että neljän viikon loma edellyttäisi sijaisen palkkaamista. Tämä luo yrityksille kustannuksia ja ”päänvaivaa” sijaisen löytämiseksi.

Yritys ei itse voi poiketa lain vaatimuksista. Ainoa sallittu poikkeus on jos työntekijä itse, ei aidosti, halua pitää yhtäjaksoista lomaa.

Lähde: Yle

5 KOMMENTIT

 1. Suomessa “laki ja oikeus” on sen puolella, jolla on enemmän rahaa ja valtaa. Tämä asia on yksi suurimmista kapitalismin puutteista.

  • Jep, Suomi on maailman amerikkalaisin maa USA:n jälkeen. Sillanpääkään ei ollut pedofiili, vaikka koneelta löytyi rankkaa pedofiliaa. Rahalla pääsi tuostakin.

   Miten voi olla näin? Minä en ole juristi, mutta tunnen lakia ja voisin ihan hyvin ryhtyä edustamaan ihmisiä oikeudessa. Olen älykäs ja hyvin lukenut ihminen. Minun pitäisi siis pystyä voittamaan kaikki jutut? Jos veloitan 500 euroa tunnissa siis.

 2. Muija on kaupungilla töissä ja siellä viime vuonna pienennettiin lomapalkkoja, lomaltapaluurahoja ynnä muuta.

  Kysyin: miksi näin? No, ei siellä hanttiin voi panna kun kaikki kuuluvat eri liittoihin, kuulemma.

  Onneksi oma liitto oli aika perkeleen väkevä kun töissä vielä kävin. Edes joskus jotakin positiivista tässäkin sairaassa maassa.

  • Muistan itse työpaikallani sellaisen luottamusmiehen joka ei puuttunut laittomiin työsopimuksiin. Minä ja eräs toinen kaveri teimme kymmenkunta sopimusta aina perä perään. Joskus tuli puoli vuotta, sitten 3 kk ja jopa kuukaudella kerrallaan jatkettiin pestiä.

   Nyt olen ollut kotona jo pitkään mutta nämä on hyvä kaivaa vielä joskus esiin, jos tarvetta tulee.

 3. Niinhän nuo kielsivät jo 1980 -luvultakin lähtien. Vanhemmiltakin työntekijöiltä. Ilman mitään perusteluja tai tarvetta. Kyseessä valtioenemmistöisen voimayhtiön suurin laitos. Ammattiliitotkin pelkkiä työnantajien bulvaaneja.

Comments are closed.