Koti Uutisia Kalevalan päivä

Kalevalan päivä

0

Vainamoinen

Vuonna 1828 Elias Lönnrot laittoi alulle Suomen kansalliseepoksen Kalevalan työstämisen. 15 vuoden aikana Lönnrot kiersi ympäri Vienan Karjalaa ja Itä-Suomea keräten runoja Suomen kansan alkujuurilta. Kalevalasta tuli jo ilmestyessään merkittävä tekijä suomalaisten menneisyyden tulkitsijana. 28.2.1835 Lönnrot kirjasi ja allekirjoitti Kalevalan ensimmäisen version esipuheen, minkä vuoksi tämä päivämäärä on jäänyt kalentereihin Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä.

Kalevalan runot pitävät sisällään tietoa lukuisista eri elämän osa-alueista. Myyttisen luomiskertomuksen ja Sammon ryöstön lisäksi Kalevalassa käsitellään muinaissuomalaisten arkea ja juhlaa sekä rukouksia ja loitsuja. Kalevalan tarinat ovatkin eläneet suomalaisten kansallisen identiteetin vahvistajina niin taiteessa, tieteessä kuin politiikassakin jo vuosikausia.

Vajaa 200 vuotta ilmestymisensä jälkeen Kalevalan vaikutus suomalaiseen kulttuuriin on edelleen merkittävä. Niin rock-musiikki, sarjakuvat kuin elokuvatkin ovat saaneet osansa Kalevalan jättämästä perinnöstä. Onkin meidän velvollisuutemme pitää huoli siitä, että myös tulevat sukupolvet saavat kuulla kansamme kauniista historiasta. Kalevalan tarinoiden säilyminen ja eteenpäin vieminen on merkittävä osa suomalaisen kansan ja kulttuurin selviämistä.

 

Aiheesta muualla:

http://www.finlit.fi/kalevala/