Koti Uutisia Ukrainan kriisi Juutalaiset osallistuvat Ukrainan protesteihin

Juutalaiset osallistuvat Ukrainan protesteihin

0

uk_ukrainamielenosoitus

Nationalistinen puolue Svoboda liitetään vahvasti Ukrainan hallituksen vastaisiin protesteihin sen päätettyä ottaa etäisyyttä EU:sta. Svobodan osittain “antisemitistisestä” retoriikasta huolimatta ukrainanjuutalaiset kuitenkin osallistuvat protesteihin.

Protestit presidentti Viktor Janukovytšin päätöstä vastaan olla allekirjoittamatta tiiviimpää EU-yhteistyötä edellyttävää sopimusta ovat jatkuneet marraskuun 21. päivästä asti. Protestit ovat kehittyneet presidentin päätöstä vastustavista hallituksen eroa vaativiksi mielenilmaisuiksi.

Nationalistipuolue Svobodan johtaja Oleh Tyahnybok on mielenosoitusten keskeinen hahmo, ja tämä kehottikin ihmisiä yleislakkoon Itsenäisyyden aukiolla 1. joulukuuta. Svobodaa on toistuvasti syytetty antisemitismistä, ja Juutalaisten maailmankongressin (World Jewish Congress) mukaan puolue on “uusnatsistinen”. Tämä ei ole kuitenkaan estänyt juutalaisia osallistumasta protesteihin.

“Siinä tapauksessa, jos nationalistit haluavat vaihtaa maan hallituksen ja haluan myös näin tapahtuvan, minua ei estetä ilmaisemasta mielipidettäni Maidanilla (Maidan Nezaležnosti, Itsenäisyyden aukio). Koulutettu nuoriso on ensi kädessä se osa, joka on mukana EuroMaiden-liikkeessä. Juutalaiset kuuluvat suureksi osaksi koulutettuun nuorisoon”, kommentoi protesteihin osallistunut juutalainen Evgenia Talinovskaya.

Talinovskaya ei ole ainoa juutalainen, joka ottaa protesteihin osaa. Pikemminkin monet nuoremmat juutalaiset juuri protestoivat istuvaa hallitusta vastaan.

Erityisesti vanhempi osa juutalaisväestöstä on nähtävästi kuitenkin huolissaan Ukrainan tilanteesta. Esimerkiksi rabbi Pinchas Vishedski varoittelee, että tilanne voi riistäytyä hallinnasta, mistä voi hänen mukaansa olla vähemmistöille haittaa.

“Kaaoksen vallitessa vähemmistöt saavat kärsiä, sen historia on meille opettanut”, Vishedski sanoo.

Muut tunnetut juutalaiset, kuten Chabad-Lubavitch-liikkeen rabbi Moshe Azman, myötäilevät Vishedskin lausuntoa.

 

Lähteet: Nordfront.se, The Times of Israel