Koti Artikkelit Juhannus eli Ukon juhla (Eino Leinon runo)

Juhannus eli Ukon juhla (Eino Leinon runo)

20

Juhannus tunnettiin Suomessa Ukon juhlana esikristillisenä aikana, ja sitä juhlittiin syömällä, juomalla, kokkoja polttaen ja taikoja tehden. Ukko on muinainen suomalaisten ylijumala, joka on myös sateen ja ukkosen jumala. Juhannus-nimi taas on peräisin Johannes Kastajasta. Tällä nimityksellä syrjäytettiin Ukon juhla.

III – Ukon juhla

“Ja quin keuekyluö kyluettin, silloin vkon Malia iootijn.” – Agricola

Tullut oli koolle kansa tuomaan touko-uhrejaan
vetten, vaarain partahilta kautta suuren Suomenmaan,
tullut oli nuoret, vanhat vakkojansa tuomahan,
pyhän Päivävuoren päällä Ukon maljan juomahan.

Tuolla tammipuiden alla urhot vanhat tarinoi,
täällä kummun tanterella nuori kansa karkeloi;
siellä istui Ilmariset, haastoi Wäinöt harmahat,
täällä leikki Lemminkäiset, astui Ainot armahat.

Meri aaltos vaaran alla, päivä paistoi päällä veen,
käkö kukkui kultasuulla, tammet huojui hiljakseen,
rastas lauloi rannan puussa, sotka salmen suussa sous –
silloin heimon valtavanhin tarttui maljahan ja nous:

“Terve kevät Pohjolahan,
Suomehen suvinen päivä,
terve lämmin lounatuuli,
terve kumpuen käkönen!
Terve veet sinertämähän,
viitakot vihertämähän,
terve maahan marjan varret,
terve kukkaset keolle!

Paista päivä näille maille,
näien peltojen perille,
nosta maa makoamasta,
Luojan nurmi nukkumasta,
pane korret korttumahan,
sekä varret varttumahan,
tuhansin neniä nosta,
saoin haaroja hajota,
kynnöstämme, kylvöstämme!
Eip’ on maa mehua puutu,
voimoa Kalevan pelto,
kun lie armo antajista,
lupa luonnon tyttäristä.

Oi Ukko ylijumala,
hattarojen hallitsija,
iätä iästä pilvi,
nosta lonka luotehesta,
vihmo vettä taivahasta,
mettä pilvistä pirota
orahille nouseville,
touoille tohiseville!”

Näinpä lausui heimon vanhin, kansa Ukon maljan joi,
vanhat haastoi harvaksensa, nuori kansa karkeloi;
käkö kukkui kultasuulla, tammet huojui hiljakseen,
meri aaltos vaaran alla, päivä paistoi päällä veen.

Silloin nousi outo purje ulko-ulapalta,
laiva kohti Suomen saarta laski lännen alta;
urhot tuota ensin luuli allin ampujaksi,
naiset kaupin haahdeksi ja saksan haljakaksi.

Katsottihin, vuotettihin, niin jo nousi toinen,
nousi toinen, nousi kolmas purje yhden moinen.
Vaan kun koko taivon ranta välkkyi valkealta,
silloin ties he vainolaisen tulleen lännen alta.

Silloin vanha vaiti jäi ja lakkas laulu nuoren,
kotihinsa kansa riensi päältä Päivävuoren;
kohta joka kukkulalta vainoliekit nousi,
kautta suurten Suomen vetten sotapurret sousi.

Eino Leino (1896)

20 KOMMENTIT

 1. Hyvää Ukon juhlaa! 🙂 Suomalainen muinaisuskonto on todella mielenkiintoinen, paljon parempi kuin kristinusko.🙂

  • Kristinusko on ainut uskonto joka perustuu faktoihin ja Jumalan Totuuteen. Kaiken maailmaan “muinaisuskonnot” epäjumalineen ovat kuolleina syntyneitä ihmisten keksimiä meemejä jotka vievät seuraajansa varmaan kuolemaan ja ikuisuudeksi helvettiin.

   • Minä olen palvonut Jeesus Kristusta koko ikäni ja saan kiittää vain Häntä hienosta elämästäni. Pitkä elämäni on Hänen ansiosta. Hienoa nähdä muitakin Veljiä täällä! Kristus verissämme.

   • Luonnonuskonnot perustuvat vuosituhansien saatossa tehtyihin havaintoihin ja yhteisenä tekijänä eri luonnonuskontojen välillä pidetään kunnioitusta luontoa ja sen kiertokulkua kohtaan. Ihminen nähdään osana tätä kiertokulkua eikä ole luonnosta erillään eikä myöskään sitä ylempänä tai alempana.

    Lähes kaikkia luonnonuskontoja yhdistää käsitys, jonka mukaan kaikilla olioilla on sielu ja luonto on täynnä henkiä ja jumaluuksia, joihin ihminen voi olla yhteydessä Niissä jumaluus ei ole vain ”läsnä” kaikkialla, vaan on kaikki. Luonto on Jumala.

    Kristinusko perustuu Raamattuun joka on kokoelma ikivanhoja kuulopuheita ja kirjoituksia joidenka todenperäisyys on useimmissa tapauksissa vähintäänkin kyseenalainen. Mitkä ovat ne faktat?

    • Juuri näin! Nämä vanhat luonnonuskonnot on niin paljon vanhempiakin kuin kristinusko joka tuli ja tuhosi nämä vanhat uskomukset. Kristinusko ja KS ei kulje käsi kädessä, muinaisuskot taas kulkee.

    • Hyvin kirjoitettu Flyin’ Finn.🙂 Kuten Suomalainen luonnonuskonto on tuhansia vuosia vanha ja paljon järkevämpi kuin kristinusko.

     • Kristinusko ei ole vain kaksituhatta vuotta vanha jos yhtään tajuaa mistä siinä on kyse. Kristus, pyhä absoluutti, on ollut aina olemassa, leveydessä, korkeudessa ja syvyydessä alfasta omegaan. Luonnonuskonnot ovat pohjoiseen tulleet Babylonian kautta myös kun harhautuneet israelin kansat tänne asti vaelsivat. Suomea puhuvat ovat siis tuleet myös vähästä-aasiasta. Luonnonuskovat jäävät harhailemaan tuonelaan eivätkä pääse ilman kristillistä puhdistusta sinne korkeimpaan kirkkauteen joka on yliluonnollinen. En tarkoita että Tuonela olisi mikään ikuinen helvetti, mutta eräänlaista jumaluuden poissaoloa se todennäköisesti on.

    • No jos kristinusko oli olemassa jo ennen Kristusta niin mihin menivät ne jotka kuolivat ennen Kristuksen syntymää? Tai silloin kun hän oli vielä lapsi eikä saarnannut ympäriinsä?

     Entäs ne jotka eivät olleet kuulleetkaan Kristuksesta ennen kuolemaansa? Miksei hän tullut aikaisemmin ja miksei Jumala Kaikkivaltias estänyt luonnonuskontojen leviämistä? Lyönyt pakanopita peräpukamilla ja jalkasienellä? On ollut Tuonelassa tungosta…
     👻

   • Kristinusko jos mikä on ihmisen keksintöä. Sitähän on harjoitettu muodossa tai toisessa alle kaksi tuhatta vuotta! Aito, jumallinen uskonto on sellainen, joka on ollut olemassa “aikojen alusta”, ts. muistitiedon ulottumattomiin tai niin kauan kuin ihminen on ollut olemassa. Kristinusko tai sen edeltäjä juutalaisuus (keksitty alle kolme tuhatta vuotta sitten) eivät voi tällaisella historialla kehuskella.

    • Minua ei haittaa uskooko joku kristinuskoon vai luonnonuskontoon, mutta se kyllä haittaa että joku kiihkokristitty tulee lässyttään että joutuu ikuiseen helvettiin jos uskon Suomalaiseen muinaisuskontoon. Silloin voi painua… 🙂 Koti, uskonto, Isänmaa tyylisessä Kristinuskossa, mitä oli vaikka 1900-luvun alun Suomessa ei kumminkaan mielestäni ole mitää vikaa, toisin kuin taas nykyisessä luterilaisessa mädätyskirkossa homoineen, naispappeineen ja pakolaisia hyysäreineen. Oksettavaa!

   • Kristinusko on juutalaista lobotomiaa hengellisyydelle sekä järjelle.
    Luonnonmukainen hengellisyys on luonnollista.

 2. Hyvää juhannusta! Tuo nimitys “ylijumala” ei muuten tarkoita sitä, että Ukko Perkele olisi välttämättä (ainakaan kaikkina vuodenaikoina) jumalista tärkein tai suurin, vaan nimitys tarkoittaa hänen konkreettista sijaintipaikkaansa taivaalla, ylisessä.

 3. Ukko oli toinen nimitys Ilmarille (Kalevalassa Ilmarinen). Ilmarin nimeä vältettiin kunnioituksesta sanomasta, niin keksittiin muita nimiä.

  Suomen jumalkolminaisuus on Väinö/Väinämö, Ilmari ja Jouko.

  Kalevala on Lönnrotin Taru Sormusten Herrasta, tosin kaikesta huolimatta merkittävä teos.

 4. Hieno runo, mahtavaa kansanperinnettä.
  Kommenteissa tuli jälleen esille se, että kun uskonto tai uskonnot tulevat mukaan kuvaan on riita valmis. Onneksi islamistit eivät osallistuneet kommentointiin, vältyttiin sitten tappouhkauksista “vääräuskoisia” kohtaan.

  • Joo, pelottavia hieman nuo jotka uskontoaan tuollain ylistävät kuten pari kommentoijaa teki. Kansanperinteet kunniaan, niitä ei saisi koskaan unohtaa, vaikka niitä kovasti koitetaan edelleen haudata menneisyyteen.

 5. Onneksi Vastarintaliikkeessä on uskonvapaus. Saa uskoa mihin vain, kunhan ei ole ristiriidassa rodumme selviintymisen kanssa.

Comments are closed.