Koti Uutisia Kotimaa Järvitaimenen tila erittäin tukala helteiden vuoksi

Järvitaimenen tila erittäin tukala helteiden vuoksi

4

Uhanalaisen järvitaimenen tila on erittäin tukala pitkään jatkuneiden helteiden takia. Järvitaimenet kärsivät nyt aivan eteläisestä Suomesta aina Kainuuseen asti.

Järvitaimen viihtyy kylmässä ja virtaavassa vedessä. Sitä mukaa, kun järvemme ovat lämmenneet, ovat myös jokien virtaavien vesien lämpötilat nousseet. Tämä on ajanut järvitaimenen ahdinkoon ja kaloja on nyt havaittu myös pienemmissä puroissa, joihin kalat ovat päätyneet viileämpiä vesiä etsiessään.

Jatkuvat helteet tulevat aiheuttamaan osalle kaloista kuoleman, jos säässä ei tapahdu äkillistä muutosta. Pahin tilanne on Etelä- ja Keski-Suomen sisävesissä ja rannikkojoissa, joissa taimenkannat on jo entuudestaan luokiteltu uhanalaisiksi.

Niin kutsuttu rasvaevällinen taimen on kokonaan rauhoitettu 64 leveysasteen eteläpuolisissa sisävesissä.

Lähde: Yle

4 KOMMENTIT

  1. Eipä uskoisi. Meidän uimarannallakin on mitattu mitä erilaisempia lämpötiloja. Mutta aina kun kuunkierto vaihtuu tai tuulee, niin selältä tulee pyörre joka pudottaa järven pintalämpötilankin 17 asteeseen. Niinkuin viime lauantaina jolloin oli jo melko pitkä hellejakso takana.

    Tuo saattaa ola sellaisten järvein ja jokien ongelma jossa ei ole virtausta. Toisinsanoen, lähteet eivät pääse purkamaan kylmempää vettä lämmenneen tilalle. Toisaalta, ELY-keskus on juoksuttanut tänä kesänä mereen poikkeuksellisen vähän vettä. Yleensä vedenpinta on laskenut metrin verran juhannukseen mennessä. Ja nyt se on vieläkin samalla tasolla kuin keväällä. Ehkä viimeisen viikon aikana pinta on laskenut 5cm. Mutta se on paljon vähemmän kuin 70cm-100cm.

  2. Toivottavasti kalastajat noudattavat noita, että eivät pyydä rauhoitettuja kaloja.

  3. Nieriä eli rautu (Salvelinus alpinus) on myös lohikala, joka normaalisti elää kylmissä vesissä. Olinkin aika hämmästynyt, kun sukumme mökkirannassa Karjalan laulumailla uiskenteli kaksi puolikesyä sellaista ihan rantavesissä, jotka ovat 25°C, olipa eräänä päivänä 27, ennekuin tuuli vähän sotki ja viilensi vettä.

    Kyseiset yksilöt päästivät kahlaamaan n. puolentoista metrin päähän, ennenkuin ottivat Ritolat ja laiturilla löhöillessä tulivat tuijottelemaan ihan viereen. Miettivät varmaan, että mitä hittoa tuonne laiturille on oikein jätetty lojumaan, joku Muumimaailman Mörkö vissiin…

Comments are closed.