Koti Uutisia Luonto Japanissa kaupattiin uhanalainen sinievätonnikala

Japanissa kaupattiin uhanalainen sinievätonnikala

5

Sinievätonnikalan kanta on pienentynyt 1950-luvulta asti valtavasti. Laji onkin tällä hetkellä statuksella “erittäin uhanalainen”. Tämä tieto ei kuitenkaan estä japanilaisia kalastajia ja kalan käyttäjiä. Tokion uudella kalatorilla huutokaupattiin yksi 278-kiloinen sinievätonnikala noin 2,7 miljoonalla eurolla eräälle sushiketjulle.

Sinievätonnikala on kysyttyä sushiravintoloissa, mutta ongelmallisen sen myynnistä tekee uhanalaisuus. Mikäli kiintiöitä ei noudateta ja kannan ei anneta elpyä, sinievätonnikala tulee häviämään meristä. Tonnikalan nuotta- ja verkkokalastuksella tulee myös paljon hutiosumia eli esimerkiksi delfiinejä. Liikakalastus onkin uhka myös muille kalalajeille kuin pelkille tonnikaloille.

Lähde: Helsingin Sanomat

5 KOMMENTIT

 1. Niin paljon kun japanilaisia aseveljiä arvostankin, niin heidän asenteensa eläimiä kohtaan arveluttaa… Sama juttu kiinalaisten kanssa.

 2. Heidän täytyy pitää tonnikalasta ruokana hyvin paljon. Olisi mielenkiintoista tietää japanilaisten kanta.

 3. Tätä asiaa voidaan miettiä sekä meidän näkökulmasta että Japanilaisten näkökulmasta. Samalla tavalla kuin valaiden pyyntiä inuiittien näkökulmasta. Inuiiteilla on oikeus pyytää valaita koska se on heidän ravintoaan ja koska niitä uiskentelee heidän vesialueillaan. Samalla tavalla tonnikalaa uiskentelee Japanin vesialueilla. Mutta ne kaikki eivät sielä uiskentele.

  Ongelmaksi muodostuu muiden maiden ihmisten kiinnostus johonkin joka on jonkun maan herkkua. Jos vain Japanilaiset olisivat kalastaneet tonnikalaa en usko että laji olisi lainkaan kuolemassa sukupuuttoon tai että kalat merestä vähenisivät. Mutta sitten ovat nämä länsimaat jotka ovat “saaneet kiintiöt” kalastukselle. Jolloin ne “muut” jotka kalastavat kiintiöiden yli ovat niitä rikollisia.

  Olemalla ostamatta tuotteita varmistuu ettei väärinkäytöksiä tule. Ja nämä suuret yhtiöt kuten FInduks, ChrisFish, Nordic Seafood, Sirena ja muut… Niiden pakasteet kannattaa jättää kylmäaltaisiin. Niillä ei paljoa paina se mistä kala tulee ja millä kiintiöillä.

  Samoten kuin Omega-3 pillerit. Islanti hallitsee Omega-3:n tuotantoa. Sielä isot tankkilaivojen kokoiset alukset nuottaavat merta. Ja ne kerää kaiken elävän mitkä jäävät nuottiin. Sen jälkeen ne jauhetaan rehuksi ja niistä puristetaan öljyt pois. Se on ihan sama onko se delfini, mustekala, kilpikonna, valas, rapu tms. Kaikki menee rehuksi ja sitä ennen niistä kerätään se öljy. Islannissa on suuria öljysäiliöiden kokoisia rehualtaita joissa se öljy kerätään talteen ennenkuin kalarehu menee eläinten ruuaksi.

  Elämässä pitää miettiä ennen ostopäätöstä vahvistaako “pahan valtaa” vai tukeeko “hyviä”. Eivätkä kaikki asiat ole aina sellaisia kuin ne aluksi näyttävät.

 4. Japanilaiset “tutkivat” eli syövät niin valaat kuin kaikki muutkin merenelävät. Ja vielä raakana. Tottakai.

Comments are closed.