Koti Uutisia Ulkomaat Japanin Shinzō Aben valtakausi jatkuu, Japanin armeija saattaa kohta olla todellisuus

Japanin Shinzō Aben valtakausi jatkuu, Japanin armeija saattaa kohta olla todellisuus

3

Japanin pääministeri Shinzō Abe on valittu jatkamaan maan pääministerinä. Tämä tarkoittaa Japanille historiallista hetkeä kahdella eri tavalla. Koska Abe sai mandaatin jatkaa pääministerinä vielä kolme vuotta, on hänellä mahdollisuus rikkoa maan ennätys pisimpään istuneena pääministerinä.

Abe on myös kovaan tahtiin ajanut entistä itsenäisemmän Japanin linjaa. Yksi näistä asioista on maan perustuslain muuttaminen niin, että toisen maailmansodan jälkeinen artikla 9 poistuisi.

Kyseinen artikla oli sodan jälkeen Yhdysvaltain pakottama lisäys maan perustuslakiin. Laki kieltää Japanilta oman armeijan. Tästä syystä Japani on sitten toisen maailmansodan ollut erittäin riippuvainen Amerikan sotilaallisesta “turvasta” ja myös joutunut rajoittamaan omien sotilaallisten edesottamusten määrää vain itsepuolustusjoukkoihin.

Aikeistaan muuttaa perustuslakia Abe teki selväksi heti, kun tieto hänen valtakautensa jatkosta tuli julki.

– Haluan käydä perustuslain uudistamisen kimppuun yhdessä teidän kaikkien kanssa, Abe sanoi puheessaan äänestyksen jälkeen.

Vaikka maan itsepuolustusjoukot ovat viime vuosina alkaneet yhä enemmän muistuttaa perinteisiä puolustusvoimia, on askel artikla 9:n poistamiseen perustuslaista valtava muutos maan historiassa. Virallisen armeijan perustaminen antaa maalle entistä suuremmat vapaudet investoida todelliseen sotilaalliseen kykyyn. Abe aikoo kuitenkin säilyttää perustuslaissa kohdan, joka kieltää maata ryhtymästä hyökkäyssotaan.

Aben aikeet poistaa artikla 9 on saanut myös suurta kannatusta maan kansallismielisten keskuudessa. He näkevät artiklan yhdysvaltalaisena nöyryyttävänä pakotteena maata kohtaan.

Lähde: Yle

3 KOMMENTIT

  1. Taitaa olla yhdysvaltalaisille veronmaksajille suuren ilon päivä kun Japani lopettaa siipeilyn ja maksaa itse oman turvallisuutensa.

Comments are closed.