Koti Uutisia Japanilaissotilas Hiroo Onoda on kuollut

Japanilaissotilas Hiroo Onoda on kuollut

4

29 vuotta toisen maailmansodan jälkeen Filippiinien viidakoissa piileskellyt japanilaissotilas Hiroo Onoda on kuollut 17. tammikuuta Tokiossa 91 vuoden ikäisenä. Onoda kieltäytyi antautumasta ja jatkoi sotaa vuoteen 1974 saakka. Hän suostui tulemaan esille vasta sitten, kun Onodan entinen komentaja oli lennätetty hänen luokseen.

Hiroo Onoda luovuttaa samuraimiekkansa Filippiinien presidentille merkiksi antautumisesta. Ensisanoikseen Onoda ihmetteli Japanin tappiota sodassa.
Hiroo Onoda luovuttaa samuraimiekkansa Filippiinien presidentille merkiksi antautumisesta. Ensisanoikseen Onoda ihmetteli Japanin tappiota sodassa.

Myöhemmin haastattelussa Onoda kertoi, että hän oli saanut käskyn olla antautumatta. Hän kertoi myös, että jokainen japanilainen sotilas oli valmis kuolemaan, mutta tiedustelu-upseerina hänet oli komennettu käymään sissisotaa.

Antautumisensa jälkeen Onodalla oli maatila Brasiliassa, ja myöhemmin palattuaan Japaniin hän antoi selviytymiskoulutusta.

 

Lähde: BBC

4 KOMMENTIT

  1. Japanilaiset sotilaat olivat vertaansa vailla! He olivat luultavasti yksiä maailmanhistorian uskollisimmista sotilaista.

  2. Japanin armeijan sotilaat ovat oiva esimerkki taistelijasta. Hyvää taistelijaa ei tee aseet ja teot, vaan fanaattisuus.

  3. Todellinen sotilas, joka täytti saamansa käskyn tinkimättä. Yleisesti ottaen Japani on edelleen yhteiskunta jossa arvomaailma on kohdallaan ja myös sotien veteraaneista ja heidän haudoistaan huolehditaan esimerkillisellä tavalla. Näinhän on myös meillä Suomessa, joka tosin on melko harvinaista toisen maailmansodan hävinneellä osapuolella.

    Henkilökohtaisiin tuttaviini on kuulunut Lauri Törnin sissehin kuulunut mies ja hän oli viimeiseen saakka isänmaalle ja joukko-osastolleen kuuliainen mies, tekemättä siitä kuitenkaan sen suurempaa numeroa.

Comments are closed.