Koti Uutisia Talous Itävallassa harkitaan käteisen maksuvälineen kirjaamista perustuslakiin

Itävallassa harkitaan käteisen maksuvälineen kirjaamista perustuslakiin

4

Toisin kuin monessa muussa poliisivaltioon pyrkivässä länsimaassa, Itävallassa harkitaan käteisen maksutavan kirjaamista perustuslakiin. Näin turvattaisiin käteisen käyttö ja saatavuus maksutapana myös tulevaisuudessa, vaikka kansainväliset pankit puskevat sähköisiä maksuja kaikille.

Aloitteella on hyvät lähtökohdat, sillä suuretkin puolueet ovat ryhtyneet vaatimaan käteismaksuoikeuden kirjaamista perustuslakiin. On siis oletettavissa, että käteisen tulevaisuus maksuvälineenä Itävallassa on osa syyskuuta käytävien vaalien kysymyksiä.

Maan oikeistolainen puolue FPÖ on vaatinut käteisen maksuvälineen aseman parantamista jo pitkään. Nyt myös sosiaalidemokraattien SPÖ on lähtenyt samalle linjalle. Puolueet puhuvat myös käteisnostomaksujen kieltämisestä.

Lähde: Helsingin Sanomat

4 KOMMENTIT

 1. Hahhahha, olisi se pitänyt arvata, Hesarin artikkelissa käteisen suosiolla Itävallassa viitataan Itävallan “natsimenneisyyteen” ja sen ajan kansalaisvalvontaan 😀 “yhtenä syynä saattaa olla”, eli nämä tyhjäntoimittajat viskovat näitä väitteitä ihan hatusta jonain totuutena. Ei voi kuin ihmetellä miten naurettavammaksi ja typerämmäksi nuo uutiset ja niiden kirjoittajat menevät päivä toisensa jälkeen… Kappas kummaa, kun jutussa ei mainita miten tarkkaan nykyään pystyy valvomaan kansalaisen jokaista liikettä ja miten se tullaan kääntämään kansalaista itseään vastaan heti kun siihen on tarvis. Kummasti kommentoijat ovat hyvinkin vankasti myös käteisen kannalla.

 2. Erittäin hyvä asia jos saavat aikaiseksi. Sota käteistä vastaan on sota kansalaisten vapautta vastaan. Meidän autoihin halutaan laittaa sateliittipaikantimia, meiltä halutaan kieltää käteisen käyttö ja kohta varmaan pitää asentaa omiin asuntoihinkin valvontakamerat että isoveli saa kytätä ettei kansalainen vaan tee rikoksia omassa kodissaan. “Jokainen on syytön,kunnes toisin todistetaan”, paskanmarjat, tuntuu pikemminkin siltä että jokainen on syyllinen kunnes toisin todistetaan. Oma huippunsa ovat vihapuhelait, joissa syyllisyys ratkaistaan sen perusteella kokeeko joku oman suojellun ryhmänsä tulleen loukatuksi.
  Sitten taas toisaalta eräät ihmisryhmät saavat kulkea koko Euroopan halki, ilman mitään passeja tai muitakaan henkkareita tai seurantaa ja väittää olevansa vaikkapa Muhis Äl-Ähläm Syyriasta, vaikka todellisuudessa voikin olla vaikkapa Ahmed El-Ahne Marokosta.

 3. Käteisen käytön kieltämisellä mahdollistetaan paitsi kattava maksuliikenteen valvonta myös negatiiviset talletuskorot. Molemmat ovat sairaita ilmiöitä.

 4. Aloitin kortilla maksamisen vasta tänä vuonna. Eli melkeinpä 40 vuotta pärjäsin käteisellä ennen sitä. Sikamaiset maksut automaateista ovat syy tähän: niitä on monen eri firman tahosta pystytetty huoltoasemille ja kauppoihin. Ennen automaatit olivat ulkona. Ja ennen oli kolikkopuhelimia. Helvetin käteviä kapistuksia, varsinkin kun sinulla oli maksukortti.

  Kolikoissa minua wituttaa se että kierrossa on 5-, 10-, ja 20-senttisiä, jotka ovat inhottavia, likaisia, TURHIA kapistuksia. Ne pitäisi poistaa. Niillä ei ole mitään arvoa. 20 sentillä ei saa kaupasta edes yhtä sipulia. Tuota pidän mittarina rahan nimellisarvon minimistä.

  Tilalle 25-senttinen, euron & kahden kolikot, kympin seteli ja siitä ylöspäin normaalisti. Märkiä, paskaisia, likaisia vitosia kun edes näkee, niin tulee mieleen Unkarin kosteat, ilskottavat florintit, joilla ei ollut paskankaan arvoa. Ja ne 1 500 000 mustalaista siellä Unkarissa. *yrjö* Muutoin oli kivaa 2000-luvun alussa siellä. Tupakki ja olutkin olivat halpaa. Hienossa yökerhossakin tuoppi maksoi 2,50 €. Jengi nauroi minulle kun polttelin tupakkia — oli, kuulemma, merkki jota vain paikalliset tenuseipäät suitsuttelivat.

  Eipä tarvitsee enää siis taskussa kantaa rahojaan. Viime syksyyn asti niin tein. Sitten vanha jäärä teki muutoksen. Mutta minähän olen revisionisti, joten pystyn toki sellaiseen!

  Käyttäkää rahanne fiksusti: älkää tuhlatko kuppiloissa kahviin tahi kaljaan tai alkon kalliisiin viinin- taikka viinanlitkuihin. Saunabisset ja -limpparit — ja siinä samassa juustot ym. — kannattaa hakea Eesti Vabariikin puolelta. Jos tupakki tai sikari maistuu, niin Tallink/Eckerö Line -lautalla esim. Al Capone filterilliset pikkusikarit maksavat 3 € paketti. Hinta Suomessa jo lähempänä seitsemää euroa.

  Nyt tein poikkeuksen ja ostin KKK-marketista Legenda-nimistä 4,5 til.%-vahvuista saunaolutta tölkissä, à 92 senttiä.

  Syökää hyvin, lukekaa, liikkukaa luonnossa ja katsokaa vaikka Areenasta koriksen MM-skabojakin välillä. Suomi–Ruotsi-ottelua ja muitakin kesän YU-kisoja voi sieltä vielä tiirailla jälkikäteenkin. Ah, niitä naisaitureita, korkeus- ynnä pituushyppijöitä, kolmiloikkaajia, seiväskaunottaria jne. Edes jotakin hyvää YLEltä — 500 000 000 euron vuosibudjetilla. ¦D

  Herran haltuun.

Comments are closed.