Koti Uutisia Kotimaa Itämeren turskan kanta on romahtanut

Itämeren turskan kanta on romahtanut

2
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan Itämeren turskan syönti on lopetettava välittömästi, koska kanta on romahtanut. Jotta Itämerestä saataisiin myös jatkossa turskaa, on kantaa elvytettävä, mikä onnistuu vain, jos turskan kalastus lopetetaan toistaiseksi kokonaan. Turskan kantaan vaikuttaa kalastuksen lisäksi myös Itämeren heikko tila.

– Itämeren turskakantojen tila on todella huolestuttava. Saaliit ovat käytännössä romahtaneet, ja erityisesti Itämeren pääaltaalta pyydetty niin sanottu itäinen turska on pienikokoista ja huonokuntoista, sanoo WWF:n Matti Ovaska ja jatkaa:

– Helpoin ja nopein tapa auttaa turskakantoja olisi ylikalastuksen lopettaminen. Saaliskiintiöt on poliittisella päätöksellä nostettu toistuvasti tieteellisiä suosituksia suuremmiksi.

Turskaa kalastetaan lähinnä Itämeren eteläisemmissä vesissä. Suomen vesistössä turskaa ei suuremmissa määrin ole.

Lähde: Yle

2 KOMMENTIT

  1. Siihen on yksinkertainen syy. Turskakanta vaatii suolavesipulssin jotta sen kutu onnistuu. Vähäsuolaisessa vedessä turskanmäti vajoaa hapettomiin syvänteisiin. Kunnon suolavesipulsseja tulee tanskan salmista erittäin harvoin noin 10-15 vuoden välein. Turska mitä meillä syödään pakaste- ja kapakalana tulee norjasta, grönlannista ja alaskasta. Tuskimpa espanjalaiset ja portugalilaisetkaan troolaa pohjanlahdella sitä. Joten kyllä minusta sitä lipeäkalaa voi syödä edelleenkin huoletta.

    • Ainakin Lisobonissa turska on suositttua ravinteleissa.
      Kyllä näille kahdelle roistokansalle kelpaa kala kuin kala, se kuuluu heidän kulttuuriinsa, kaikki syödään mitä verkkoon tarttuu.

Comments are closed.