Koti Uutisia Israelin suurlähettiläs hyökkää Fidesz-puoluetta vastaan

Israelin suurlähettiläs hyökkää Fidesz-puoluetta vastaan

0
Ilan Mor.
Ilan Mor.

Israelin Unkarin-suurlähettiläs Ilan Mor on hyökännyt Zsolt Bayeria, Unkarin hallitsevan Fidesz-puoleen toista perustajaa vastaan artikkelisarjan vuoksi. Artikkelisarja syyttää juutalaisia kommunismista ja toteaa, että antisemitismi on luonnollinen reaktio juutalaisten käytökseen.

Suurlähettiläs Mor sanoi, että Bayerin artikkelit Fidesziä kannattavassa sanomalehti Magyar Hírlapissa ovat “täydellisessä ristiriidassa Unkarin hallituksen lausuntojen kanssa, jotka tukevat ystävyyttä ja yhteistyötä” Israelin kanssa.

4. huhtikuuta Mor kirjoitti kirjeen Peter Petanille, Magyar Hírlapin päätoimittajalle. Kirjeessä hän tuomitsi Bayerin “avoimen antisemitismin levittämisestä ja kiihottamisesta juutalaista kansaa ja Israelia vastaan”. Kirjeen olemassaolon paljasti Budapestissa toimiva juutalainen lehti Szombat, joka julkaisi sen kokonaisuudessaan.

Artikkelisarjansa kolmannessa osassa Bayer toteaa, että juutalaiset vainot toisen maailmansodan aikana johtuivat juutalaisten roolista Unkarin neuvostotasavallassa vuonna 1919, jolloin sitä johti juutalainen Bela Kun (Cohen). Lyhyen hirmuvallan jälkeen Kun/Cohen kukistettiin, ja hän pakeni Neuvostoliittoon.

“Miksi olemme yllättyneitä – talonpoika, jonka ratkaiseva kokemus oli se, kun juutalaiset tunkeutuivat hänen kyläänsä, hakkasivat papin kuoliaaksi ja uhkasivat muuttaa kirkon elokuvateatteriksi – miksi siis olemme järkyttyneitä, kun 20 vuotta myöhemmin hän katsoo ilman sääliä, kun santarmit raahaavat juutalaisia kylästä pois?”, Bayer kirjoitti.

Artikkelisarjan 14. osassa Bayer tuo esille tekopyhyyden sotarikollisten käsittelyn suhteen. Israel ja Simon Wiesenthal -keskus syyttivät unkarilaista Charles Zentaita juutalaisten murhista. Nämä johtivat myös kansainvälistä projektia saada 86-vuotias Zentai luovutetuksi Unkarista Itävaltaan. Luovutustaistelu kuoli kuitenkin kuusi vuotta myöhemmin itsestään, kun selvisi, että toinen henkilö oli jo tuomittu rikoksista, joista Zentaita syytettiin, ja että koko noitavaino oli keksitty.

Kun unkarilaisen kansallismielisen sijaan syytettiin juutalaista kommunistia, oli reaktio täysin toisenlainen. Salomon Morel johti Zgodan työleiriä Puolassa ja aiheutti ainakin 1 500 puolalaisen ja saksalaisen kuoleman. Hän oli myös Puolan työväenpuolueen johtavia jäseniä ja eversti Puolan salaisessa poliisissa.

Kommunismin kukistuttua Puola halusi Morelin oikeuteen sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Morel lensi Israeliin ja sai välittömästi juutalaisena kansalaisuuden. Israel kieltäytyi luovuttamasta häntä antisemitismiin vedoten, kunnes Morel kuoli Tel Avivissa vuonna 2007.

Lähde: The New Observer