Koti Uutisia Rikos Israelin suurimmalle pankille tuomio diaspora-juutalaisten rikollisten avustamisesta

Israelin suurimmalle pankille tuomio diaspora-juutalaisten rikollisten avustamisesta

0

Israelin suurin pankki, kansainvälisesti toimiva Bank Hapoalim sai viime viikolla Yhdysvalloissa tuomion lähes 20 vuotta jatkuneesta rahanpesu- ja veronkiertojuonesta. Tuomioistuimen mukaan juutalaispankki oli avustanut Amerikassa asuvia verovelvollisia piilottamaan varansa ulkomaille viranomaisten ulottumattomiin.

Tuomarin mukaan juutalaispankki mahdollisti veropetoksia ainakin 7,6 miljardin dollarin edestä perustamalla asiakkailleen salaisia pankkitilejä Sveitsiin ja Israeliin. Rikosten todellinen mittakaava voi salailun vuoksi olla huomattavasti suurempi.

Vaikka Bank Hapoalimin tehtailemat petokset kapusivat lähes kahdeksaan miljardiin dollariin, joutuu se maksamaan rikosten skaalaan verrattuna hämmästyttävän vähän vahingonkorvauksia – alle miljardi dollaria. Syy pankin pehmeälle kohtelulle voi olla se, että laitos on verkostoitunut tiiviisti globaalin juutalaiseliitin kanssa. Sen asiakkaisiin kuuluu muun muassa Donald Trumpin juutalainen vävy Jared Kushner, jota juutalaislehdistö on kutsunut “Amerikan todelliseksi presidentiksi“.

Juutalaispankilla on konttoreita myös Amerikan, Israelin ja Sveitsin ulkopuolella. Se on sotkeutunut aiemmin muun muassa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun korruptioskandaaliin sekä esiintynyt Panaman papereissa.

Lähde: OCCRP