Koti Uutisia Islanti saa ensimmäisen moskeijansa

Islanti saa ensimmäisen moskeijansa

2

Islantia pohjoismaiseksi, monikulttuurista vapaaksi paratiisiksi kuvitelleet voivat nyt hieraista silmiään; maa saa ensimmäisen moskeijansa, joka rakennetaan Reykjavíkiin.

UK_Moskeija_islantiin

Kunnanvaltuusto päätti viime viikolla rakentaa maan ensimmäisen moskeijan itäisen Reykjavíkin kaupunginosaan nimeltä Sogamýri. Ensi vuonna valmistuvaksi suunniteltuun 800 neliömetrin moskeijaan rakennetaan yhdeksän metriä korkea minareetti.

Oman kulttuurin ja kielen vaalimisesta tunnetussa Islannissa poliitikkojen päätös on herättänyt vastustusta. Kantansa on ilmaissut esimerkiksi entinen Reykjavíkin pormestari Ólafur F. Magnússon, joka kirjoitti Morgunbla∂i∂-lehden mielipidekirjoituksessaan, että projekti “voi olla vaarallinen kulttuurillemme ja kansalliselle turvallisuudelle”.

Moskeijan sijaan Magnússon toivoo paikalle rakennettavan pohjoismaisille jumalille omistetun temppelin: “Tällainen kulttuurinen helmi toisi iloa enemmistölle kaupungin asukkaista, kuten myös muille islantilaisille, eikä se olisi yhtä lailla väärässä paikassa kuin moskeija.”

 
Faktaa: Maahanmuutto Islannissa

Islannissa noin kymmenen prosenttia asukkaista on maahanmuuttajia, joista 694 on islamin uskon tunnustajia joissakin kahdesta muslimijärjestöstä. Euroopan ulkopuolisia maahanmuuttajia on runsaasti Filippiineiltä, kun taas suurin eurooppalaisista koostuva maahanmuuttajaryhmä on puolalaiset. Islannissa on myös joitakin juutalaisia, vaikka osa heistä on muuttanut nimensä sulautuakseen paremmin maan väestön joukkoon. Liittoutuneiden miehityksen aikana maahan tuli 2 000 juutalaista, lähinnä brittiläisarmeijan kautta. Naton tukikohtaan Keflavikiin perustettiin juutalainen seurakunta, jota johti amerikkalainen rabbi.

 
Lähteet: Nordfront, The Reykjavík Grapevine

2 KOMMENTIT

 1. Ehkä toi on sellanen maallistuneiden kivamuslimien (esim. Suomen tataarit) pieni “rukoushuone” niin kuin monikultturistit niitä kutsuvat. Sellainen vielä menisi, eihän tataarienkaan moskeijasta ole ollut mitään haittaa. Toi minareetti kyllä vähän epäilyttää.

 2. Reykjavikin ent. pormestari on oikeassa.

  Moskeija ei ensinnäkään kuulu Islantilaiseen mielenympäristöön ja maisemaan.
  Eikä se kuulu eikä ole osa Islantilaista kulttuuria ja historiaa.

  Pois kaikki moskeijat Islannista! Islanti on viikinkien maa. Ja nykyään kristitty valtio.

  Pieni rukoushuone sallittakoon. Siinä kaikki.

  Islamin aggressiivinen ekspansio näyttää ulottuvan kaikkialle.

  Islanti on taistellut menestyksellä EU jäsenyyttä vastaan. EU on salakavalasti rahoittanut moskeijoiden rakentamista eurooppalaisiin suurkaupunkeihin.

Comments are closed.