Koti Uutisia Isisistä palaavia tuetaan Ruotsissa

Isisistä palaavia tuetaan Ruotsissa

0

uk_isis_ruotsi

Tietojen mukaan ainakin 140 henkilöä on liittynyt Isisiin Ruotsista, ja nyt usea kunta on alkanut toimiin jihadistien tukemiseksi heidän palatessaan kotiin.

Esimerkiksi Lundissa, josta Isisiin on lähtenyt paljon väkeä, tehtiin muistio, jonka mukaan jihadisteja tuetaan muun muassa hankkimalla heille asunto ja tarjoamalla puuhastelua tai suoraa toimeentulotukea ja esimerkiksi ajokortti, jos se edesauttaa yhteiskuntaan palaamista.

Muistionlaatija Christoffer Carlsson kertoo, että henkilö, joka lähtee tuollaisesta extremistimiljööstä, tarvitsee usein monenlaista tukea. “Henkilön tarvitsee tulla takaisin työmarkkinoille, hän tarvitsee ehkä ajokortin, velkasaneerausta ja katon pään päälle […]. Henkikö ehkä yrittää tulla takaisin mukaan yhteiskuntaan ja epäonnistuu, jos häntä ei tueta. Tässä tapauksessa on suuri riski, että hän lähtee takaisin Isisiin.”

Myös Örebrossa, Malmössä ja ainakin Borlängessä tuetaan kotiin palaavia jihadisteja. Viime vuonna Örebron kaupungin puisto-osasto tarjosi haravointia Syyriasta palaaville “uusruotsalaisille”. Muutama puisto-osaston työntekijä irtisanoutui tuolloin toimestaan, koska he eivät halunneet työskennellä henkilöiden kanssa, jotka olivat katkoneet ihmisten kauloja.

Asia on saanut kritiikkiä Lundissa, mutta “jihadistisosiaalityöntekijä” (Ruotsin sosiaalitoimessa oma erillinen virkamies, joka työskentelee kotiin palaavien jihadistien tukemiseksi) Anna Sjöstrand on aivan eri mieltä: “He ovat ihmisiä siinä kuin muutkin, heidän pitää saada samaa apua kuin muidenkin ihmisten, jotka hakevat apua. Emmehän me voi sanoa, että valitsit väärin, joten sinulla ei ole oikeutta tulla takaisin ja elää yhteiskunnassamme.

Lähde: PaavoTajukangas.com