Koti Uutisia Ulkomaat Intia yrittää karkottaa Monsanton GMO-puuvillamonopolin maastaan

Intia yrittää karkottaa Monsanton GMO-puuvillamonopolin maastaan

1

Amerikkalaisyhtiö Monsanto ollut absoluuttinen monopoli Intian puuvillamarkkinoilla vuodesta 1998. Noin 90 prosenttia Intian puuvillasta on peräisin Monsantolta. Nyt Intian päättäjät koettavat kuitenkin karkottaa maailman suurimman GMO-siementen tuottajan pois markkinoiltaan luodakseen paremmat olosuhteet kotimaisille maanviljelijöille.

Bioteknologian jättiläinen Monsanto on valittanut Delhin hovioikeuden päätöksestä, joka Intian kansalliseen lainsäädäntöön vedoten esti amerikkalaisjätin patentoimasta geenimuunneltuja puuvillalajikkeitaan Intiassa. Päätös tehtiin sen jälkeen kun Indian Nuziveedu Seeds (NSL) valitti, ettei kasveista voi saada patentteja Intiassa ja vaatia tekijänoikeusmaksuja intialaisilta siementen tuottajilta.

Ikään kuin hyväntahtoisena eleenä tuomioistuin antoi Monstatolle kolme kuukautta aikaa rekisteröidä geenimuunnellut puuvillansa Plant Varieties Act -järjestelmässä (PVA), mikä oikeuttaisi amerikkalaisyhtiön keräämään provisioita heidän kehittämistään puuvillalajikkeista mutta menettämään kontrollin niiden geenirakenteista. Tuomioistuin myös antoi intialaisille maanviljelijöille luvan käyttää Monsantolta saatavia tietoja puuvilla-alan kehittämiseen.

Monsanto hylkäsi tarjouksen ja valitti tuomiosta Intian korkeimpaan oikeuteen. NSL kommentoi tiedotteessaan, että he seisovat oikeuden päätöksen takana, ettei maataloustuotteita, mukaan lukien kasvit, voi patentoida Intiassa.

Lähde: RT

1 KOMMENTTI

  1. Alan voida pahoin aina kun luen näistä Monsanto toimista. 🙁

Comments are closed.