Koti Aktivismiraportit Infotilaisuuksia hätämajoituskeskuksista Pirkanmaalla

Infotilaisuuksia hätämajoituskeskuksista Pirkanmaalla

4

Pirkanmaan ryhmän jäseniä on osallistunut hiljattain pidettyihin hätämajoituskeskusaiheisiin keskustelutilaisuuksiin.

24092015 virastotalo

Infotilaisuus Ylöjärvellä 24. syyskuuta

Ylöjärven seurakunta sekä Ylöjärven kaupunki halusivat pitää torstai-iltana 24. syyskuuta tiedotustilaisuuden ylöjärveläisille ja erityisesti Julkujärven asukkaille koskien yllättävää hätämajoitusta Julkujärven leirintäkeskukseen. Pakolaisia alettiin lähettää leirikeskukseen tiistaina 22. syyskuuta, vaikka alustavan tiedon mukaan heidän piti saapua vasta torstaina.

Tilaisuudessa toimi puheenjohtajana kirkkoherra Kimmo Reinikainen. Paikalla oli kolmisenkymmentä enemmän tai vähemmän huolestunutta kansalaista. Pakolaiskeskusteluun oli saapunut myös neljä pakolaista: kolme Irakista ja yksi afganistanilainen. Kaikki aikuisia miehiä.

Heti tilaisuuden alkaessa nämä “sotalapset” saivat esitellä itsensä ja kertoa matkastaan Suomeen. He jakoivat surulliset nyyhkytarinansa siitä, kuinka he ovat joutuneet jättämään perheensä kotimaihinsa ja miten he ovat menettäneet kaiken.

Kuntalaiset saivat esittää askarruttavia kysymyksiä pakolaisille, paikalla olleelle poliisille, SPR:lle, kirkon työntekijöille sekä kaupunginjohtajalle.

Pakolaisille esitettiin pari aivan aiheellista kysymystä:

– Miksi tulit juuri Suomeen? Miksi et voinut jäädä esimerkiksi Saksaan?
– Viisumiongelmia. Kuulin, kuinka kaunis maa Suomi on, tarpeeksi kaukana

– Kun tilanne rauhoittuu kotimaassasi, lähdetkö heti takaisin?
– Kyllä, jos mahdollista.

– Minkälainen mies jättää vaimonsa ja lapsensa sodan jalkoihin ja lähtee itse karkuun?
– Nuorilla miehillä on suurempi riski jäädä, koska heitä yritetään värvätä tai heitä pakotetaan sotaan mukaan. Naiset ja lapset ovat turvassa siellä.

Kiihkein keskustelunaihe oli se, miksi asukkailta ei ollut kysytty mitään keskuksen perustamisesta.

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto on aikaisemmin ilmoittanut, ettei Ylöjärven kunta perusta yhtäkään hätämajoituskeskusta. Toisin kuitenkin kävi. Hän perusteli asian niin, ettei kunnalta enää kysytty mielipidettä vaan heidät pakotettiin. Seurakunta kuulemma hoitaa tätä toimintaa eikä kunta. Kunnassa ollaan vain “sivustaseuraajia”. Rivien välistä oli huomattavissa, ettei Sorvanto ollut tästä tilanteesta itsekään kovin riemuissaan.

– Miksi asukkaille ei sitten kerrottu?
– Ei voi mitään, kaikki tapahtui niin nopeasti. Hokemaa jatkettiin loputtomiin eri tahoilta ja yritettiin taivutella ihmisiä uskomaan, ettei kukaan ollut tähän varautunut. Olisi ollut kaksi vaihtoehtoa, joko perustetaan hätämajoituspaikka pakolaisille tai sitten he saisivat vapaasti levittäytyä pitkin kyliä ja maita.

– Mitä sitten, kun ensimmäistä lasta tai naista ahdistellaan kylällä?
– Kaikenlaista voi sattua, kun ollaan ihmisten kanssa tekemisissä, se on vaan elämää, kuului kirkkoherra Reinikaisen jäätävä vastaus.

Tämän jälkeen puheenvuoron sai Virpi Kaltio Sisä-Suomen poliisista. Hän yritti kannustaa ajattelemaan, että Ylöjärven asukaslukuun nähden (alle 33 000) 38 pakolaista Julkujärven leirintäkeskuksessa ei olisi niin iso juttu. Lisäksi Kaltio vertasi ylöjärveläisten huolta hyttysten ininään, koska onhan Tampereella jo 700 pakolaista. Hän myös vakuutteli, että poliisi on järjestänyt pakolaisille tilaisuuden, jossa kerrotaan Suomen lainkäytännöstä ja jos jonkinlaista ongelmakäyttäytymistä esiintyy, se saattaa vaikuttaa kielteisesti turvapaikkahakemukseen.

Tunnelma oli välillä aika kireä ja vastakkainasettelua oli huomattavissa. Silti oli poikkeuksellisen hienoa, miten mielipiteitä sai jakaa ja huolia kertoa avoimesti. Moniin kysymyksiin ei kuitenkaan osattu antaa konkreettista vastausta, vaan ne lakaistiin maton alle. Muun muassa kysymykset uskonnosta perusteltiin sillä, että “on turvapaikanhakijoissa myös kristittyjä”.

Alustavat suunnitelmat hätämajoituskeskuksista ja niistä tehdyt sopimukset ovat voimassa ainakin vuoden loppuun asti – “sitten katsotaan mitä tehdään jatkossa”.

 

Hätämajoituskeskuksen infotilaisuus Tampereella 24. syyskuuta

Tampereen kaupunki järjesti 24. syyskuuta kaupunkilaisille yleisötilaisuuden turvapaikanhakijoiden hätämajoituksesta. Tapahtuma taisi tulla myös heille hieman yllättäen, koska siitä kerrottiin vain kaksi päivää ennen tilaisuutta. Paikalla oli muun muassa kaupungin, poliisin, kirkon ja SPR:n edustajia sekä myös maahanmuuttajia, jotka toimivat niin sanottuina asiantuntijoina.

Tapahtuman kulku oli hyvin samanlainen kuin muuallakin, missä vastaavia “infotilaisuuksia” on järjestetty; korostettiin, ettei kaupungille aiheudu tästä kuluja, vaan valtio maksaa kaiken eikä kansalaisten turvallisuus tule vaarantumaan. Tuohon väittämään he eivät varmasti tosin usko itsekään.

Tampereella mielipiteiden esiin tuominen oli kielletty ja yleisön tuli esittää vain kysymyksiä. Varsinkin kriittiset mielipiteet keskeytettiin nopeasti, kun taas maahanmuuttajiin myönteisesti suhtautuvat saivat kertoa mielipiteitään vapaammin. Ehkä isoin uutinen, joka tapahtumassa kerrottiin, oli pormestarin ilmoitus, jonka mukaan Tampereen kaupunginhallitus on ottanut periaatteellisen myönteisen kannan pakolaiskeskuksen perustamiseksi, mikäli siihen tulee tarvetta.

Tapahtuma on kuultavissa kokonaisuudessaan Aamulehden nettisivuilta.

 

Liity Pirkanmaan aktivistiryhmään ja rakenna kanssamme suomalaista Suomea! Ota yhteyttä: pirkanmaa[at]hushmail.com

4 KOMMENTIT

  1. Tuhotkaapa sitten vielä Ylöjärvikin… Eipä siinä, kohta on Suomen kansan kuppi nurin ja silloin saa Sipilä ottaa ja lentää!

  2. Lahdessa järjestetään tiistaina 13.10.2015 Monitoimitalo Jalossa (Sarvikuja 1 15950 Lahti)infotilaisuus klo 18-20. Kaikki SVL:n kannattajat joukolla tukemaan kriittisiä kommentteja esittäviä lahtelaisia patriootteja. Pakolaiset ja matut on saatava pois Suomesta heti!
    Miksi matut saavat käyttöönsä entisen vanhainkodin upeat tilat, joita ei ollut muka vara ylläpitää? Vanhukset pakkosiirrettiin vuosi sitten ahtaisiin sairaaloihin. Nyt kuitenkin on jo aloitettu kaupungin toimesta esivalmistelut, siivoaminen, piha-alueiden ehostaminen ja lämmittäminen matujen tulon takia, vaikka virallista päätöstä savunaamojen vastaanottamiseen Jalkarannassa ei edes ole. Kyllä rahaa nyt löytyy ja varmasti päätös on jo kabineteissa nuijittu. Hennalaankin matut tuotiin yllättäen salaa yön tunteina, eikä kaupunkilaisille etukäteen kerrottu sairaasta hankkeesta mitään. Jalkarannassa pehmennetään asukkaiden kantoja sanomalla, että alueelle sijoitetaan “enimmäkseen lapsiperheitä”. Näkis vaan. Hennalassakin pyörii miespuolisia IPhone-pellejä mustat tukat rasvasta kiiltäen ja kantaväestöä halveksuen.

Comments are closed.