Koti Uutisia Ilja Janitskin pidätettiin torstaina – odottaa päätöstä luovutuksesta Suomeen

Ilja Janitskin pidätettiin torstaina – odottaa päätöstä luovutuksesta Suomeen

0

UK_mv-lehti

MV-lehden päätoimittaja Ilja Janitskin pidätettiin torstaina Interpolin etsintäkuulutuksen alaisena asuinkaupungissaan Barcelonassa Espanjassa.

Eilen julkaistulla videolla Janitskin kertoo muun muassa, että hänet vietiin Espanjan kansallisen poliisin Policía Nacionalin laitokselle ja että hän oli siellä kolme päivää. Lauantain vastaisena yönä Janitskin tuotiin bussilla Madridiin kädet ja jalat sidottuina sekä tiukan turvavyön köyttämänä. Suomen oikeuslaitos oli nähtävästi luonnehtinut virka-apupyynnössään Espanjan poliisille Janitskinia “erittäin vaaralliseksi”, ja näin hänelle pakkosyötettiin seitsemän tunnin bussimatkan aikana rauhoittavia Diapameja.

Vangitsemisoikeudenkäynti oli järjestetty lauantaiaamulle. Käsittelyssä Espanjan oikeuslaitos ei katsonut lainkaan tarpeelliseksi vangita Janitskinia. Janitskin antoi ymmärtää, ettei oikeussalissa suhtauduttu kovinkaan vakavasti suomalaisviranomaisten seitsemään syytekohtaan, jotka koskivat muun muassa kunnianloukkauksia, uhkauksia ja kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Janitskinin espanjalainen asianajaja Juan Ignacio Navas Marqués kertoi, ettei hän saanut prosessiin lainkaan apua Janitskinin suomalaiselta asianajajalta Matti Nurmelalta. Nurmela oli vastannut Navas Marquésin puheluun vain, että hänellä “on vähän kiire”.

Janitskin on nyt vapaana ja odottaa tämänhetkisen tiedon mukaan lopullista päätöstä hänen luovuttamisestaan tai luovuttamatta jättämisestään Suomeen. Hän kertoi videolla taistelun sananvapauden puolesta jatkuvan kaikesta huolimatta.

Lähde: MV-lehti (1, 2, 3)