Koti Uutisia Hyvää Aleksis Kiven päivää!

Hyvää Aleksis Kiven päivää!

3

UK_Aleksis_Kivi

10.10. on vakiintunut kalenterissa Suomen ensimmäisen ammattikirjailijan syntymäpäivän kunniaksi suomalaisen kirjallisuuden päiväksi. Aleksis Kiveä (oikealta nimeltään Alexis Stenvall) voidaan hyvin pitää yhtenä suomalaisen kansalliskirjallisuuden luojista.

Aleksis Kivi syntyi 10.10.1834 Nurmijärvellä. Kiven lapsuutta on kuvailtu onnelliseksi, mutta myöhemmin elämässä Kivi joutui kokemaan myös puutetta ja sairauksia. Vuosina 1821–1868 kirjoitti ylioppilaaksi ainoastaan seitsemän nurmijärveläispoikaa, ja näistä seitsemästä ainoastaan Aleksis Kivi oli tavallisen kansan lapsi, muiden ollessa säätyläislapsia. Ylioppilaaksi kirjoittamisen jälkeen Kivi päätti ryhtyä suomenkieliseksi kirjailijaksi ja suuntasikin yliopistoon edetäkseen uralla.

Aleksis Kiven tuotannosta ehkä tärkeimmäksi nousee ensimmäinen merkittävä suomenkielinen romaani, Seitsemän veljestä. Harmillisesti teoksen arvo ja realistisen kansankuvauksen merkittävyys ymmärrettiin vasta Kiven kuoleman jälkeen. Kivi kirjoitti myös useita näytelmiä, joista suosituimpana pidetään vuonna 1864 julkaistua Nummisuutarit-näytelmää.

Elämänsä aikana väheksytty ja vanhempana sairauksista ja henkisestä pahoinvoinnista kärsinyt Kivi kuoli 31.12.1872 veljensä luona. 38 elinvuotensa aikana Kivi jätti suomalaiseen kirjallisuuteen mittaamattoman arvokkaan jäljen ja loi pohjan suomenkieliselle kertomakirjallisuudelle. Ansaitusti hänen syntymäpäivänsä sai lisämääritteen “suomalaisen kirjallisuuden päivä”.

3 KOMMENTIT

  1. Ollaan 1800-luvun kansallismielisyydestä mitä mieltä tahansa, ei näiden merkkihenkilöiden merkittävyyttä voida mitenkään ohittaa. Kulttuurin ja kielen yhteyden tulee säilyä myös tuleville polville, ja Aleksis Kiven kaltaiset hahmot ovat tehneet siitä mahdollista. Harvoja liputuspäiviä, jolloin lipun oikeasti kuuluu tangossa liehua!

  2. Hei tämä on hyvä idea, että julkaisette merkkipäivinä aina aiheeseen sopivan “henkilökuvauksen”.

    Kiitos!

  3. Seitsemän veljestä kuului vielä joitakin aikoja sitten niihin kirjoihin, jotka oli “pakko” lukea. Eikä tekisi pahaa nykynuorillekaan tutustua myös Suomen lähihistoriaan kirjallisuuden kautta. Aina siitä jotain oppii.

Comments are closed.