Koti Artikkelit Huumeiden käyttö näkyy jo Suomen jätevesissä

Huumeiden käyttö näkyy jo Suomen jätevesissä

7

Erään pohjoismaisen yliopiston kemian professori kertoi muutama vuosi sitten eteenpäin urbaanina legendana, että Tukholmassa huumeiden käyttö on jo sen verran rajua, että se näkyy viikonlopun jälkeen piikkinä juomavedessä. Vaikka tämä professori ei välttämättä ollut perehtynyt sen enempää tutkimuksiin veden laadusta, oli tuossa sanomassa perää.

Kesäkuussa 2018 Science of The Total Environment -tiedejulkaisu julkaisi ensimmäisen pohjoismaisia suurkaupunkeja koskevan jätevesitutkimuksen, jossa todettiin huumeiden käytön näkyvän piikkinä viikonloppujen jätevesianalyysituloksissa.

Huumausaineita käytetään Suomessa nykyään jo niinkin laajalti, että niiden jäänteet näkyvät jätevedessä. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL on tutkinut jätevesiä jo vuodesta 2012 selvittääkseen huumeidenkäytön yleisyyttä sekä eri huumeiden suosiota. Suomalaisten suurkaupunkien jätevesissä näkyy selvästi esimerkiksi amfetamiinin, ekstaasin, metamfetamiinin ja kokaiinin jäänteitä.

Jätevesissä esiintyvien huumejäänteiden määrät ovat myös viime vuosien aikana lisääntyneet. Määriä on myös verrattu huumetakavarikoinnin määrään. Esimerkiksi vuonna 2014 amfetamiinia, metamfetamiinia ja kokaiinia arvioitiin käytettäneen 5–10-kertainen määrä huumetakavarikointeihin nähden, mikä sinänsä viestii viranomaisten epäonnistumisesta huumausaineiden vastaisessa työssä.

Vuonna 2017 tehty australialainen tutkimus totesi, että laittomien huumeiden ja huumausaineina käytettävien lääkeainevalmisteiden määrä ei ole lisääntynyt vain jätevesissä vaan myös pintavesissä ja juomavedessä, myös Euroopassa. Näiden huumejäämien kohtalosta ja vaikutuksesta ekosysteemissä ei tiedetä. Pelkät huumeet eivät kuitenkaan ole ongelma; jätevesiin kertyy myös suuria määriä lääkeainejäämiä ja tuotteita kehossa metaboloiduista lääkkeistä. Merkittäviä jäämiä tulee esimerkiksi antibiooteista, särkylääkkeistä, hormonaalisista ehkäisypillereistä, mielialalääkkeistä sekä muista massiivisesti myydyistä lääkeainetuotteista.

Sekä lääkeaineet että huumeet lukeutuvat kemiallisesti pieniin orgaanisiin molekyyleihin, joita ei voi kokonaan puhdistaa jätevedestä, joten jäämät kulkeutuvat eteenpäin. Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimuksen mukaan edellä mainitun kaltaisista molekyyleistä voi yleensä puhdistaa noin 95 prosenttia, joten jäljelle jäävä viisi prosenttia kulkeutuu puhdistusprosessista eteenpäin aiheuttaen ongelmia luonnossa varsinkin veden eliöstölle ja kulkeutuessaan eteenpäin ihmiseen, myös ihmisessä.

Kuvakaappaus: THL.

Esimerkiksi rannikkokaupunkien vedenpuhdistamot johtavat jätevetensä mereen, muualla ne johdatetaan lähinnä muihin vesistöihin, joista jäämämolekyylit voivat potentiaalisesti siirtyä myös juomaveteen. Poistamisprosessin onnistuminen on myös kemikaalikohtaista: toiset aineet saa poistettua paremmin kuin toiset. Lisäksi tämäkin viisi prosenttia tarkoittaa nykytekniikoin havaittavissa olevia molekyylejä eikä siis välttämättä sisällä kaikkia haitta-aineita. Tästä käytännössä aiheutuu eri kemikaaleille krooninen matalatasoinen altistus, jonka pitkäaikaisseuraamuksia ei tunneta.

Haluaisitko juoda vettä, jossa on huumausaineiden jäänteitä?

Euroopassa esimerkiksi espanjalaisissa kaupungeissa on jo mitattu hanavedestä havaittavia kokaiini-, metamfetamiini- ja amfetamiinimääriä. Lisäksi hanavedessä on esiintynyt lukuisia muita huumausaineina käytettäviä aineita. Narkomaanit aiheuttavat siten paljon suuremman ongelman kuin heidän henkilökohtainen huumeidenkäyttönsä; tämä ongelma ja sen seuraukset koskevat koko yhteiskuntaa, ja pahimmillaan ne vaurioittavat koko ekosysteemiä palauttamattomasti.

V. K.

Lähteet:

Ala-Heikkilä, Minna (2017). Tampereen jätevesissä on kovista huumausaineista eniten amfetamiinia – ekstaasin käyttö lisääntyy. Aamulehti 8.11.2017.

Boleda, M. A. R., M. A. T. Galceran & F. Ventura (2009). Monitoring of opiates, cannabinoids and their metabolites in wastewater, surface water and finished water in Catalonia, Spain. Water Research, 43: 1126–1136.

Huerta-Fontela, M., M. T. Galceran & F. Ventura (2008). Stimulatory drugs of abuse in surface waters and their removal in a conventional drinking water treatment plant. Environmental Science & Technology, 42: 6809–6816.

LUT-yliopisto (2015). Lääkeainejäämät voidaan poistaa jätevedestä yli 95 prosenttisesti.

Löve, A. S. C., J. A. Baz-Lomba, M. J. Reid, A. Kankaanpää, T. Gunnar, M. Dam, K. Ólafsdóttir & K. V. Thomas (2018). Analysis of stimulant drugs in the wastewater of five Nordic capitals. Science of The Total Environment, 627: 1039–1047.

Rodayan, A., S. Afana, P. A. Segura, T. Sultana, C. D. Metcalfe & V. Yargeau (2015). Linking drugs of abuse in wastewater to contamination of surface and drinking water. Environmental Toxicological Chemistry, 35 (4): 843–849.

Rosa Boleda, M., M. Huerta-Fontela, F. Ventura & M. T. Galceran (2011). Evaluation of the presence of drugs of abuse in tap waters. Chemosphere, 84: 1601–1607.

THL. Jätevesitutkimus.

Yadav, M. K., M. D. Short, R. Aryal, C. Gerber, B. v.d. Akker & C. P. Saint (2017). Occurrence of illicit drugs in water and wastewater and their removal during wastewater treatment. Water Research, 124: 713–727.

7 KOMMENTIT

 1. Helsingin, Tampereen, Oulun, Lahden ja Turun juomavedestä pitäisi mennä jo sekaisin sillä niin suurta on näissä kaupungeissa huumeidenkäyttö.

 2. Nuorena kollina tuli joskus lausuttua illanviettoon lähtiessdä, jotta äly pois vaikka lamppuöljyllä ja eräs kolleega taas totesi, jotta taju pois vaikka tärpätillä. Tätä menoa riittää kohta hanavesi…

 3. Ei tarvi vissiin vetää mitään aineita kuin kahvia, sillä niitä löytää yllinkyllin jo ilmasta sekä vedestä.

 4. veikkaan et isoin osa huumausaine jäämistö on peräsin ns viihde käyttäjiltä, eikä niinkään narkomaaneilta. vähä sama asia ku suurin osa käyttåå alkoholia ja vain pieni osa on spurguja, sama pätee kamaan, olen huomannut sen itse. huumeethan ei ole mikään uusi juttu suomessa, vielä ennen yk:n “huumaus” aineiden yleisopimusta, noin 60 luku, suomessa myytiin heroiinia, amfetamiinia apteekissa erin nimisillä kauppanimillä. suomessa käytettiin heroiiniä eniten suhteessa väkilukuun 60 luvulla. toki mielestäni kaikki huumaavat/päihdyttävät aineet tulisi kieltää.pointtina lähinnä, että huumeet ovat olleet ongelma sen 100 vuottaan

  • Ja mitä muistamme -60 ja -70 luvuista? Armeijassa missä pitkätukkaiset suuret ikäluokat joutuivat ensimmäistä kertaa pakko-vieroitukseen, oli suuria tappeluita ja tiukkoja vääntöjä. Alokkailla oli sen verran kovia vieroitusoireita että komppanioissa tarvittiin käsirautoja ja pamppuja. Näitä tarinoita kuultiin metsänuotioilla vanhempien toimiupseerien kertomina. Sanoivat että -80 luvulla porukka oli jo paljon rauhallisempaa, vaikka huutelua ja muutamia tappeluita olikin.

   Tuo “keskikaljasukupolvi” oli sitä huonointa materiaalia joka käytti huumeita. Ja se näkyy ihan ympäristössä. Oli niitä kunnollisiakin mutta suurin osa sen aikaisista “viihdekäyttäjistä” oli koko elämänsä työttöminä ja haki mielen samennusta aina kun mahdollista. Onneksi poikkeuksetta kaikki ovat poistuneet rasittamasta yhteiskuntaa.

   Huumeiden käyttäjä on yhtä itsekeskeinen persoona kuin alkoholisti. Molemmat tuhoavat ympäriltään kaiken ja vetävät usein perheetkin mukaan omaan kurjuuteensa. Siksi jo aikoinani sanouduin irti kaikesta sellaisesta joka palvelee alkoholisteja, alkoholin käyttöä, tupakointia tai huumeita (tavalla tai toisella). Ja käräytän poliisille aina kun mahdollista. Sillä nuo loiset tuhoavat sekä oman elämänsä ja yhteiskunnan kautta meidän kaikkien elämää.

 5. Nyt olemme vasemmistosaastan rakkaan aiheen äärellä. Mitenköhän (((media))) ja “päättäjät” eli Brüsselin huorat reagoivat ja vastaavat tähän, kun me vastustamme rappioyhteiskuntaa ja vassarit kannattavat?

  Kyllä narkkaaminen, pedofilia ja rappiohomoilu à la Siltsu vielä käännetään voitoksi ja voimavaraksi median toimesta — saatte nähdä!

 6. Milloinkohan nämä kaikesta päätellen epäisänmaalliset prätkäjengit nousevat taisteluun Vastarintaa vastaan? Onhan huumeet heidän pääsääntöinen tulonlähteensä. Kannattaa varoa noita rikollisia, sillä heillä on virkavallan suojelu.

Comments are closed.