Koti Uutisia Pohjoismaat Huume-epidemian kuriin saamiseksi Norja aikoo antaa ilmaista heroiinia käyttäjille

Huume-epidemian kuriin saamiseksi Norja aikoo antaa ilmaista heroiinia käyttäjille

21


Tuore suunnitelma saada Norjaa kiusaava huume-epidemia kuriin pohjautuu siihen, että maan valtio tarjoaisi käyttäjille ilmaista heroiinia. Tarkoituksena olisi ensisijaisesti estää yliannostusten määrää. Projekti on osa maan hallituksen ohjelmaa, jonka tavoitteena on parantaa huumeidenkäyttäjien elämänlaatua.

– Toivomme, että tämä aloite johtaa parempaan elämänlaatuun huumeidenkäyttäjien keskuudessa. Sellaiseen elämänlaatuun, joka on heille tänä päivänä tavoittamattomissa, kirjoittaa Norjan terveysministeri Bent Høie Facebookissa.

Ohjelman oletetaan käynnistyvän vuonna 2020. Tämän jälkeen lääkeluokiteltua heroiinia tullaan kirjoittamaan reseptillä noin 400 käyttäjälle. Jos kokeilu toimii, laajennetaan ohjelmaa ensimmäisestä 400 henkilöstä useammille. Norjasta tulee täten maailman neljäs maa, joka jakaa heroiinia kansalaisilleen Sveitsin, Alankomaiden ja Tanskan lisäksi.

Lähde: Nordfront

21 KOMMENTIT

 1. Koska Suomi alkaa jakamaan alkoholisteille ilmaista viinaa?

  Aika nurinkurinen lähestymistapa turskansyöjillä huumeongelmaan….mitä on tapahtunut yksilönvastuulle? Tuetaan ihmisiä, jotka ovat itse osansa valinneet…..ei saatana

  • Media, rahan lainaus ja isohko osa huumebisneksestähän on keskittynyt tietyn kasaaripoppoon käsiin.

 2. Eikö se ole juuri se yliannostus joka parantaa kansan taloutta ja yhteisön rakennetta? Kuollut huumeiden käyttäjä ei rasita yhteiskuntaa millään tavalla. Ei riippuvuutensa kautta lähiomaisia eikä rikollisuden kautta yhteiskuntaa. Niistä kun harvoin tulee 30 ikävuoden jälkeen yhteiskunnan jäseniä.

  Ostamalla huumeita valtio tukee järjestäytynyttä rikollisuutta. Vaikka ajtuksena se olisi kuinka hieno tahansa.

  • Eiköhän ne huumeet tule lääkeyhtiöltä vai luuletko, että valtion edustaja käy ostaa ne mafialta? 😃 Valtio ajattelee asian näin: Kun valtio antaa ne huumeet niin narkomaani ei rasita enään yhteiskuntaa, koska ei hänen tarvitse tehdä rikoksia ja tämän elämänlaatu paranee. Sehän tulisi yhteiskunnalle paljon kalliimmaksi jos narkomaani ei ole siinä hoidossa. Omasta mielestäni narkit pakkovieroitushoitoon (jos ei halua lopettaa saa tehdä seuraa diilereille syvään päätyyn) ja diilerit kylmäksi.

   • Lääkeyhtiöillä lienee kaksi vaihtoehoa tuottaa huumeita. Toinen on synteettisesti, eli keinotekoisesti rakentaa ne alkuaineista ja/tai kemikaaleista. Toinen on hankkia sopivaa raaka-ainetta ja jalostaa se siitä. Synteettinen valmistus on usein kallista ja vaatii laboratorio-olosuhteet. Jos ainesosia ei saada jonkun toisen tuotteen sivutuotteena, prosessin käynnistäminen on kallista. Ja siksi usein halvemmaksi tulee alkuperäinen valmistustapa, koska muutenhan se maailmallakin valmistettaisi synteettisesti.

    Ja kun mietitään ketkä omistavat raaka-aineet niin eittämättä omistavat tahot ovat huumepuolelle järjestäytyneitä rikollisliigoja. Eli ostaessaa lääkeyhtiöt tukevat rikollisia tahoja.

    Tässä tulee hyvin esille se Damokleen miekka jossa lääkeyhtiöt vahvistavat huumekartellien valta-asemaa samalla kun tarjoavat huumeita käyttäjille ilmaisiksi. Huumeiden käyttäjien elämä ei parane vaan se pysyy samanalisena. Ihminen joka saa huumeensa ilmaiseksi on aiempaa laiskempi. Ja hetken kuluttua alkaa vaatimaan aikaisempaa suurempaa annosmäärää joka yleensä johtaa jälleen rikolliseen toimintaan. Toisaalta, huumekartellit saavat entiseen tapaan tuloja koska nyt jälleenmyyjien ja salakuljettajien sijaan ostajina ovat lääkeyhtiöt. Tullin ja poliisin takavarikot jäävät pois jolloin tuotto jopa paranee tappioiden vähetessä.

    Ja jos ajatellaan että huumekartellien ja lääkeyhtiöiden takana ovat samat tahot, niin tällä tavalla nämä tahot saavat laillisen reitin maahan huumeilleen. Eikä odotettavissa ole käytön väheneminen vaan lisääntyminen. Koska osan käyttäjistä siirtyessä lääketeollisuuden huumattaviksi jää ensikertalaislle enemmän huumeita myytäväksi. Ja niiden hinnan laskiessa kysynnän vähetessä, ovat ne suuremman kansanosan ulottuvilla.

    Itse en näe tässä globaalissa oravanpyörässä mitään pelastusta käyttjille. Ehkä rikollisuus vähenee hetkeksi, mutta pidemmässä juoksussa samat ongelmat tulevat takaisin korkojen kanssa. Ratkaisuna olisi riittävä rajavalvonta jonka läpi ei pääsisi huumeita. Silloin pitkällä aikavälillä käyttö vähenisi kun annosten väli pidentyisi. Ja osa käyttäjistä palaisi verotuloja tuottavaan juopotteluun.

    Mutta niin kauan kun meillä on viranomaisissa “Aarnioita” niin niin kauan maahamme tulee huumeita.

    • “Lääkeyhtiöillä lienee kaksi vaihtoehoa tuottaa huumeita. Toinen on synteettisesti, eli keinotekoisesti rakentaa ne alkuaineista ja/tai kemikaaleista. Toinen on hankkia sopivaa raaka-ainetta ja jalostaa se siitä.”

     Ihan hyviä pointteja esität mutta asia ei liene aivan niin yksinkertainen. Ihan jo jos saan hieman korjata niin alkuaineista/kemikaaleista ei ole mitään järkeä lähteä syntetisoimaan heroiinin kaltaisia suuria molekyylejä, luonto hoitaa sen huomattavasti tehokkaammin. Eli päästään tähän “jalostukseen”, heroiinihan on siis käytännössä jalostettua morfiinia. Ja lääkeyhtiöillä on lailliset ja hyvät resurssit valmistaa morfiinia jo mielinmäärin turvautumatta mihinkään huumekartelleihin joidenka kanssa asioiminen nyt muutenkin on luotettavuudeltaan jo hieman kyseenalaista.

     Eli sinänsä tuo heroiiniin jakelu kyllä aiheuttaa hallaa huumekartelleille. Hyvä esimerkki on taannoiset kieltolait joiden aikana rikollisjärjestöt tekivät aivan perkeleesti rahaa alkoholilla, vaan mites kävi kun kieltolait poistettiin? En tiedä yhtään rikollisorganisaatiota joka tekisi miljoonia kaupittelemalla alkoholia nykyään.

     Sama pätee näihin koviin huumeisiin. Eli sinänsä ihan mielenkiintoinen konsepti, mutta siinäkin on varmasti omat huonot puolensa. En ainakaan itse jaksa uskoa että huumeiden laillistaminen varsinaisesti poistaisi ongelmaa, mutta osittainen laillistaminen esimerkiksi juuri riippuvaisille yhdistettynä muihin toimenpiteisiin voisi tarjota kyllä ratkaisun.

     Nämähän eivät ole mitään mustavalkoisia yksinkertaisia ongelmia jotka ratkaistaan yhdellä tavalla. Vaan juurikin kuten tuossa joku mainitsi että kovemmat rajatarkastukset, otetaan niitä diilereitä kiinni ja jaetaan kovia rangaistuksia, vähennettään huumekauppiaiden saamia tuloja juurikin näiden kovimpien käyttäjien kautta jne. Toki itseäni häiritsee tässä konseptissa ehkä isoiten se että käytännössä nämä rahat jotka ns. “ryöstetään” huumekartelleilta siirtyy sitten lääkefirmoille jotka ovat yleisesti melkein pahempia rikollisia kuin meksikon El Chapot, vaikka nämä rahat pitäisi ohjata suoraan huumeongelmien ratkomiseen, tai helvetti rakennettaisiin vaikka kunnollisia kouluja lapsille missä voitaisiin hakata sinne päähän että niihin huumeisiin ei parane koskea 😀

     Mutta en lähtisi itse tätä ideaa suoralta kädeltä tuomitsemaan, se voi ehkä toimia yhtenä osana ratkaisua tähän ongelmaan. Tuntuu vain että kun näitä tehdään niin yritetään aina mennä sieltä missä aita on matalin ja tehdään yhtä asiaa ja toivotaan että se korjaisi kaiken kun ei tunnu päättäjiä kiinnostavan oikeasti nähdä vaivaa asioiden korjaamiseen kun on paljon kivempi vain vetää sieltä välistä ja nostella lääkefirman osinkoja itselleen.

 3. Mitä helvettiä? Valtio jakaa Heroiinia narkomaaneille. Ei niille tullut mieleen, että on olemassa miedompiakin opiaatteja kuten buprenorfiini, jota käytetään heroiiniaddiktion hoitoon korvaavana opiaattina eikä siinä ole yliannostusriskiä jos ei käytä muita aineita samaan aikaan, kun taas heroiinissa on iso riski vetää överit. Eikä tullut mieleen, että on olemassa katkaisu -ja vieroitushoitoklinikoita. Mutta ei, jaetaan niille heroiinia vaan suorilteen. Puhuin nyt valtion näkökulmasta. Nyt puhun omastani: Diilerit pitäisi ampua, että tälläiset ongelmat pysyisivät mahdollisimman pieninä.

 4. Itse, jos olisin multimiljardööri…..laitattaisin liikkeelle todella puhdasta ainetta ja polkuhintaan, tai teetättäisin jonkun synteettisen myrkyn, joka niittäisi näitä ihmisen irvikuvia, kuin heinää.
  Lähes jokainen narkkari on ihan itse valintansa tehnyt

  • Mitäs kun Suomalaiset lapset ja nuoret käyttävät myös aineita, pitäisikö nekin tappaa?

   • En siis puolusteleen mitään nistejä, mutta asiat ei aina ole niin mustavalkoisia..

    • Monilla nuorilla on ns. party vaihe ja kokeilunhalu, ja näiden kamalien mömmöjen kokeilu saattaa johtaa addiktioon. Heitä tulee auttaa, pakkovieroitushoitoon, mutta jos ei halua ottaa vastaan apua ja muuttua, niin silloin mielestäni heidät saakin eliminoida..

   • Noissa vastauksissa oli osa ongelmaa. Mutta kuten sanoit, diilereillä on suurin vastuu. Tällä hetkellä vain diilereinä Helsingin alueella toimivat alle 15 vuotiaat lapset koska kiinni jäädessään ne eivät saa tuomiota. Ja siksi diilereitäkin enemmän syyllistän vanhempia jotka eivät välitä lastensa tekemisistä tai olemisista. Eivätkä kaikki lapsi-diilerit ole huonoista oloista (vanhemmat käyttäjiä) tai sosialisista alaluokista.

    Esimerkkinä voi kertoa pari vuotta sitten Helsingin kauppakorkean (Aalto yliopiston) viereisessä puistossa (Sammonpuistikko) tapahtuneesta diilauksesta. Puistossa on penkkejä istumista varten ja yhteen penkkiin tuli kolme arviolta 12-13 vuotiaita poikia. Siisteissä vaatteissa ja tukat hyvin leikattuina/hoidettuina. Hörppivät coca-colaa ja keskustelivat keskenään. Sitten paikalle saapui kolme tyttöä, hekin siisteissä vaatteissa eikä liikaa meikattuina, ehkä saman ikäisinä mutta puberteetin alettua näyttivät jo vanhemmilta. Yksi tytöistä kysyi “Kuka teistä on Ville?”. Ja kun poika vastasi niin tyttö antoi viidenkympin setelin (ehkä useammankin päälekkäin) ja poika antoi pussillisen valkoista jauhetta. Jonka jälkeen tytöt lähtivät kävelemään pois ja pojat jäivät paikoilleen vielä hetkeksi. Nuoria ei häirinnyt se että puistolla oli sillä hetkellä kahdeksan koirankusettajaa ja muutama vanhempi pariskunta penkeillä. Soitto poliisille tuotti ei-toivotun vastauksen resurssipulasta ja siitä että ne käyttää jotka käyttää.

    Nuorten kohdalla kyse on todellakin vanhempien vastuusta. Mutta itse katson että nämä nuoret jotka suhtautuvat huumeisiin jo näinkin avoimesti, ovat yhteiskunnan kannalta menetettyjä tapauksia.

 5. Tässä dilemmassa olen valitettavasti sitä mieltä, että “saadakseen munakasta, munat pitää rikkoa” Valtaosa suomalaisnuorista ei käytä, tai kokeile ko.aineita. Joten minun puolestani, ne suomalaislapsukaiset, jotka päättävät kokeilla ja jäävät koukkuun (sosiaalinenpaine-olen saatanan kova tyyppi-perhetaustat-heikko itsetunto) Evoluutio toimii näin….fyysisesti ja henkisesti vajavaiset karsiutuvat ja niin kuuluukin olla. Miksi paapoa paskaa, kun voimavarat voisi kohdistaa niihin A-luokan yksilöihin.

  Huumediilereiden kohtalosta olen tosin samaa mieltä 😀

  • Onhan se näinkin, mutta mielestäni heille tulisi antaa mahdollisuus, mutta jos ei halua muuttua eikä ottaa apua vastaan niin on kohtalonsa ansainnut.

 6. En ole ollut huumekoukussa, mutta siihen vastaavassa kera opiaattisten kipulääkkeiden, lähinnä morfiinin.

  Kun tohtorisetä (maailman parhaaksi väitetty belgialainen selkärankoihin erikoistunut ortopedikirurgi) kokosi alaselkäni sirpalepalapelin ja teki minusta titaanilla robocopin esiasteen, jäi jälkiseurauksena helvetillinen hermosärky ja siihen ei kunnolla purrut kuin morkku.

  Eräänä kauniina päivänä hoksasin että ei prkl, sinähän olet koukussa eli irti ja sillä hyvä. Moni tohtori ja tuttu, kuten kuiville päässyt narkki ja kivunhoitoon erikoistunut kipusisko, sanoivat jotta kliniikkakeikka, ei onnistu yksin. Onnistui, hiljalleen annosta tiputellen ja lääkkeet luonnontuotteilla (!) korvaten.

  Vaikeaa oli ja töitä teetätti, mutta on mahdollista; jos tällainen wanha kehäraakki siihen pystyi, niin kyllä moni muukin. Se on tahdosta kiinni, vaan monikaan narkki ei edes halua eroon kaman aiheuttamasta hyvänolon tunteesta ja keksii vaikka mitä syitä, miksei muka voi lopettaa.

  Vihtu joo, eli ilmaisen kaman jakaminen on karhunpalvelus niille, jotka haluaisivat siitä eroon. Jos idea on, että diilerit kuolee nälkään kun valtio jakaa ilmaiseksi niin joo… Ja ne käyttäjät jotka eivät halua eroon, voisivat ottaa sitten kerralla ja kunnolla tai ostaa hamppuköyden ja vaseliinia.

  • Monet sotaveteraanit jäivät myös morfiiniin koukkuun sodassa. Tätä juuri tarkoitan, että asiat eivät ole aina niin mustavalkoisia. Mutta jos ei edes halua ottaa apua vastaan niin se on sitten eri asia. Onneksi itse en ole koskaan koskenut noihin myrkkyihin.

 7. Jos asiasta haluaa väkisin kaivaa, jotain positiivista, niin se osa “reippaasta” nuorisosta, jotka kaikkein todennäköisimmin huumeiden ja muun pskan pariin päätyt…ovat niitä vihreiden ja vassareiden tulevia äänestäjiä 😀

  Kaivakaamme se taannoinen “herkkä runopoika” naftaliinista ja funtsitaan ihan käsi sydämellä….auttaako jos moisille antaa sen toisen mahdollisuuden 😀

Comments are closed.