Koti Uutisia Homofestivaalit kohtasivat vastarintaa Ukrainassa

Homofestivaalit kohtasivat vastarintaa Ukrainassa

1

UK_Ukraina_homofestivaalit

Länsi-Ukrainan Lvivissä oli tarkoitus järjestää viime viikonloppuna homofestivaalit, joita isännöi Insight-järjestö. Festivaalit olisivat sisältäneet videoita, keskusteluja ja yleisötapahtumia iskulauseenaan “Kaikki samanarvoisia”.

Yhden järjestäjistä, Olena Shevchenkon mukaan ukrainalaisviranomaiset olivat haluttomia tekemään yhteistyötä heidän kanssaan; poliisi ei sen enempää kuin muutkaan viranomaiset halunneet antaa siunaustaan tapahtumalle. Tämän lisäksi monet palveluntarjoajat jatkoivat Lvivin pormestarin homofestivaalikielteistä linjaa.

“Hotellista, jonka olimme varanneet festivaalivieraita varten, sanottiin, etteivät vieraat tulisi asumaan siellä. Kun saavuimme paikalle, hotellinjohtaja sanoi meille, että viranomaiset olivat soittaneet hänelle ja sanoneet, että olemme perverssejä. Viranomaiset olivat googlettaneet meitä ja sanoivat, että meidän kaltaistemme tulisi palaa helvetissä”, kommentoi Shevchenko.

Festivaalinjärjestäjät onnistuivat varaamaan huoneet toisesta hotellista, mutta heidän ongelmansa eivät kuitenkaan päättyneet tähän. Paikalliset viranomaiset päättivät perjantaina, että kaikki yleisötapahtumat kiellettäisiin kaupungissa viikonlopun aikana. Tämä asetti kapuloita homofestivaalin järjestäjien rattaisiin. Shevchenko jatkaa edelleen, että viranomaisten tehdessä päätöstä paikalla oli noin 30 nationalistia, mikä oli hänen mukaansa “uhkaavaa”.

Festivaalijärjestäjien uutta hotellia piiritti pian parisensataa protestoivaa nationalistia. Poliisi kutsuttiin paikalle, mutta hotellille ilmaantui vain yksi poliisipartio. Tunnin kuluttua paikalle saapui enemmän poliiseja, ja homoaktivistit evakuoitiin alueelta. Tällöin homofestivaalit keskeytettiin virallisesti.

Ukrainalainen homoaktivisti Maxim Eristavi kertoi olevansa “erittäin pettynyt” viranomaisten toimintaan viikonloppuna. Hän ripitti heitä erityisesti siitä, etteivät he tuominneet nationalistien protestointia.

Sunnuntaina pormestari Andriy Sadovy rikkoi Facebookissa hiljaisuuden. Hän langetti kuitenkin syyn sekä homoaktivistien itsensä että nationalistien niskoille: “Eilispäivän tapahtumat olivat tulosta huolellisesti suunnitellusta provokaatiosta. Molemmat osapuolet olivat tietoisia, miten lopulta tulisi käymään.”

Lähteet: Nordfront.se, The Guardian

1 KOMMENTTI

  1. Itä-Euroopassa ei perverssit hypi tavallisten ihmisten silmille joka nurkalla.

Comments are closed.