Koti Uutisia Helsingin suurpommituksista 70 vuotta

Helsingin suurpommituksista 70 vuotta

2

Tänään tulee kuluneeksi 70 vuotta Neuvostoliiton aloittamista Helsingin pommituksista. Neuvostoliiton ilmavoimat pommitti Helsinkiä 6.–7., 16.–17. ja 26.–27. helmikuuta 1944. Pommituksissa kuoli arviolta 146 siviiliä ja useita satoja haavoittui. Vihollisen koneita pudotettiin 20.

Neuvostoliiton diktaattori Josef Stalin halusi murtaa suomalaisten puolustustahdon ja pakottaa suomalaiset rauhaan. Teheranin konfrenssissa vuonna 1943 Stalin oli saanut liittoutuneilta hyväksynnän Helsingin suurpommituksille.

Helmikuun 6. päivän pommitukseen vuonna 1944 osallistui arviolta 700 lentokonetta.

UK_Kaisaniemen_ja_Vuorikadun_kulma

UK_Helsingin_pommitus

2 KOMMENTIT

  1. Tapahtuma kertoo myös suomalaisen ilmatorjunnan tehosta, jota Saksasta saadut kaksi tutkaa merkittävästi edesauttoivat, niin ikään väestösuojat olivat varsin kattavia. Helsinkiä huomattavasti pienemmän Elisenvaaran pommituksissa menehtyi yhden 20.6. -44 päivän aikana noin 140-150 ihmistä, mahdollisesti lähes kaksisataa, koska evakkojunien kaikista matkustajista ei ollut tarkkaa tietoa. Tämä selvästi sotarikoksen tunnusmerkit täyttänyt kahden erillisen pommitusaallon terrorihyökkäys on ollut pitkään vaiettu tapahtuma myös täällä suomessa.

  2. Puolustustahdon murtaminen ei ole ikinä onnistunut kaupunkien pommitusten avulla. Sen vaikutus on yleensä painvastainen ja aiheuttaa vain lisää vihaa vihollisia kohtaan.

Comments are closed.