Koti Uutisia Kotimaa Helsingin kaupunki iloitsee sadastatuhannesta vieraskielisestä

Helsingin kaupunki iloitsee sadastatuhannesta vieraskielisestä

4

Tänä vuonna Helsingissä rikkoutuu 100 000 vieraskielisen raja. Koko pääkaupunkiseudun alueella vieraskielisiä asukkaita on lähes 200 000. Nyt Helsingin kaupunki kehittää kotouttamisohjelmia uusia maahanmuuttajia ja heidän lapsiaan varten.

Uuden kotouttamisohjelman myötä varaudutaan vieraskielisten määrän nousuun varhaisopetuksesta toisen asteen koulutukseen saakka. Palvelut vaihtelevat kunkin maahanmuuttajan kielitaidon mukaan ja palveluiden tavoitteena on toimia yhtenä kokonaisuutena kotoutumisessa.

Myös Helsingin kaupungin henkilöstössä on paljon vieraskielisiä, joten pohdinnassa on myös englannin kielen virallistaminen Helsingin kolmanneksi viralliseksi kieleksi. Espoossa englanti on jo yksi virallisista kielistä.

– Tavoitteena on, että kaikki kaupungin palvelut tavoittavat myös vieraskieliset ja että kaikki maahanmuuttajien tarvitsemat pääpalvelut rakennettaisiin heidän näkökulmastaan. Palveluita on ollut rakentamassa ja valmistelemassa kymmeniä ja kymmeniä maahanmuuttajia ja maahanmuuttajalasten vanhempia. Näin toimittiin esimerkiksi koulutukseen ja kasvatukseen liittyvän palvelukokonaisuuden kanssa, kertoo Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela.

Tällä hetkellä 15,3 prosenttia Helsingissä asuvista puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea. Suurimpien vieraskielisten ryhmien ollessa edelleen venäjän-, viron- ja somalinkieliset on nyt suurin nousu vieraskielisten osuudessa arabian-, persian- ja vietnaminkielisten keskuudessa. Haahtelan mukaan kaupunki käyttääkin määrärahojaan tulkkaukseen huomattavan paljon.

– Näkisin, että linjamme “avoimesti kaikki mukaan heti” on oikea ja mahdollistaa sen, että työikäiset löytävät töitä ja muut pääsevät kouluttautumaan. Kotouttamisen painopiste on muuttunut. Kun aiemmin lähtökohtana oli, että ensin opitaan kieli ja sen jälkeen avautuvat palvelut, nyt Helsingissä on painotus, jonka mukaan kieltä ei juurikaan tarvitse osata ja silti voi edetä monin tavoin. Nykyisin ajatellaan, että tänne muuttaneen voimavarat tulisi saada nopeasti käyttöön, Haahtela kertoo.

Lähde: Yle

4 KOMMENTIT

 1. Toi paikka on sekasin. Sieltä ei löydy suomalaisille mitään apuja mutta kaikilla on aikaa kehitellä matuille itä erinäisimpiä apukohteita jotta ne tuntisivat itsensä tervetulleiksi.

  Onneksi muutin jo -90 luvulla tuolta kehä-III:n karsinasta pois. Ei tarvitse olla enää oravanpyörässä ja maksaa kaikesta kaksinkertaista hintaa. Ja voin veikata että hinnat eivät ainakaan laske kun päättäjät tekevät tällaisia päättömyyksiä ja paikalle tulee koko ajan vain lisää elätettäviä jotka tehtailevat rikosksia.

  Voi voi…

 2. HIVsinki 2018 — ei kiitos.

  Olen ylpeästi maalainen, enkä siitä miksikään muutu.

 3. Miten erilaisuus voi olla ilon asia? Tuskin kukaan enää puhuu yhteistä kieltä. Tämä vain hajauttaa koko maata.

  Yhtenäisyys yhdistää meidät.

  Rotujen sekoittelu vapaamatkustajilla pakottaa vain ihmiset olemaan natseja.

 4. Hullulla on hullun riemut.
  Helsinki voitaisiin erottaa omaksi kaupunkivaltioksi ja “valtioraja” muun Suomen kanssa tasolle: Pohjois-Korea – Etelä-Korea.
  Eikä mitään “perheenyhdistämisiä”. Pitäkööt paskansa. Kuka säällinen ihminen haluaa siivota Helsingin, joka on yleisen paskaisen vessan synonyymi, josta saa kaiken maailman sukupuolitaudit ja muslimien kantamat Muhammedin aikuiset ruttotaudit, josta viimeinen on hävitetty Euroopasa n. 45-vuotta sitten.

Comments are closed.