Koti Uutisia Pohjoismaat Hävittäjä törmäsi lintuun ja syöksyi maahan Ruotsissa

Hävittäjä törmäsi lintuun ja syöksyi maahan Ruotsissa

7

Ruotsin puolustusvoimat tiedotti tiistaiaamupäivällä, että yksi heidän JAS 39 -hävittäjistään on tuhoutunut. Sen kerrotaan törmänneen yksittäiseen lintuun, minkä vuoksi kone vaurioitui pahasti ja putosi metsään.

Lentäjä selviytyi tapahtumasta heittoistuimen avulla. Häntä hoidetaan nyt sairaalassa ja hän voi tietojen mukaan hyvin.

JAS 39 Gripen -kone on yksi niistä hävittäjistä, joita Suomen puolustusvoimat harkitsevat maan tulevaksi hävittäjäksi. Vaikka yhden linnun osuminen koneeseen ei kuulosta vakavalta, ovat lintujen aiheuttamat vauriot vakavia lentoliikenteessä. Vuosittain sattuu tuhansia vastaavia tapauksia maailmalla. Jos osuma sattuu varsinkin huonoon paikkaan, kuten lentokoneen moottoriin, voi sillä olla katastrofaaliset seuraukset, kuten tässä tapauksessa.

Lähteet: Uusi Suomi, Wikipedia

7 KOMMENTIT

 1. Ei ollut sama kuski varmaan enää, joka on jo kaksi konetta tiputtanut aiemmin?

  Milläs rahalla noita ostetaan, kun kansalla ei ole varaa edes ruokaan?

 2. No luulisi, että hävittäjät olisi suunniteltu niin, että näin ei kävisi. Tietenkin jos lintuparviin törmäisi, mutta kuullostaa vähän hölmöltä, että yksittäinen lintu voi aiheuttaa lentokoneen tuhoutumisen.

  • Esim Aftonbladet sanoo vain “fågelkollision” kun taas esim. tanskalainen tekninen julkaisu
   Ingeniøren (insinööri) sanoo syyn olleen “større flok fugle”, iso lintuparvi.

   Yksikin lintu kyllä riittää, etenkin jos se on iso. Sellainen kun rojahtaa vaikkapa moottorin ilmanotosta niin se on usein siinä. Gripen on yksimoottorinen ja suihkumoottoriin ei oikein voi viritellä minkäänlaisia ilmanputsareitakaan.

   Olin aikoinaan kyydissä kun jouduttiin sorvaamaan hätälasku. Joku isohko höyhenveikko tuli klasista sisään ja perämiehen syliin. Aika sotku, mutta ukko selvis mustelmilla.

 3. Sitä minäkin ihmettelen että mitenkä joku “pelikaani turbiinissa” voi pudottaa hävittäjän. En muista että MIG.eissa tai Sukhoissa olisi vastaavaa tapahtunut kertaakaan. Suomessakin MIG:it aikoinaan lensivät monenkin lintuparven läpi ja kentälle päästyä turbiinit katsastettiin mahdollisten murtumien havaitsemiseksi. Mutta koskaan ei mitään isompaa ollut näkyvillä. Ja nekin sentään kulkivat kaksinkertaisella äänennopeudella.

  • Nykyään aseet rakennetaan rauhanajan olosuhteita varten. Huippu­modernit ohjus­järjestelmät tukeutuvat satelliit­teihin ja elektronisiin järjestelmiin, joita todelli­sissa sodan oloissa ei ole olemassa; joukot ajatellaan siirret­tävän päällys­tettyjä moottori­teitä käyttäen; jne.

   Pahiten metsään mennään, kun koko maan­puolustus rakennetaan rauhan olosuhteita varten. Esi­merkiksi poistetaan pakollinen ase­velvollisuus tuotanto­taloudel­lisista syistä; mutta sodan ekonomiassa ei ole kyse tuotannosta tai taloudesta. Vaan aivan muusta.

 4. Nykyiset hävittäjät ovat niin hienomekaanisia laitteita, ettei kummoista häiriötä tarvita kaputtiin. Esim. Gripen (ja moni muu) on tarkoituksella tehty aerodynaamisesti epävakaaksi jotta siitä saataisiin mahdollisimman ketterä ja tämän takia se on täysin tietokoneohjattu fly-by-wire. Sellaisen koneen lentäminen makaanisella (tai mekaanis-hydraulisella) ohjausjärjestelmällä on kuin yrittäisi pidellä kahta biljardipalloa päällekkäin tasapainossa pidellen alempaa sormenpäiden varassa; ei onnistu.

  Aika paljon tuolla maailman turuilla kolisee lintuja koneisiin vakavinkin seurauksin ja tulihan Suomessakin Hawk tonttiin syyskuussa 2006 törmättyään lintuihin.

  https://www.tc.gc.ca/eng/civilaviation/publications/tp13549-chapter13-2139.htm

 5. Tällaisena itseoppineena ajatusten tonavana heti kohta pohdiskelin, että millainen potentiaali, olisi koulutetuilla pulu- tai naakkaparvilla, jotka palkkion toivossa, jyvän kuvat silmissä kiiluen syöksyisivät vihollisen hävittäjiä kohti.. Tokihan naakkaparvi olisi edullisempi ja huoltaisi pääasiassa itse itsensä, kuin esin kalliit ja haavottuvaiset ohjusyksiköt 😀

Comments are closed.